header

Elämä voi muuttua - Kotitalousopettaja Taina Mäntylä

taina mantyla2Kotitalousopettaja Taina Mäntylä on vuoden aikana aloittanut mieluisan liikuntaharrastuksen, muuttanut ruokavaliotaan ja ruokarytmiään.

Hän on opetellut kuuntelemaan kehoaan ja pitämään itsestään sekä arvostamaan itseään uudella tavalla. Samalla painokin on pudonnut huimasti.

"Yrityksiä muuttaa elämää parempaan suuntaan minulla on ollut varmaan puolet aikuisikää. Mutta ehkä se tällä kertaa onnistuikin juuri siksi, etten yrittänyt tehdä elämänmuutosta. Sen sijaan aloin tehdä asioita, jotka kiinnostavat minua. Kaikki alkoi siitä, kun halusin kokeilla joogaa", Taina kertoo.

 
 

Lisää hymyä ja uskoa itseen

Shanti-joogakoulu sijaitsee aivan Tainan kodin lähellä Helsingin Töölössä. "Minulle on tärkeää, että kynnys lähtemiseen ei ole liian suuri. Jooga toi minulle itseni hyväksymistä. Tunnetun joogaopettajan Kylli Kukkin joogassa opetellaan hymyilemään. Siinä yhdistyvät liikkuminen ja mieli lempeällä tavalla. Kun opin kuuntelemaan kehoani, keho alkoi kertoa mitä se haluaa – ja mielikin alkoi keksiä, mitä se haluaa!

"Olen aina tykännyt kävellä ja olla ulkona. Nyt aloin kävellä joka päivä töihin ja takaisin", kertoo Kuluttajaviraston ylitarkastajana työskentelevä Taina. "Kävely on hyvin rauhoittavaa. Otan sen siltä kannalta, että olen läsnä askelissa. En murehdi työmatkalla, vaan nautin maisemista ja hetkistä."

Nukkumalla onneen

Tainan mukaan nukkumisella on suuri vaikutus, kun alkaa oikeasti pitää huolta itsestään. "Huono ihmissuhdekin päättyi samoihin aikoihin. Sain tilaa kuunnella itseäni ja päättää itse nukkumaanmenoajoistani. Jooga kerran pari viikossa ei vielä vaikuttanut painooni, mutta kun aloin nukkua tosi pitkiä yöunia, paino lähti putoamaan!"

Taina puhuu mieluummin senteistä kuin kiloista. "Yli 20 senttiä on kadonnut vyötäröltä, 5 senttiä reisistä ja 6 käsivarsista; vaikka en ollenkaan ole keskittynyt laihtumiseen sinänsä. Koska lihasmassaa on tullut lisää, paino ei suoraan kerro muutoksesta."

"Kun käy säännöllisesti salilla, ei jää aikaa iltasyömiseen, eikä treenin jälkeen ole enää nälkä. Laitoin myös kännykkään hälytykset jotta muistaisin syödä kuusi kertaa päivässä pieniä määriä. Aiemmin söin liian harvoin ja iltapainotteisesti."

Taina ei karppaa mutta on jättänyt pois höttöhiilarit: vaalean leivän, pastan ja riisin sekä sokerin. Hän kantaa mukanaan viiliä ja hedelmiä välipaloiksi. "Tykkään hapanmaitotuotteista, ne sopivat minulle tosi hyvin. Aamulla syön aina kaurapuuroa. Pieni välipala ennen lounasta sekä iltapäivällä taas takaa sen, ettei koskaan tule kivitalon kokoinen nälkä", Taina hymyilee.

Kevyttuotteet vaihtuivat laadukkaaseen öljyyn

Kotitalousopettajana Tainalla oli perustiedot hallussa. Hän panosti kuitenkin vielä lisää ja kävi ravitsemusneuvojalla. "Hän korosti, että pitää syödä tarpeeksi. Olin aiemmin syönyt liian vähän. Olen nyt lopettanut kevyttuotteiden käytön, sillä niistä tulee helposti illuusio, että voi syödä enemmän kun se on niin "kevyttä".

"Olin myös aiemmin välttänyt kaikkea mahdollista rasvaa. Se on 90-lukulaista ajattelua! Olen joutunut opettelemaan, että öljy onkin hyvästä. Että raikkaan salaatin kanssa kuuluu öljy."

"Meillä kotona on viljelty rypsiä. Tiedän että kylmäpuristettu rypsiöljy on puhdasta ja tulee läheltä, siksi käytän sitä mielelläni", kertoo maatalosta kotoisin oleva Taina.

"Uskon myös tutkittuun tietoon ja suomalaisiin yliopistotutkimuksiin. Ja öljyn saanti sekä monipuolinen ruokavalio on tärkeää myös hiuksien, kynsien ja ihon kannalta. Toki kaikessa täytyy säilyttää tasapaino, eikä käyttää mitään liikaa. Yhdellä jalalla seisominen johtaa kaatumiseen."

Taina kokoaa salaattilautaselle vihreää salaattia, tomaattia, kurkkua, avocadoa, katkarapuja, keitettyä kananmunaa ja lämminsavulohta. Päälle hän kaataa Virgino-rypsiöljyä ja kääntää pari kierrosta mustapippuria myllystä.

"Marinoin mielelläni sipulia: pientä sipulisilppua, sokeria ja suolaa, balsamiviinietikkaa, rypsiöljyä, mustapippuria. Pari päivää jääkaapissa, ja sitten päälle tuoretta tilliä. Todella herkullinen lisuke lihan päällä, vartaiden kanssa, salaatin joukossa, yleensäkin kastikkeen tapaisena lisukkeena. Valkosipulikin sopii joukkoon. "

 

Pin It

Venäläiset cebureki-piiraat vappuun

kategoriassa Blogi

Vappuun sopivat oivallisesti venäläiset cebureki-piiraat. Ne voi vappumunkkien tapaan uppopaistaa öljyssä, tai sitten sivellä piiraiden…

Villiyrttikokki Päivi Lehtonen suosii puhdasta suomalaista ruokaa

kategoriassa Ajankohtaista

Varsinaissuomalainen kokki ja villiyrttiekspertti Päivi Lehtonen leipoo alkukesän juhliin valkosuklaista piirakkaa, jossa aineksina on oman…

Lievä tulehdus on monen sairauden riskitekijä

kategoriassa Ajankohtaista

Lievä tulehdus on monen sairauden riskitekijä, mutta sitä voi hillitä elintavoilla – tulehdusta vähentävät vinkit…