header

Rypsiöljyllä saattaa olla vaikutusta Alzheimerin taudin ehkäisemisessä

Ravinto näyttää olevan merkittävä tekijä Alzheimerin taudin ehkäisemisessä.

Pfizer Oy:n julkaiseman artikkelin mukaan rypsiöljyllä, kalarasvoilla ja kasvispainotteisella ravinnolla on myönteinen vaikutus taudin riskin minimoimisessa. Myös alkoholin liikakäytön välttäminen, B-, E- ja C-vitamiinien saanti ja suolan käytön vähentäminen vähentävät sairastumisen riskiä. 

Alzheimer on yleisin etenevä muistisairaus. Sen keskeiset oireet liittyvät muistin ja tiedonkäsittelyn muutoksiin. Taudille altistavat iän ohella sydän- ja verisuonitautien vaaratekijät. Korkea verenpaine ja kolesteroli, sokeriaineenvaihdunnan häiriöt, ylipaino ja aivoverenkiertopulmat lisäävät riskiä.

Ravintotottumusten lisäksi muistin aktiivinen käyttäminen, sosiaalinen kanssakäyminen ja liikunta ehkäisevät dementoivien sairauksien riskiä. Elämäntavoilla voi vaikuttaa taudin puhkeamiseen korkeallakin iällä.

Alzheimerin tauti uhkaa tulevaisuudessa yleistyä Suomessa, jollei keski-ikäisten elämäntapasairauksia ja ylipaino-ongelmia saada kuriin.

 

Pin It

Kim Palhusin pohjoismainen menu

kategoriassa Ajankohtaista

Huippukokki Kim Palhus valmisti syyskuussa Helsingin Stockmannin demokeittiössä päivän menun pohjoismaisista tuoreista raaka-aineista. Mukana oli…

Marjakauden smoothie

kategoriassa Blogi

Sain syntymäpäivälahjaksi tuliterän tehosekoittimen, ja olen sen jälkeen nauttinut aamiaiseksi erilaisia smoothie-variaatioita. Niihin kun voi…

Lohta sinihomejuustopastan kera

kategoriassa Blogi

Olen usein huomannut, että kotona hyvistä raaka-aineista kokattu ateria voittaa maussa monet ravintola-annokset. Mehevä lohimedaljonki…