Luomua valitaan turvallisuuden takia - Luomuliiton puheenjohtaja Jaakko Nuutila

jaakko nuutilaTunnettu ja arvostettu keittiömestari Jaakko Nuutila vaikuttaa nykyään Luomuliiton puheenjohtajana.

– Minua pyydettiin ehdokkaaksi ja koska vaikuttaminen on ollut minulle aina sydäntä lähellä, lähdin mukaan, kertoo Nuutila, joka on ollut muun muassa Etelä-Suomen ja Suomen keittiömestariliittojen puheenjohtaja.

– Koska pidän luomua hyvin tärkeänä asiana, oli helppo ryhtyä hommiin.

Suomessa olemme luomun kulutuslukuina muita maita aika paljon jäljessä. – Aiemmin markkinat eivät vetäneet, mutta nyt on käynyt niin, että markkinat vetävät, mutta tuotanto ei riitä. Koska luomussa on siirtymävaihe, niin pahimmassa tapauksessa luomumme tulee muualta; ja se on sitä bulkkiluomua. Suomen valtion ruokastrategiassa puhutaan luomun kehittämisestä. Nyt pitäisi jo saada päättäjätkin siirtymään pelkkien juhlapuheiden tasolta toimintaan ja sen todelliseen tukemiseen. Ruotsissa oli samanlainen tilanne kymmenen vuotta sitten. Paikallinen tuottajajärjestö vastusti luomua viimeiseen saakka, kunnes avasi ikkunat maailmalle ja huomasi missä ollaan menossa. Nyt Ruotsissa luomulle menee lujaa, Nuutila kuvaa tilannetta.

Kuluttajien suhtautumisesta luomuun on tutkimustuloksia vaikka kuinka paljon. – Olen omaan väitöskirjaani juuri analysoinut 41 EU:n jäsenmaissa 2000-luvulla tehtyä kuluttajatutkimusta kuluttajien mielipiteistä koskien luomua ja luomutuotantoa. Tärkein tekijä valita luomua on sen turvallisuus, muita tekijöitä ovat eettisyys, ekologisuus, terveellisyys ja maku.

Kylmäpuristetun luomurypsiöljyn rasvahappokoostumus omaa luokkaansa

– Itse ostan kaikki kanamunat ja mahdollisimman paljon maitotuotteita sekä lihaa luomuna eettisin perustein. Turvallisuuden ja ekologisuuden takia hankin lisäksi hedelmät, vihannekset ja myllytuotteet luomuna. Öljyt ovat myös luomua. Perheessämme yritämme ostaa kaiken mahdollisen luomuna. Syynä on se, että välitämme eläinten, ympäristön ja itsemme hyvinvoinnista. Kaipaan suomeen broileria ja kanaa luomuna sekä myös jäätelöä.

– Välimeren maat ovat lypsäneet EU:n menekinedistämisen rahoja markkinoidakseen oliiviöljyjä maailmalle. Tämän vuoksi harva tietää, että kylmäpuristetun luomurypsiöljyn rasvahappokoostumus on aivan toista luokkaa kuin oliiviöljyn . Kotonani käytämme jatkuvasti kylmäpuristettua luomurypsiöljyä.

 

Luomu Virginon myynti kasvaa kohisten

Kuluttajien kiinnostus luomuun ja Luomu Virginon myynti on kasvanut erityisesti tämän vuoden aikana. Luomun osuus Virginon myynnistä on ollut merkittävä siitä lähtien, kun Luomu Virgino tuli markkinoille 1998. Tänä vuonna sen myynti on kasvanut yli 30 % viime vuoteen verrattuna ja sen osuus Virginon kokonaismyynnistä on lähes 40 %.

mustikkasmoothie

 Jaskan luomumustikkasmoothie

3 dl maustamatonta luomujogurttia
2 dl mustikoita
2 rkl luomuhunajaa
4 rkl luomukauraleseitä
1 rkl kylmäpuristettua Virgino-luomurypsiöljyä

Mittaa ainekset kulhoon ja sekoita sauvasekoittimella. Kaada isoon lasiin ja nauti! Juoma on hyvä startti päivään ja maistuu myös treenien jälkeen.Pin It