header

Omega-3-rasvahappoja on saatava ruoasta päivittäin - Ravitsemusasiantuntija Paula Heinonen

– Elimistömme ei pysty itse tuottamaan välttämättömiä omega-6- ja omega-3-rasvahappoja, siksi niitä pitää saada ravinnosta päivittäin; mutta ei teollisesti prosessoituina vaan luonnonmukaisina.

Hyvän rasvan lähteitä ovat kylmäpuristetut öljyt, pähkinät, siemenet ja vapaissa vesissä kasvaneet rasvaiset kalat, painottaa tunnettu ravitsemusasiantuntija ja tekniikan lisensiaatti Paula Heinonen.

Paula Heinosta harmittaa. Rasvaharhautunut suomalainen ei vieläkään erota haitallista teollista kasviöljyä terveellisistä kylmäpuristetuista öljyistä. Heinosen haastattelu julkaistiin Kodin Pellervossa.

Heinosen mukaan taannoinen rasvakeskustelu juuttui väittelyksi voin ja kevyttuotteiden välillä, vaikka oli tuhannen taalan paikka kiskaista suomalaiset irti vääristä luuloista. Oikeat vaihtoehdot jäivät antamatta, eikä mitään muutosta tapahtunut.

– No saihan se aikaan sen, että moni uskaltaa taas pistää voita leivälle, joskin muuten jatkaa entisellä linjalla. Siihen kuuluvat teollisesti prosessoidut rasvat. Kyseistä haitallista prosessoitua kuutosöljyä on työnnetty kekseihin, leipiin, karkkeihin, eineksiin; ihan kaikkeen.

– Hyvät rasvahapot vaikuttavat sydämen ja verisuonten lisäksi mieskuntoon, lisääntymiseen, mielialaan ja lähes kaikkeen. Tämä edellyttää, että rasvahapot ovat tasapainossa.

Heinonen suosittelee ruokavalioon kylmäpuristettuja öljyjä, täysruokosokeria, täysjyvämakaroneja, täysjyväriisiä sekä vaalean leivän sijasta runsaskuituista täysruisleipää.

Lähde: Kodin Pellervo, helmikuu 2011

 

Pin It

Terveellinen ruokavalio voi ehkäistä masennusta

kategoriassa Ajankohtaista

Tuoreen espanjalaistutkimuksen mukaan paljon kasviksia, hedelmiä, kalaa, pähkinöitä ja täysjyvätuotteita syövät masentuvat muita harvemmin. Tutkimuksesta…

Moni syö liian vähän hyvää rasvaa – suosi näitä lähteitä

kategoriassa Ajankohtaista

Hyvän rasvan pelosta pitää päästä eroon, sanoo asiantuntija. Työikäisten suuri haaste on, kuinka pehmeää rasvaa…

Liikunta ja luonnon antimet

kategoriassa Blogi

SM-tason hiihtäjä Eevamari Oksanen on uusi blogikirjoittajamme Luonnossa liikkuminen kuuluu olennaisena osana treenaamiseeni ja myös työhöni.…