header

Enemmän kasviksia lautaselle

ryhmä fiilis”Kaikki maustamiskikat ovat tervetulleita, jos ne lisäävät kasvisten kulutusta. Kasvisten maustamiseen voi kokeilla öljyjä, sitrushedelmien ja etikoiden happamuutta, hippusta suolaa, yrttejä sekä valmiita salaattikastikkeita”, laillistettu ravitsemusterapeutti Leena Putkonen kirjoittaa Helsingin Sanomissa.

Viime viikkoina on julkaistu kaksi tärkeää ravitsemusraporttia. Ensimmäinen oli suomalaisten ravitsemustottumuksia selvittävä Finravinto-tutkimus. Se kertoo, että Suomessa miehistä ainoastaan 14 prosenttia ja naisista 22 prosenttia pääsi suositeltuun puolen kilon päivittäiseen kasvis-, hedelmä- ja marjapottiin.

Toinen julkaisu oli ruuantuotannon ekologista kestävyyttä puntaroinut EAT-Lancet Commission -raportti. Sen mukaan kasvisvoittoinen ruokavalio on maapalloa pelastavien supersankareiden valinta.

Mutta miten ujuttaa kasviksia ruokavalioon, jos niitä ei ole tottunut syömään?

Hyvä nyrkkisääntö on, että jokaisella aterialla on ainakin kourallinen kasviksia, hedelmiä tai marjoja – olivat ne sitten tuoreita, kypsennettyjä tai pakastettuja. Marjajauheita voi lisätä puuroon ja smoothieen. Wokkeihin, keittoihin ja patoihin kasvikset sujahtavat luonnostaan.

Yksi ruuanlaiton itsestäänselvyys kannattaa kumota. Aloita kokkaaminen siitä, että ladot työpöydälle ensin kasvikset ja mietit sitten, millä niitä höystäisit. Tyypillisesti ruuanlaitto kun on lähtenyt jauhelihan tai kanasuikaleiden paistamisesta.

Kaikki maustamiskikat ovat tervetulleita, jos ne lisäävät kulutusta. Kasvisten maustamiseen voi kokeilla öljyjä, sitrushedelmien ja etikoiden happamuutta, hippusta suolaa, yrttejä sekä valmiita salaattikastikkeita. Sokeria saa ripottaa happamille marjoille, jos ne sillä tavoin tulevat paremmin syödyiksi.

Lue Leena Putkosen kolumni HS:sta:
https://www.hs.fi/elama/art-2000005975514.html?share=6b060b330123cbb6f1f8dd9f1e264d31

Pin It

Raikas rahka-appelsiinikakku mökkivieraille

kategoriassa Blogi

Monella on kesäperinteenä tarjota kahvin kera itsetehtyä kermatäytekakkua. Rahka, appelsiinimehu ja miedosti pähkinäinen kylmäpuristettu rypsiöljy…

Kotitalousopettajien leivontaillassa tehtiin joulubageleita ja saaristolaissämpylöitä

kategoriassa Ajankohtaista

Kotitalousopettajat Elina Brodkin ja Sanni Mielonen pitivät Varsinais-Suomen Kotitalousopettajat ry:lle jouluisen leivontaillan, jossa tehtiin yhdessä,…

Terveellinen välipala auttaa jaksamaan

kategoriassa Ajankohtaista

Koulut ja oppilaitokset ovat avanneet ovensa, useimpien lomat loppuneet. Nyt kaivataan vinkkejä virkeyteen ja jaksamiseen.…