header

Välipala auttaa jaksamaan - Säännöllinen ateriarytmi

Maaseudun Tulevaisuudessa 19.8.2011 muistutettiin, että säännöllinen ateriarytmi tukee jaksamista koulussa, töissä ja vapaa-ajalla. Pääaterioiden välissä olisi hyvä syödä 1–2 välipalaa, jotta ateriavälit eivät venyisi liian pitkiksi.

Hyvät välipalat auttavat pitämään verensokerin tasaisena ja säilyttämään vireyden. Välipaloissa on olennaista, että ne ovat käden ulottuvilla silloin, kun niitä tarvitaan. Laita pikku koululaiselle valmis eväsrasia odottamaan jääkaappiin ja varaa isommalle ainekset välipalan tekemiseen.

Kasvuun tarvitaan energiaa ja monenlaisia ravintoaineita. Niitä saa leivästä, maidosta, kasviksista, hedelmistä, perunasta, lihasta, kalasta, munasta ja hyvistä rasvoista. Rasvavalinnoissa Maaseudun Tulevaisuus kehottaa tutustumaan kotimaiseen kylmäpuristettuun rypsiöljyyn.

Lehden mukaan Virgino-rypsiöljyn valmistustapa, kylmäpuristus, on hellävarainen. Öljyn maku on miedosti pähkinäinen ja tuoksu raikas. Kylmäpuristettu rypsiöljy on suomalaisille tärkeä välttämättömien rasvahappojen lähde, ja sitä pitäisikin nauttia pari ruokalusikallista päivässä. Öljy sopii niin salaatinkastikkeisiin, marinointiin, pestoihin, hiivataikinoihin, aamupuuron joukkoon kuin monipuoliseen ruuanvalmistukseen. Voit myös kaataa lautaselle öljyä ja kastaa siihen pieniä leipäpaloja.

Värikäs välipalasalaatti
(2 annosta)

2 isoa, kypsää tomaattia
½ rasiaa kotijuustoa tai 125 g mozzarellapallosia
ripaus suolaa ja mustapippuria
tuoretta basilikaa tai persiljaa
kylmäpuristettua rypsiöljyä

Viipaloi tomaatit ja juusto. Asettele viipaleet kauniisti lautaselle. Mausta ja koristele basilikan lehdillä. Pirskota pinnalle öljyä ja tarjoa lisäksi voileipiä sekä maitoa.

Oma yrttiöljy

Laita muutama tuore yrtinoksa – oreganoa, rosmariinia ja/tai timjamia – pulloon ja täytä kylmäpuristetulla rypsiöljyllä. Sulje pullo ja anna maustua huoneenlämmössä muutama viikko.

Pin It

Porkkanaletut ovat hyvää arkiruokaa

kategoriassa Blogi

Arkena ruuanlaiton pitää olla helppoa, nopeaa ja edullista. Silti arkiruoka voi olla herkullista ja ihanaa!…

Välimeren ruokavalio lykkää diabeetikon lääkehoitoa

kategoriassa Ajankohtaista

Välimeren perinteisen ruokavalion on havaittu lykkäävän aikuistyypin diabeetikoiden lääkehoitoa pitempään kuin vähärasvaisen ruokavalion. Välimeren ruokavalioon…

Ihana jälkiruoka - rosmariiniöljyssä ja hunajassa paistettu munajuusto

kategoriassa Blogi

Sain kokeiltavaksi Virginon uutta rosmariinilla maustettua makuöljyä. Ensimmäisenä tuli mieleen, että jotakin jälkiruokaa olisi kiva…