header

Lääkkeiden tilalle terveet elämäntavat

Apu-lehden artikkelissa ja pääkirjoituksessa pohditaan, miksi Ruotsin, Tanskan ja Norjan ikäihmisten hoidossa selviydytään kolme kertaa pienemmällä lääkemäärällä kuin Suomessa. Meillä on pyrkimys hoitaa sairautta lääkkeillä silloinkin, kun olisi tehokkaampaa hoitaa terveyttä elämäntapamuutoksilla. 

Pillereihin uskovassa kulttuurissa lääkäri, joka “oikean reseptin” sijaan määrää “liikuntareseptin”, vaikuttaa ammattitaidottomalta, sillä hän haluaa potilaan ottavan itse vastuuta terveydestään.

Yhä useampaan arjen ongelmaan, entistä pienempiin kolotuksiin ja ahdistuksiin haetaan ratkaisu lääkkeistä. Näin siitä huolimatta, että moneen ongelmaan voitaisiin vaikuttaa muuttamalla elinympäristöä tai elintapoja.

Kuopion yliopiston dosentti Markku Myllykangas sanoo, että lääketeollisuus keksii uusia sairauksia. Yhä isompi osa lääkinnästä näyttää siirtyvän ennaltaehkäisyyn.
“Suurin osa niistä, jotka käyttävät kolesterolilääkettä ennaltaehkäisevästi, eli heillä ei ole sydän- ja verisuonitautia taustalla, käyttää lääkitystä turhaan ja kuittaa vain lääkkeiden käytön mahdolliset haitat”, hän painottaa.

Liiallinen lääkkeiden määrääminen aiheuttaa tarpeetomia kustannuksia niin Kansaneläkelaitokselle kuin potilaille. Liian suuri lääkemäärä on myös omiaan heikentämään terveyttä.

“Jos on ongelmia vaikkapa painon kanssa, pillerin ottaminen koetaan helpommaksi ratkaisuksi kuin laihduttaminen, terveellisemmin syöminen, enemmän liikkuminen tai alkoholin käytön vähentäminen”, pohtii puolestaan Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen erikoistutkija Lauri Vuorenkoski.

(lähde: Apu 29.4.2009)

Virgino edistää tutkitusti sydänterveyttä. Lue lisää »

Pin It

Terveellinen välipala auttaa jaksamaan

kategoriassa Ajankohtaista

Koulut ja oppilaitokset ovat avanneet ovensa, useimpien lomat loppuneet. Nyt kaivataan vinkkejä virkeyteen ja jaksamiseen.…

Lisää kuppikakkuja - nyt gluteenittomia!

kategoriassa Blogi

Saan työni puolesta usein kokeiltavaksi ruoka-alan uutuuksia. Nyt postista tupsahti mielenkiintoinen paketti, Mix Well -nimisen…

Itsetehty granola-muromysli – aamun paras!

kategoriassa Blogi

Granola on valmiina ostettuna aika hintavaa, mutta sitä on helppo tehdä itse. Samalla saa taatusti…