Ihmeaine omega-3

Omega-3-rasvahapot tekevät suonista luistavia, parantavat muistia ja ehkäisevät sydäntauteja. Ne suojaavat dementialta sekä tulehdussairauksilta kuten nivelreumalta ja astmalta.

Omega-3:t tekevät hyvää hermostolle, näkökyvylle ja iholle sekä vähentävät masennusta. Niitä suositellaan niin lapsille, keski-ikäisille kuin vanhuksille. Saannin turvaamiseksi tulisi joka päivä syödä 2 rkl rypsiöljyä.

Näin kirjoittaa Helsingin Sanomat.

Geriatrian professori Timo Strandberg Oulun yliopistosta luettelee joukon kansainvälisiä tutkimuksia, joissa omega-3-rasvahappojen (ALA, EPA, DHA) suotuisa vaikutus on todettu.

Tuore ruotsalainen tutkimus selvitti, että omega-3-rasvahapot lisäsivät Alzheimerin tautia sairastavien ruokahalua. Se auttoi ylläpitämään potilaiden painoa. Tutkimustulos on hyvä kaikkien vanhusten kannalta, koska huono ruokahalu ja painonlasku heikentävät vanhusten yleiskuntoa ja toimintakykyä. Tämä taas edistää niin sanotun hauraus-raihnaus-oireyhtymän (HRO) kehittymistä.

Omega-3-rasvahappojen vaikutukset perustuvat muun muassa siihen, että ne tekevät verenkierrosta luistavampaa ja vähemmän herkkää hyytymille, jolloin valtimotukoksen riski pienenee. Omega-3:t ovat välttämättömiä, mutta ihmisen elimistö ei pysty tuottamaan niitä. Siksi päivittäinen annos on saatava suun kautta.

Omega-3-rasvahappoja tulisi saada 2 grammaa päivässä. Suositus koskee 1 800 kcal:n ruokavaliota (kevyttä työtä tekevä nainen, joka ei kuluta kaloreita liikkuen). Mitä suurempi energiankulutus, sitä suurempi omega-3:n tarve.

Joka päivä tulisi syödä 2 rkl rypsiöljyä ja lisäksi kalaa vähintään kahdesti viikossa. Rypsiöljy sisältää omega-3-rasvahappoja 9,8 grammaa sataa grammaa kohti. Lohi sisältää omega-3-rasvahappoja 1,43 g sataa grammaa kohti, silakka 0,92 g, siika 0,49 g ja tonnikala 0,26 g.

(Lähde: Helsingin Sanomat 9.2.2009)

Pin It