header

Itse pyydetty ja kerätty ruoka on parasta

Ana ja koira MediumTurkulainen nuorisotyöntekijä Ana Kuusisto on monessa mukana.

Ruuanlaitosta, viljelystä, kalastuksesta ja sienestyksestä innostunut mies osallistui vuosi sitten tv-ohjelmaan Arvostele mun illallinen Suomessa voittaen oman jaksonsa metsästä peräisin olleella yllättävällä menullaan.

Ana Kuusisto on mielenkiintoinen ja monipuolinen henkilö. Nuorisotyöhön liittyvien tutkintojen lisäksi hänellä on mm. kokin ja työpaikkaohjaajan koulutukset sekä liikunnanohjaajan perustutkinto. Teatterialaakin mies on opiskellut. Hän on työskennellyt useissa ravintoloissa sekä Turussa sairaaloiden keittiöissä.

”90-luvulla työskentelin Ylellä tv-ohjelman kakkosjuontajana. Sen jälkeen tein paljon erilaisia juonto- ja imitaatiokeikkoja”, Ana kertoo. ”Pääasiallisesti työskentelen nykyään nuorten parissa Turun kaupungin nuortenpalvelussa. Työni koostuu nuorten kohtaamisista, nuorten kanssa olemisesta, heidän auttamisestaan vaikeuksissa. Nuorisotalotyötä, katutyötä, retkiä, fillarireissuja Ahvenanmaalle, kalastusreissuja, viikonloppuleirejä, syys- ja kesäleirejä.”

”Tämän lisäksi minulla on oma firma, jossa teen erilaisia remonttitöitä, pitopalvelua, järjestyksenvalvontaa sekä menekinedistämistä firmoille. Teen myös tatuointeja”, lisää Ana, jolla on itselläänkin näyttävät tatuoinnit.

Talo ja oma pelto metsän keskellä

Analla on kaksi asuntoa, Piikkiössä ja toinen on Turussa. Jälkimmäinen toimii lähinnä toimistona, mutta siellä voi tarvittaessa yöpyäkin. ”Piikkiön kotini on ihan metsän keskellä, terassilta aukeaa iso metsälampi ja hirvet sekä peurat loikkivat usein terassinreunaa pitkin.”

Kasvikset ruokapöytään Ana kasvattaa itse. ”Olen kääntänyt käsin noin kaksi aaria niittyä pelloksi ja siellä kasvatan perunaa, porkkanaa, persiljaa, juuripersiljaa, mansikkaa ja maa-artisokkaa sekä lisäksi vaihdellen mitä milloinkin, erilaisia yrttejä ja juureksia. Minulla on siinä myös pieni kasvihuone, jossa kasvaa joka kesä tomaattia, kurkkua ja vesimelonia.”

Metsästä ja mereltä pöytään

”Rakkain harrastukseni on kalastus. Rakastan olla merellä ja metsässä, siellä saa olla oma itsensä ja nauttia hiljaisuudesta, kaikista tuoksuista, upeista antimista. Metsä ja meri ovat myös maailman paras keino poistaa stressiä.”

”Ruuanlaitto on myös harrastukseni. Se voi parhaimmillaan olla todella upea elämys, siinä saa laittaa kaiken luovuuden valloilleen.”

Ana pitää myös sienestämisestä, ja kamera hänellä kulkee aina matkassa. ”Valokuvaamiseen hurahdin oikeastaan kunnolla vuosi sitten. Mukavasti onkin noita putkia jo kerääntynyt”, hän nauraa. ”Kirjoittaminen on myös minulle rakasta, kirjoitan runoja ja tarinoita. Olen julkaissut omakustanteena yhden kirjan, ja nyt työn alla on ruokakirja”, Ana paljastaa.

Nuorten kanssa kalastamaan

Kalastusta ja ruuanlaittoa Ana on opettanut nuorillekin. ”Kalastusleirit ovat lähteneet nuorten aloitteesta. Tavallisillakin leireillä jaamme nuorille keittiövuorot, joissa he toimivat ohjaajan neuvonnassa ja auttavat niin ruuanlaitossa kuin tiskaamisessakin. Erikseen järjestettävät kalastusleirit taas ovat puhtaasti kalastusta ja kalankäsittelyä aina perkaamisesta pannulle asti.”

”Opetan nuorille miten kala perataan, miten se fileoidaan täysin ruodottomaksi (myös hauki) ja sen jälkeen siitä valmistetaan ruokaa. Keväisin ja kesällä noukimme luonnosta mukaan erilaisia yrttejä sekä muita syötäviä kasveja lisukkeeksi. Syksyisin taas lisukkeeksi löytyy sieniä.”

”Opettelemme kunnioittamaan luontoa kaikin tavoin. Roskia ei heitellä luontoon. Kalat kannattaa perata ja fileoida jo rannassa sillä siellä perkeet menevät takaisin kiertokulkuun, ellei sitten perkeitä oteta mukaan ja käytetä hyvän kalaliemen tekoon.”

”Mielestäni nykyajan nuorten olisi oikeasti hyvä oppia kunnioittamaan luontoa kaikin tavoin, sillä se antaa meille todella paljon niin fyysisesti kuin henkisestikin.”

”Nuorten olisi hyvä myös oppia jo varhain ruuanlaittoa, ostamaan oikein, pesemään pyykkiä ja yleensäkin kaikkea kotitalouteen liittyvää, jotta he eivät olisi sormi suussa ja keskellä ongelmia kun muuttavat omaan kotiinsa.”

”Minut on yllättänyt vanhempien, 16 – 17-vuotiaiden poikien innostus laittaa ruokaa kaikesta, mitä luonnosta voi löytyä!”

Öljyä kaikkeen ruuanlaittoon

Ruuassa Analle on tärkeintä se, että raaka-aineet ovat itse kasvatettuja ja pyydettyjä – tai sitten kotimaisia, mieluiten lähiseudulla tuotettuja. ”Metsästä ja omalta kotipihalta saa melkein kaiken mitä voi ruuaksi laittaa, salaattiaineksista tuhdimpaankin ruokaan.”

Suomalainen kylmäpuristettu rypsiöljy on Analle tuttu tuote. ”Käytän öljyä ihan kaikkeen ruoanvalmistukseen, mutta myös sellaisenaan salaattiin. Silloin käytän maustettua öljyä tai itse maustamaani.” Anan bravuureja ovat kala- ja linturuuat. Syksyiseen viikonloppuun hän ehdottaa omatekoisten haukimakkaroiden valmistusta.

Katso haukimakkaroiden resepti tästä »

Pin It

Lohta, parsaa ja varhaisperunaa – koko ateria samassa vuoassa

kategoriassa Blogi

Kokeilin valmistaa kesäisen aterian kerralla yhdessä isossa uunivuoassa ja olihan se todella helppoa ja kätevää.…

Voimaruokaa Suomesta

kategoriassa Ajankohtaista

Soili Soisalolta ja Eeva Voutilaiselta on ilmestynyt uusi kirja, Pohjolan ruokavalio. Teos on uudistettu laitos…

Nopea munakas on arjen pelastus

kategoriassa Blogi

Kun tulen kotiin nälkäisenä ja väsyneenä, ja jääkaappi ammottaa tyhjyyttään, ratkaisu on usein munakas. Se…