header

Fish and chips, syntisen hyvää!

fish and chipsFish and chips on perinteistä englantilaista katuruokaa, rakastuin siihen jo parikymppisenä opiskellessani eglantia kielikoulussa Lontoossa.

Herkku tirisee rasvaa – mutta rasvaksi voi valita myös hyvän vaihtoehdon, kuten kylmäpuristetun rypsiöljyn, joka kestää hyvin kuumennusta.

Englantilaiset pirskottelevat kalan päälle viinietikkaa, minä käytän mieluummin sitruunan tai limen mehua. Lisäksi voi tarjota esimerkiksi tartarkastiketta.

1 kg kiinteitä perunoita
600 g kalafileetä (turskaa tai seitiä)
kylmäpuristettua Virgino-rypsiöljyä friteeraukseen
suolaa
Leivitykseen:
½ tl suolaa
1 ½ dl vehnäjauhoja
1 1/4 dl maitoa
1 kananmuna

Kuori ja leikkaa perunat sentin paksuisiksi ja viiden sentin pituisiksi suikaleiksi. Kuumenna öljy 170-asteiseksi friteerauskeittimessä tai kattilassa ja friteeraa perunat pienemmissä erissä vaalean kullankeltaisiksi. Nosta perunat öljystä ja valuta talouspaperin päällä. (Jos sinulla ei ole lämpömittaria, niin öljy on sopivan kuumaa, kun vaalea leipäpala ruskistuu siinä parissa minuutissa kauniin kullankeltaiseksi. Mikäli friteeraat kattilassa, pidä kansi koko ajan vieressä turvallisuussyistä.)

Sekoita leivitystä varten jauhot ja suola, vispaa kananmuna kulhossa. Sekoita ensin muna jauhoseokseen ja lopuksi kaikki maitoon, vähän kerrallaan. Leivitystaikinan tulee olla tasaista. Kasta kalafileet taikinaan ja friteeraa niitä muutama kerrallaan noin viisi minuuttia, kunnes pinta on kauniin kullankeltainen. Nosta kala talouspaperille valumaan.

Kuumenna öljy 200-asteiseksi ja friteeraa perunat vielä kertaalleen. Niistä tulee melkein heti rapeita ja kullanruskeita. Valuta rasva perunoista ja mausta suolalla. Tarjoile välittömästi kalan ja sitruunalohkojen kanssa.

Pin It

Rasvakeskustelun hälystä löytyy terveellisen syömisen malli

kategoriassa Ajankohtaista

Sota rasvasta tuskin loppuu, mutta sen hälystä löytyy jo terveellisen syömisen malli, kirjoittaa Helsingin Sanomat.

Bataattihampurilaiset sopivat hiilareita vältteleville

kategoriassa Blogi

Yksi kivoimmista uusista ruokaideoista ovat bataattihampurilaiset, joissa sämpylä on korvattu paksuilla bataattiviipaleilla. Ruoka-annokset ovat todella…

Syö kalaa, kasviöljyä ja siemeniä: Suoliston bakteerikanta kiittää - ja suojaa monelta sairaudelta

kategoriassa Ajankohtaista

Omega-3-rasvahappoja sisältävän ravinnon ja monipuolisen suolistobakteeriston välillä on yhteys, tutkijat uskovat. Aiheesta kertoo Suomen Kuvalehti.