Tuoreen espanjalaistutkimuksen mukaan paljon kasviksia, hedelmiä, kalaa, pähkinöitä ja täysjyvätuotteita syövät masentuvat muita harvemmin.
Tutkimuksesta raportoitiin Archives of General Psychiatry -lehdessä.
Tällaista Välimeren alueen perinteistä ruokavaliota noudattavien riski sairastua masennukseen on kolmanneksen pienempi kuin epäterveellisesti syövien. Tutkimuksessa etsittiin syytä sille, miksi Välimeren maissa on vähemmän mielenterveysongelmia kuin esimerkiksi Pohjois-Euroopassa. Syyn uskotaan osin olevan terveellisemmässä ravinnossa.
Muun muassa terveelliset rasvahapot saattavat suojata masennukselta. Lisäksi pähkinöissä, hedelmissä ja vihanneksissa on runsaasti vitamiineja ja flavoinoideja, jotka myös voivat vaikuttaa mielialaan.
Tutkimusta varten kartoitettiin 10 000 terveen espanjalaisen ruokavaliot. Nelivuotisen seurannan aikana 480 heistä sairastui masennukseen.
(Lähde: Archives of General Psychiatry 2009; 66:1090-1098)