Kolesteroliarvoihin voi vaikuttaa nopeasti elintapojen muutoksella

pullo kasviksetHuono kolesteroli tukkeuttaa verisuonia elimistössä ja voi johtaa jopa sydän- tai aivoinfarktiin. Hyvä uutinen on, että huonon kolesterolin saa laskuun nopeasti ilman lääkkeitä muuttamalla elintapoja.

Iltalehden terveysaiheisessa artikkelissa 29.7.2023 kerrotaan, että kolesteroliarvojen matalana pysyminen vaatii elintapojen muuttamista pysyvästi. Tavoitteena on saada kokonaiskolesterolin arvo alle 5,0 mmol/l, huono LDL-kolesteroli alle 3,0.

Kolesterolia on hyvää ja huonoa. Elimistö tarvitsee kolesterolia D-vitaminin ja joidenkin hormonien valmistamiseen, toisaalta huono kolesteroli lisää sydän- ja verisuonitautien riskejä.

”Lääkkeettömät keinot kolesterolin alentamiseksi ovat suositeltavia kaikille. Niistä ei ole kenellekään haittaa, päinvastoin”, Mehiläisen kardiologian ja sisätautien erikoislääkäri Tapio Aalto sanoo.

Liikunta ja ruoka
Tietyt elintavat kohottavat kolesteroliarvoja ja niitä voi alentaa liikunnalla sekä ravitsemuksella.

Kolesterolia alennettaessa on hyvä vähentää tyydyttymättömien rasvojen käyttöä ja lisätä monityydyttymättömien eli pehmeiden kasviperäisten rasvojen ja rasvaisen kalan syöntiä. Eläinperäiset rasvat punaisessa lihassa sekä maitorasva eri muodoissaan nostavat kolesteroliarvoja. Ihmisen ei ole välttämätöntä syödä niitä ollenkaan.

”Pehmeiden rasvojen lisäksi riittävä kuidun saaminen on tärkeää. Niitä on esimerkiksi täysjyväviljoissa, marjoissa ja hedelmissä, jotka myös laskevat kolesterolia. Siinä se on kaikessa yksinkertaisuudessaan. Sitä parempi mitä enemmän pidättäytyy kovista rasvoista ja mitä runsaammin saa kuitua ravinnostaan”, Aalto painottaa.

Kohtuullisella aerobisella liikunnalla voi alentaa kolesteroliarvoja yhdistettynä oikeanlaiseen ravitsemukseen. Suositus on noin viisi kertaa viikossa puoli tuntia kerrallaan. Liikunta toimii parhaiten, kun se on säännöllistä ja kohtuullisesti rasittavaa. Se voi olla esimerkiksi reipasta kävelyä. On muistettava, että arvojen matalana pysyminen vaatii jatkuvaa liikuntaa.

”Joillakin on se käsitys, että kun kolesterolin saa kohdalleen, voisi liikunnan ja oikeanlaisen syömisen lopettaa. Totuus on, että toimien vaikutus loppuu saman tien, kun ne lopettaa”, Aalto muistuttaa.

Lue artikkelin nettiversio tästä:
https://www.iltalehti.fi/elintavat/a/5a22aba0-e3ed-40a4-8e8e-4604a4c31f27

Kylmäpuristettu Virgino-rypsiöljy on erinomainen pehmeiden, monityydyttymättömien rasvahappojen lähde. Lue lisää:
https://www.virgino.fi/terveys/terveys

Pin It