header

Jopa kolmannes syövistä voitaisiin välttää hyvän ruokavalion avulla

Uutuuskirja esittelee 15 ruokaa, jotka voivat auttaa ehkäisemään syöpää. Tärkeintä on kuitenkin ruokavalion kokonaisuus.

Aiheesta kirjoitti Ilta-Sanomat.

Jopa kolmannes syövistä voitaisiin välttää terveellisellä ravinnolla ja riittävällä liikunnalla, kertoo kirja Syö hyvin, voi paremmin – Ravinto syövän ehkäisyssä ja hoidon tukena.

– Ruokavalion suuri merkitys ei ole yleisesti tiedossa. Asiantuntijatahot sen ovat kyllä todenneet, mutta tämä ei vielä ole lyönyt läpi ihmisten keskuudessa, sanoo laillistettu ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen, joka on tehnyt uutuuskirjan syöpälääkäri Timo Joensuun kanssa.

Laatikainen kertoo, että lähes jokainen pystyy muuttamaan ruokavaliotaan syövän kannalta terveellisempään suuntaan, ja se onnistuu aivan tavallisia ruokia syömällä.
– Joka aterialla – aamiaisesta iltapalaan saakka – tulisi olla kasviksia, hedelmiä ja marjoja. Tämä on suomalaisille keskimäärin vaikein rasti. Moni syö lounaalla salaatin ja reippaasti kasviksia, mutta aamiaisella tai illalla ne jäävät usein syömättä.

Syövän ehkäisyssä on tärkeintä ruokavalion kokonaisuus, ja yksittäisten ruoka-aineiden vaikutus on vähäisempää.
– Moni yllättyy kuullessaan, että kokonaisruokavalio on paljon tärkeämpi tekijä kuin jonkin niin sanotun superruoan syöminen tai yhden karsinogeenin välttäminen viimeiseen asti.

– Toivoisin ihmisten ymmärtävän sen, että syövän ehkäisyssä painonhallinta on aivan keskeistä. Sillä ja ruokavalion kokonaisuudella voi oikeasti vaikuttaa syöpään sairastumiseen.

Punaista lihaa pitäisi olla ruokavaliossa vain vähän ja prosessoitua lihaa mieluiten ei lainkaan tai korkeintaan juhlapäivinä, Laatikainen kertoo.
– Olisi hyvä, jos hiilihydraattien lähteinä painottuisivat palkokasvit ja täysjyvävilja eivätkä sokeri ja valkoinen vilja.
– Lisäksi pähkinöitä ja siemeniä tulisi olla kohtuullisesti. Rasvoista syövän ehkäisyn suhteen parhaat ovat neitsytoliiviöljy ja rypsiöljy.

Lue artikkeli kokonaisuudessaan: http://www.is.fi/terveys/art-2000005145676.html

Pin It

Rouva Kasvikselta kiinnostava kirjauutuus

kategoriassa Ajankohtaista

Syksyn odotettu kirjauutuus antaa innostavaa tietoa kasviksista ja niiden käytöstä herkullisella tavalla. Kotitalousopettaja Pirjo Toikkasen…

Maanantain hyvää arkiruokaa - tonnikalalaatikko

kategoriassa Blogi

Elämä on ihanaa, jos sen oikein oivaltaa - myös maanantaisin. Silloin laitan usein jotain hyvää…

Virgino-rypsiöljyn rasvahappokoostumus on terveydelle erinomainen

kategoriassa Ajankohtaista

Pohjoismaisessa sydäntautikongressissa 12.–14.6.2008 esitellyn tutkimuksen mukaan Virgino-rypsiöljyn rasvahappokoostumus on ihanteellinen. Kylmäpuristetun rypsiöljyn nauttiminen vähentää veren…