header

Omega-3-rasvahappoja on saatava ruoasta päivittäin - Ravitsemusasiantuntija Paula Heinonen

– Elimistömme ei pysty itse tuottamaan välttämättömiä omega-6- ja omega-3-rasvahappoja, siksi niitä pitää saada ravinnosta päivittäin; mutta ei teollisesti prosessoituina vaan luonnonmukaisina.

Hyvän rasvan lähteitä ovat kylmäpuristetut öljyt, pähkinät, siemenet ja vapaissa vesissä kasvaneet rasvaiset kalat, painottaa tunnettu ravitsemusasiantuntija ja tekniikan lisensiaatti Paula Heinonen.

Paula Heinosta harmittaa. Rasvaharhautunut suomalainen ei vieläkään erota haitallista teollista kasviöljyä terveellisistä kylmäpuristetuista öljyistä. Heinosen haastattelu julkaistiin Kodin Pellervossa.

Heinosen mukaan taannoinen rasvakeskustelu juuttui väittelyksi voin ja kevyttuotteiden välillä, vaikka oli tuhannen taalan paikka kiskaista suomalaiset irti vääristä luuloista. Oikeat vaihtoehdot jäivät antamatta, eikä mitään muutosta tapahtunut.

– No saihan se aikaan sen, että moni uskaltaa taas pistää voita leivälle, joskin muuten jatkaa entisellä linjalla. Siihen kuuluvat teollisesti prosessoidut rasvat. Kyseistä haitallista prosessoitua kuutosöljyä on työnnetty kekseihin, leipiin, karkkeihin, eineksiin; ihan kaikkeen.

– Hyvät rasvahapot vaikuttavat sydämen ja verisuonten lisäksi mieskuntoon, lisääntymiseen, mielialaan ja lähes kaikkeen. Tämä edellyttää, että rasvahapot ovat tasapainossa.

Heinonen suosittelee ruokavalioon kylmäpuristettuja öljyjä, täysruokosokeria, täysjyvämakaroneja, täysjyväriisiä sekä vaalean leivän sijasta runsaskuituista täysruisleipää.

Lähde: Kodin Pellervo, helmikuu 2011

 

Pin It

Lähi-idän lautanen illanistujaisiin

kategoriassa Blogi

Lähi-idän maut ovat mausteisia ja maukkaita, myös suussa sulavat kasvisruuat. Kun on aikaa panostaa ruuanlaittoon,…

Fetasalaatti tuo kevään ruokapöytään

kategoriassa Blogi

Perinteinen fetajuustosalaatti pitää pintansa. Se on erinomainen lisuke monelle ruualle, esimerkiksi grillatulle lihalle tai broilerille…

Tuoreen leivän tuoksua

kategoriassa Blogi

Leipominen on yksi lempiharrastuksistani. Ainekset ovat hyvin edullisia – leivän ja sämpylöiden raaka-aineet maksavat tuskin…