header

Ihmeaine omega-3

Omega-3-rasvahapot tekevät suonista luistavia, parantavat muistia ja ehkäisevät sydäntauteja. Ne suojaavat dementialta sekä tulehdussairauksilta kuten nivelreumalta ja astmalta.

Omega-3:t tekevät hyvää hermostolle, näkökyvylle ja iholle sekä vähentävät masennusta. Niitä suositellaan niin lapsille, keski-ikäisille kuin vanhuksille. Saannin turvaamiseksi tulisi joka päivä syödä 2 rkl rypsiöljyä.

Näin kirjoittaa Helsingin Sanomat.

Geriatrian professori Timo Strandberg Oulun yliopistosta luettelee joukon kansainvälisiä tutkimuksia, joissa omega-3-rasvahappojen (ALA, EPA, DHA) suotuisa vaikutus on todettu.

Tuore ruotsalainen tutkimus selvitti, että omega-3-rasvahapot lisäsivät Alzheimerin tautia sairastavien ruokahalua. Se auttoi ylläpitämään potilaiden painoa. Tutkimustulos on hyvä kaikkien vanhusten kannalta, koska huono ruokahalu ja painonlasku heikentävät vanhusten yleiskuntoa ja toimintakykyä. Tämä taas edistää niin sanotun hauraus-raihnaus-oireyhtymän (HRO) kehittymistä.

Omega-3-rasvahappojen vaikutukset perustuvat muun muassa siihen, että ne tekevät verenkierrosta luistavampaa ja vähemmän herkkää hyytymille, jolloin valtimotukoksen riski pienenee. Omega-3:t ovat välttämättömiä, mutta ihmisen elimistö ei pysty tuottamaan niitä. Siksi päivittäinen annos on saatava suun kautta.

Omega-3-rasvahappoja tulisi saada 2 grammaa päivässä. Suositus koskee 1 800 kcal:n ruokavaliota (kevyttä työtä tekevä nainen, joka ei kuluta kaloreita liikkuen). Mitä suurempi energiankulutus, sitä suurempi omega-3:n tarve.

Joka päivä tulisi syödä 2 rkl rypsiöljyä ja lisäksi kalaa vähintään kahdesti viikossa. Rypsiöljy sisältää omega-3-rasvahappoja 9,8 grammaa sataa grammaa kohti. Lohi sisältää omega-3-rasvahappoja 1,43 g sataa grammaa kohti, silakka 0,92 g, siika 0,49 g ja tonnikala 0,26 g.

(Lähde: Helsingin Sanomat 9.2.2009)

Pin It

Rypsiöljyssä paistettu Halloumi-juusto vie kielen - Reseptikilpailun voittajat

kategoriassa Ajankohtaista

Virginon reseptikisaan saatiin yli 250 vastausta. Lukuisien tasokkaiden reseptien joukosta raati valitsi kuusi herkullista ruokaohjetta…

Hyvän elämän eväät: jalkapalloa, matkustelua ja ruuanlaittoa

kategoriassa Ajankohtaista

TPS jalkapallon tiedottaja Heikki Möttönen on intohimoinen penkkiurheilun harrastaja. Miehen muita kiinnostuksen kohteita ovat matkailu…

Superia Suomesta!

kategoriassa Ajankohtaista

Suomalaisten ei tarvitse ihannoida ulkomaisia superruokia. Kotimaasta löytyy vähintään yhtä hyviä ravintopommeja, kerrotaan Hyvä Terveys…