header

Nämä ruoka-aineet vähentävät matala-asteista tulehdusta kehossa

halloumi pastasalaattiOmilla ruokavalinnoilla voi joko lisätä tai vähentää elimistön matala-asteista tulehdusta. Liha ja runsassokeriset syötävät näyttävät olevan sellaisia ruokia, jotka voivat lisätä tulehdusta.

Jos lautasella on runsaasti tummanvihreää, oranssia ja keltaista syötävää, suunta on hyvä.

Hyvä valinta on myös kasviöljyt, kuten rypsiöljy.

Aiheesta julkaistiin artikkeli Iltalehden Terveys-sivuilla.

Elimistössämme salakavalasti muhiva tulehdus näyttää olevan yksi merkittävä tekijä monessakin vaikeassa sairaudessa. Ruokavalinnoillamme voimme itse vaikuttaa siihen, miten tulehdustila joko hiipuu tai leimahtaa.

Matala-asteinen tulehdus voi ajan kuluessa vaurioittaa verisuonia, valtimoita, hermostoa ja sisäelimiä. Matala-asteinen tulehdus voi jouduttaa sydänsairauksien ja tyypin 2 diabeteksen puhkeamista, joidenkin syöpien syntymistä ja suolistosairauksien alkua.

Ruokavaliolla voidaan vaikuttaa tällaisen tulehdustilan syntymiseen ja ylläpitämiseen. On ruokia, jotka ylläpitävät tulehdusta ja ruokia, jotka voivat sammuttaa matala-asteista tulehdusta. Tulehdusta lisäävä ruokavalio voi lisätä jopa 38 prosenttia riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin. Tulehdusta lisäävällä ruokavaliolla on myös yhteys huonoihin kolesteroliarvoihin.

Runsaasti punaista tai prosessoitua lihaa sisältävä ruoka ja runsaasti niin sanottuja höttöhiilareita eli esimerkiksi paljon sokeria ja valkoisia jauhoja sisältävät ruuat näyttävät voivan pitää yllä matala-asteista tulehdusta.

Tulehdusta sammuttaviksi ruuiksi lasketaan muun muassa pinaatin ja lehtikaalin kaltaiset vihreät lehtivihannekset, täysjyvätuotteet, hedelmät, tee ja kahvi. Näissä tuotteissa on runsaasti tulehdusta vähentäviä karotenoideja, flavonoideja, vitamiineja ja kuitua.

Tällä hetkellä näyttää vahvasti siltä, että oikein koostetulla ruokavaliolla voidaan ehkäistä sydän- ja verisuonitauteja.

Matala-asteista tulehdusta hillitseviä ruokia:
Punaiset, oranssit ja keltaiset kasvikset ja hedelmät
Tummanvihreät kasvikset
Hedelmät ja vihannekset
Pavut
Pähkinät ja siemenet
Kuitupitoinen täysjyvävilja
Kurkuma, pippurit, valkosipuli, inkivääri, sipulit
Vihreä tee ja musta kahvi
Ruokaöljyt (esimerkiksi oliivi- ja rypsiöljy), omega-3-rasvahapot, rasvainen kala

Lue Iltalehden artikkeli kokonaisuudessaan

Pin It

Kotitalous-lehti: kylmäpuristettu rypsiöljy pohjoismaista superruokaa

kategoriassa Ajankohtaista

Kotitalous-lehdessä 1/2010 useat tutkijat ja asiantuntijat kertovat huipputrendikkäästä pohjoismaisesta ruokakulttuurista ja sen superruoista; täysjyvärukiista ja…

Mausteinen kala-äyriäiskeitto on pyhäruokaa

kategoriassa Blogi

Kun ystäviä on tulossa kylään, keitto on helppo ratkaisu. Keitto muhii hellalla itsekseen, ja sen…

Omega-3-rasvahappoja on saatava ruoasta päivittäin - Ravitsemusasiantuntija Paula Heinonen

kategoriassa Ajankohtaista

– Elimistömme ei pysty itse tuottamaan välttämättömiä omega-6- ja omega-3-rasvahappoja, siksi niitä pitää saada ravinnosta…