header

Fish and chips, syntisen hyvää!

fish and chipsFish and chips on perinteistä englantilaista katuruokaa, rakastuin siihen jo parikymppisenä opiskellessani eglantia kielikoulussa Lontoossa.

Herkku tirisee rasvaa – mutta rasvaksi voi valita myös hyvän vaihtoehdon, kuten kylmäpuristetun rypsiöljyn, joka kestää hyvin kuumennusta.

Englantilaiset pirskottelevat kalan päälle viinietikkaa, minä käytän mieluummin sitruunan tai limen mehua. Lisäksi voi tarjota esimerkiksi tartarkastiketta.

1 kg kiinteitä perunoita
600 g kalafileetä (turskaa tai seitiä)
kylmäpuristettua Virgino-rypsiöljyä friteeraukseen
suolaa
Leivitykseen:
½ tl suolaa
1 ½ dl vehnäjauhoja
1 1/4 dl maitoa
1 kananmuna

Kuori ja leikkaa perunat sentin paksuisiksi ja viiden sentin pituisiksi suikaleiksi. Kuumenna öljy 170-asteiseksi friteerauskeittimessä tai kattilassa ja friteeraa perunat pienemmissä erissä vaalean kullankeltaisiksi. Nosta perunat öljystä ja valuta talouspaperin päällä. (Jos sinulla ei ole lämpömittaria, niin öljy on sopivan kuumaa, kun vaalea leipäpala ruskistuu siinä parissa minuutissa kauniin kullankeltaiseksi. Mikäli friteeraat kattilassa, pidä kansi koko ajan vieressä turvallisuussyistä.)

Sekoita leivitystä varten jauhot ja suola, vispaa kananmuna kulhossa. Sekoita ensin muna jauhoseokseen ja lopuksi kaikki maitoon, vähän kerrallaan. Leivitystaikinan tulee olla tasaista. Kasta kalafileet taikinaan ja friteeraa niitä muutama kerrallaan noin viisi minuuttia, kunnes pinta on kauniin kullankeltainen. Nosta kala talouspaperille valumaan.

Kuumenna öljy 200-asteiseksi ja friteeraa perunat vielä kertaalleen. Niistä tulee melkein heti rapeita ja kullanruskeita. Valuta rasva perunoista ja mausta suolalla. Tarjoile välittömästi kalan ja sitruunalohkojen kanssa.

Pin It

Omega-3 voi parantaa lasten unta

kategoriassa Ajankohtaista

Omega-3-sarjan rasvahappojen vaikutuksesta aivojen toimintaan, mielialaan ja muistiin on keskusteltu pitkään. Nyt Oxfordin yliopistossa tehdystä…

Rapea pekoni maustaa samettisen pehmeän kukkakaalikeiton

kategoriassa Blogi

Kasvissosekeitot kuuluvat syksyn satokauteen ja talven kylmiin ilmoihin. Olen huomannut, että sosekeitto on kätevä tapa…

Laadukkaita klassikkoreseptejä herkullisten tarinoiden kera

kategoriassa Ajankohtaista

Ruokatoimittaja, kotitalousopettaja Tiina Rantasen Klassikkoruokia-kirjassa (Otava 2018) on yli 50 takuuvarmaa ruokaohjetta juomasuosituksineen. Kaikkiin resepteihin…