header

Rypsiöljyllä saattaa olla vaikutusta Alzheimerin taudin ehkäisemisessä

Ravinto näyttää olevan merkittävä tekijä Alzheimerin taudin ehkäisemisessä.

Pfizer Oy:n julkaiseman artikkelin mukaan rypsiöljyllä, kalarasvoilla ja kasvispainotteisella ravinnolla on myönteinen vaikutus taudin riskin minimoimisessa. Myös alkoholin liikakäytön välttäminen, B-, E- ja C-vitamiinien saanti ja suolan käytön vähentäminen vähentävät sairastumisen riskiä. 

Alzheimer on yleisin etenevä muistisairaus. Sen keskeiset oireet liittyvät muistin ja tiedonkäsittelyn muutoksiin. Taudille altistavat iän ohella sydän- ja verisuonitautien vaaratekijät. Korkea verenpaine ja kolesteroli, sokeriaineenvaihdunnan häiriöt, ylipaino ja aivoverenkiertopulmat lisäävät riskiä.

Ravintotottumusten lisäksi muistin aktiivinen käyttäminen, sosiaalinen kanssakäyminen ja liikunta ehkäisevät dementoivien sairauksien riskiä. Elämäntavoilla voi vaikuttaa taudin puhkeamiseen korkeallakin iällä.

Alzheimerin tauti uhkaa tulevaisuudessa yleistyä Suomessa, jollei keski-ikäisten elämäntapasairauksia ja ylipaino-ongelmia saada kuriin.

 

Pin It

Pohjoismainen ruokavalio auttaa välttämään aivoinfarktin

kategoriassa Ajankohtaista

Tutkimuksessa pohjoismaisen ruokavalion keskeisiksi piirteiksi määriteltiin kala, kaurapuuro, ruisleipä, juurekset, kaali sekä omenat ja päärynät.…

E-vitamiini ehkäisee muistihäiriöitä

kategoriassa Ajankohtaista

Suomalaisen tutkimuksen mukaan iäkkäillä, joilla on korkeammat seerumin E-vitamiinitasot, on vähemmän muistihäiriöitä kuin muilla. Tutkijoiden…

Itä-Suomen yliopiston tutkimus: Korkea omega-6-pitoisuus voi suojata ennenaikaiselta kuolemalta

kategoriassa Ajankohtaista

Korkeat veren linolihappopitoisuudet näyttävät vähentävän riskiä ennenaikaiseen kuolemaan, ilmenee Itä-Suomen yliopiston tutkimuksesta. Tutkimuksesta raportoi Savon…