header

Lääkkeiden tilalle terveet elämäntavat

Apu-lehden artikkelissa ja pääkirjoituksessa pohditaan, miksi Ruotsin, Tanskan ja Norjan ikäihmisten hoidossa selviydytään kolme kertaa pienemmällä lääkemäärällä kuin Suomessa. Meillä on pyrkimys hoitaa sairautta lääkkeillä silloinkin, kun olisi tehokkaampaa hoitaa terveyttä elämäntapamuutoksilla. 

Pillereihin uskovassa kulttuurissa lääkäri, joka “oikean reseptin” sijaan määrää “liikuntareseptin”, vaikuttaa ammattitaidottomalta, sillä hän haluaa potilaan ottavan itse vastuuta terveydestään.

Yhä useampaan arjen ongelmaan, entistä pienempiin kolotuksiin ja ahdistuksiin haetaan ratkaisu lääkkeistä. Näin siitä huolimatta, että moneen ongelmaan voitaisiin vaikuttaa muuttamalla elinympäristöä tai elintapoja.

Kuopion yliopiston dosentti Markku Myllykangas sanoo, että lääketeollisuus keksii uusia sairauksia. Yhä isompi osa lääkinnästä näyttää siirtyvän ennaltaehkäisyyn.
“Suurin osa niistä, jotka käyttävät kolesterolilääkettä ennaltaehkäisevästi, eli heillä ei ole sydän- ja verisuonitautia taustalla, käyttää lääkitystä turhaan ja kuittaa vain lääkkeiden käytön mahdolliset haitat”, hän painottaa.

Liiallinen lääkkeiden määrääminen aiheuttaa tarpeetomia kustannuksia niin Kansaneläkelaitokselle kuin potilaille. Liian suuri lääkemäärä on myös omiaan heikentämään terveyttä.

“Jos on ongelmia vaikkapa painon kanssa, pillerin ottaminen koetaan helpommaksi ratkaisuksi kuin laihduttaminen, terveellisemmin syöminen, enemmän liikkuminen tai alkoholin käytön vähentäminen”, pohtii puolestaan Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen erikoistutkija Lauri Vuorenkoski.

(lähde: Apu 29.4.2009)

Virgino edistää tutkitusti sydänterveyttä. Lue lisää »

Pin It

Pohjoismaiset ravitsemussuositukset sopivat pohjoismaiselle väestölle

kategoriassa Ajankohtaista

Pohjoismaiset ravitsemussuositukset sopivat pohjoismaiselle väestölle ja nojaavat laajaan tutkimusnäyttöön, sanoo ravitsemusterapian professori Ursula Schwab. Maaseudun…

Paistetut ahvenet, sitruunamuusi ja maa-artisokkalastut

kategoriassa Blogi

Voiko perunan ystävälle olla parempaa kuin sitruunamuusi! Sitruunalla maustettu perunasose maistuu etenkin kalan ja kasvisruokien…

Ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen oikoo verkon vallanneita harhaluuloja

kategoriassa Ajankohtaista

Netti on täynnä ravitsemussivustoja, joissa kehotetaan esimerkiksi välttämään maitoa tai pitämään detox-kuureja. Reijo Laatikaista huolettaa…