header

Vaihda huonot rasvat hyviin helposti – useita vaikutuksia: tekee hyvää verisuonten ja ihon kunnolle

pullo rypsikukatMoni välttelee rasvaa, ja se on virhe. Ratkaisevaa on se, millaista rasvaa syöt.

Elimistö tarvitsee rasvaa, mutta rasvan laadulla on terveydelle suuri merkitys. Pitkään jatkunut vähärasvaisuuden ja vähäkalorisuuden korostaminen on saanut monet välttelemään myös elimistön toiminnoille tarpeellista pehmeää rasvaa. Se on huono asia.

Aiheesta kirjoittaa IS Terveys.

– Pehmeä rasva on elintärkeää. Hyvään terveyteen kuten myös painonhallintaan kuuluu riittävä pehmeiden rasvojen saanti, yhtä lailla kuin siihen kuuluu kovien rasvojen ja transrasvojen karsiminen, Suomen Painoklinikan ylilääkäri André Heikius sanoo.

Vaihda kova rasva pehmeään

Kova rasva on tyydyttynyttä rasvaa, pehmeä rasva tyydyttymätöntä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimuksen mukaan 90 prosenttia suomalaisista saa ravinnostaan suosituksia enemmän kovaa rasvaa.

– Kovalla rasvalla ei ole kehossa mitään korvaamattomia tehtäviä, Heikius huomauttaa.

Pehmeää rasvaa sen sijaan tulisi saada riittävästi, koska sitä tarvitaan rakennusaineena monessa kohtaa kehoa. Pehmeän rasvan mukana saadaan myös välttämättömiä rasvaliukoisia vitamiineja A, D, E ja K sekä rasva-happoja. Välttämättömät rasvahapot ovat tärkeitä kaikille kudoksille, koska ne toimivat solukalvojen rakennusaineina.

Kaikista hyödyllisintä rasvaa on monityydyttämätön omega-3.

Pehmeä rasva pienentää veren kokonaiskolesterolia sekä haitallista LDL-kolesterolia. Sepelvaltimotaudin riski vähenee sekä sokeriaineenvaihdunta ja aivoterveys kohenevat. Ikääntyvillä pehmeä rasva edesauttaa lihasmassan säilymistä ja on hyväksi myös luustolle.

Se tekee hyvää paitsi verisuonten, myös ihon kunnolle.

Pehmeä rasva sopii laihduttajalle

Kovaa rasvaa on lihassa ja maidossa, mutta myös kasviperäiset kookos- ja palmuöljy sisältävät paljon kovaa rasvaa. Samoin transrasvat ovat kovia rasvoja. Niitä syntyy, kun kasviöljyä tai kasvirasvoja kovetetaan.

Kovaa rasvaa ja transrasvoja saadaan usein piilorasvana, koska niitä on valmistuotteissa ja eineksissä kuten esimerkiksi pussikeitoissa, kalapuikoissa, ranskalaisissa perunoissa, kekseissä, leivonnaisissa, makeisissa ja kasvirasvajäätelössä.

– On myös tärkeää oppia tunnistamaan arkiset piilorasva-ansat, kuten pizzat, pikaruoka ja leivonnaiset.

Ruokavaliotaan voi monipuolistaa löytämällä uusia pehmeän rasvan lähteitä.

– Varsinkin painoa pudotettaessa saatetaan karsia rasvoja liikaa, jolloin tarpeellinenkin pehmeä rasva jää saamatta. Erityisesti jos samaan aikaan lisätään liikuntaa, rasvan liiallisesta vähentämisestä voi seurata ongelmia. Lisäämällä pehmeitä rasvoja saadaan usein enemmän aikaiseksi kuin vain välttelemällä kovia rasvoja.

Vaikka Heikiuksen mielestä nykyään tiedetään eri rasvojen eroista, erilaiset käsitykset rasvojen vaikutuksista luovat pohjaa epätietoisuudelle.

– Rasvoihin liittyvät hyvin eritasoiset keskustelut hankaloittavat sen ymmärtämistä, mistä näkemyksistä on myös tieteellistä näyttöä, Heikius muistuttaa.

Suosi jääkaappilämpötilassa pehmeinä pysyviä rasvoja. Voin ja voikasviöljyseosten sijaan löytyy kasviöljyjä kuten oliiviöljy, rypsiöljy, avokadoöljy ja makadamiaöljy. Voin sijasta leivän päällä voi käyttää öljyä tai levitteitä. Esimerkiksi syöntikypsästä avokadosta ja kylmäpuristetusta rypsiöljystä saa levitteen korvaamaan voita tai margariinia.

Lähteet: Ylilääkäri André Heikius, Fineli.fi, Ruokavirasto.fi

Lue Ilta-Sanomien artikkeli: https://www.is.fi/terveys/art-2000008220062.html

Pin It

Hampurilaispelti astetta isompaan nälkään

kategoriassa Blogi

Hampurilaispelti on hauska ja näyttävä tapa tarjota hampurilaisateria ja ilahduttaa nuorisoa takuuvarmasti. Sopii mainiosti myös…

Virgino Elma messuilla

kategoriassa Ajankohtaista

7.-9.11.2014 pidetään Helsingin Messukeskuksessa Meidän viikonloppu. Yksi tapahtumista on Elma maaseutumessut, jossa myös Virgino on…

Ihanaa tuoretta ranskanleipää

kategoriassa Blogi

Olemme tottuneet kuulemaan, että valkoisen vehnän nauttiminen on syntiä. Pieni synninteko on kuitenkin aina silloin…