header

Virgino valloitti sydämen - Kotitalousopettaja Anni-Mari Syväniemi

syvaniemi 1– Kylmäpuristettua rypsiöljyä on löytynyt kaapista jo useamman vuoden ajan satunnaisesti. Mutta viime kesänä villiinnyin, kun ostin sitä ja tein ihanan salaatinkastikkeen!, kertoo kotitalousopettaja Anni-Mari Syväniemi.

Kasvatustieteen maisteri, kotitalousopettaja ja MTK:n ruokakulttuuriasiamies Anni-Mari Syväniemi tietää mistä puhuu, kun kyse on herkullisesta ruoasta, ravinnosta ja terveydestä.

– Minulle tärkeää on ensisijaisesti öljyn kotimaisuus ja toiseksi se, että kasviöljy on terveellistä. Hyvä juttu on myös rypsiöljyn paisto-ominaisuus, eli se kestää kuumennusta; ajattelen, että se on terveyden kannalta turvallista.
– Virginon maku on pähkinäinen, aivan mahtava – esimerkiksi leipätaikinassa Virgino on mitä parhain rasva! Yhtenä viikonloppuna paistoin kunnolliset naudan sisäfileepihvit. Paistamiseen käytin puolet Virginoa ja puolet voita – nam!
Arkisin Syväniemillä syödään kuitenkin paljon kevyttä kasvisruokaa. Anni-Mari kertoo lorauttavansa kylmäpuristettua rypsiöljyä usein kasviskeiton joukkoon.

Useampi kokki, parempi soppa

Syväniemillä tehdään lähes kaikki ruoka itse ja leivotaan paljon, usein yhdessä koko 5-henkisen perheen voimin.
– Ruoanvalmistustaito on tärkeää siksi, että lapsi tai nuori oppii näin huolehtimaan omasta ruokataloudestaan. Ravitsemusasiat ruokarytmistä terveellisiin raaka-aineisiin tulevat siinä matkan varrella kuin itsestään.

– Itse tehty ruoka on turvallista – tiedän mitä suuhuni laitan ja lapsilleni tarjoan. Se on myös edullista, pystyn vaikuttamaan ruokatalouden kustannuksiin muun muassa raaka-ainevalinnoilla. Ja toki ruoanlaitto on kivaa yhteistä tekemistä, jonka äärellä on luontevaa vaihtaa kaikki muutkin kuulumiset!

syvaniemi 2Monta terveyshyötyä samassa paketissa

Anni-Mari muistuttaa, että pehmeät rasvat ovat suositeltavia, jolloin niitä kannattaa valita. Kylmäpuristetussa rypsiöljyssä on runsaasti omaga-3-rasvahappoa, jonka on todettu vaikuttavan muistiin ja muutenkin elimistön hyvinvointiin.

– Pehmeää rasvaa todella tarvitaan. Näin talvella iho kuivuu, ja olen huomannut että pieni öljylisä auttaa. Kovilla pakkasilla olen laittanut lapsille öljyä aamupuuronjoukkoon, sillä haluan varmistaa, että he saavat kaikki tarvitsemansa ravintoaineet. Syväniemillä syödään kevyttä ja terveellistä ruokaa, sillä perheenjäsenillä on terveyshaasteita: isännän korkea kolesteroli ja murrosikäisen pojan 1-tyypin diabetes.

Äiti Anni-Mari tarkkailee painoaan. – Verisuonten hyvinvoinnista on pidettävä kiinni: paljon kasviksia ja täysjyväviljaa sekä suhteellisen kevyttä ruokaa, painottaen ruokavaliossa pehmeitä rasvoja. On muistettava, että keventäjäkin tarvitsee päivittäin hyvää rasvaa, jotta elimistö toimii kunnolla ja pystyy polttamaan rasvoja, Anni-Mari päättää

Pin It

Itä-Suomen yliopiston tutkimus: Korkea omega-6-pitoisuus voi suojata ennenaikaiselta kuolemalta

kategoriassa Ajankohtaista

Korkeat veren linolihappopitoisuudet näyttävät vähentävän riskiä ennenaikaiseen kuolemaan, ilmenee Itä-Suomen yliopiston tutkimuksesta. Tutkimuksesta raportoi Savon…

Kokonaisena kuumennettu valkohomejuusto on näyttävä tarjottava juustopöytään

kategoriassa Blogi

Oletko kokeillut kuumentaa valkohomejuustoa uunissa? Kannattaa, sillä se on todella herkullista. Briejuustolla maustetut joulutortut olivat…

Hyvä terveys: kasviöljyä koneeseen

kategoriassa Ajankohtaista

Rypsiöljy on ylivoimainen välttämättömien rasvahappojen lähde. Se sisältää noin 20 kertaa enemmän omega-3-rasvahappoja kuin oliiviöljy,…