header

Enemmän kasviksia lautaselle

ryhmä fiilis”Kaikki maustamiskikat ovat tervetulleita, jos ne lisäävät kasvisten kulutusta. Kasvisten maustamiseen voi kokeilla öljyjä, sitrushedelmien ja etikoiden happamuutta, hippusta suolaa, yrttejä sekä valmiita salaattikastikkeita”, laillistettu ravitsemusterapeutti Leena Putkonen kirjoittaa Helsingin Sanomissa.

Viime viikkoina on julkaistu kaksi tärkeää ravitsemusraporttia. Ensimmäinen oli suomalaisten ravitsemustottumuksia selvittävä Finravinto-tutkimus. Se kertoo, että Suomessa miehistä ainoastaan 14 prosenttia ja naisista 22 prosenttia pääsi suositeltuun puolen kilon päivittäiseen kasvis-, hedelmä- ja marjapottiin.

Toinen julkaisu oli ruuantuotannon ekologista kestävyyttä puntaroinut EAT-Lancet Commission -raportti. Sen mukaan kasvisvoittoinen ruokavalio on maapalloa pelastavien supersankareiden valinta.

Mutta miten ujuttaa kasviksia ruokavalioon, jos niitä ei ole tottunut syömään?

Hyvä nyrkkisääntö on, että jokaisella aterialla on ainakin kourallinen kasviksia, hedelmiä tai marjoja – olivat ne sitten tuoreita, kypsennettyjä tai pakastettuja. Marjajauheita voi lisätä puuroon ja smoothieen. Wokkeihin, keittoihin ja patoihin kasvikset sujahtavat luonnostaan.

Yksi ruuanlaiton itsestäänselvyys kannattaa kumota. Aloita kokkaaminen siitä, että ladot työpöydälle ensin kasvikset ja mietit sitten, millä niitä höystäisit. Tyypillisesti ruuanlaitto kun on lähtenyt jauhelihan tai kanasuikaleiden paistamisesta.

Kaikki maustamiskikat ovat tervetulleita, jos ne lisäävät kulutusta. Kasvisten maustamiseen voi kokeilla öljyjä, sitrushedelmien ja etikoiden happamuutta, hippusta suolaa, yrttejä sekä valmiita salaattikastikkeita. Sokeria saa ripottaa happamille marjoille, jos ne sillä tavoin tulevat paremmin syödyiksi.

Lue Leena Putkosen kolumni HS:sta:
https://www.hs.fi/elama/art-2000005975514.html?share=6b060b330123cbb6f1f8dd9f1e264d31

Pin It

Gluteenittomaan mantelikakkuun tarvitaan viisi ainesosaa

kategoriassa Blogi

Sitruunalla maustettu, aurinkoinen mantelikakku valmistuu superhelposti sekoittamalla ainekset yhteen. Makea Etelä-Euroopan tyylinen kakku on gluteeniton,…

Marianne Heikkilän joulu on lepoa, lukemista ja ulkoilua perheen kanssa

kategoriassa Ajankohtaista

Marttaliiton toiminnanjohtaja Marianne Heikkilä kannustaa jokaista viettämään stressitöntä, levollista ja oman perheen näköistä joulua. Joulun…

Leena Uotila: Syöminen on taitolaji

kategoriassa Ajankohtaista

Leena Uotila on ehtinyt isoäidin ikään, mutta vetää töissä täysillä. Arjen ja pyhänkin täyttävät Helsingin…