header

Potkupyöräilyn huipulla kisaava Sami Kuisma luottaa terveelliseen ruokavalioon

Sami Kuisma KickbikeRiihimäellä asuva Sami Kuisma on intohimoinen kuntoilija. ”Olen harrastanut kaikenlaista liikuntaa lähes koko elämäni. Enimmäkseen hiihtoa, juoksua, pyöräilyä ja kuntosalitreeniä.

Helmikuussa hiihdin Finlandia-hiihdon 50 kilometriä perinteisellä tyylillä. Sijoituin sijalle 22. Hiihto meni odotuksia paremmin, joten olen tyytyväinen suoritukseeni”, kertoo Sami innostuneena.

”Kärkiryhmä lähti vauhdikkaasti matkaan. Aloitin oman hiihtoni voimia säästellen ja loppumatkalla pystyin vielä hyvään menoon. Kilpailun voitti Kari Varis, joka on Suomen tasolla kovan luokan hiihtäjä. Eroa voittajaan tuli lopulta noin kahdeksan minuuttia. Tasaiset osuudet olivat itselleni vaikeita, kun pitäisi jaksaa paljon tasatyöntöä. Tämä on kuitenkin itselleni harrastus, josta nautin paljon. Haluan myös jatkossa pitää itseni kunnossa, joten vastaavat tapahtumat antavat lisämotivaatiota kuntoiluun”, Sami tuumaa.  

Potkupyöräilyä MM-tasolla

Sami harrastaa Suomessa melko vähän tunnettua potkupyöräilyä. ”Suomessa järjestetään vuosittain muutamia potkupyöräilykilpailuja muiden urheilutapahtumien yhteydessä. Täällä lajin parissa kilpailevia on ollut toistaiseksi melko vähän, muualla Euroopassa järjestetyissä kisoissa on selvästi enemmän osallistujia”, selittää Sami.

”Itse kiinnostuin potkupyöräilystä, kun ajattelin sen olevan hyvä harjoitusmuoto hiihtoon, jossa kilpailen kansallisella tasolla. Potkupyöräily toimii hyvänä oheisharjoitteluna moneen lajiin ja tuo mukavaa vaihtelua kuntoiluun. Ennen kaikkea se on todella hauska liikuntamuoto. Välinettä, jolla potkupyöräilyä harrastetaan, kutsutaan yleisemmin kickbike-nimellä. Kysymyksessä on potkulauta, jossa on isot renkaat. Helsinkiläinen Hannu Vierikko kehitti kickbiken 90-luvun alussa potkukelkkailun kesäharjoitteluvälineeksi”, tietää Sami.

”Vuosittain lajissa kilpaillaan Eurocup-sarja. Vuorovuosin kilpaillaan myös Euroopan- ja Maailmanmestaruuksista. Suomessakin on kerran järjestetty MM-kisat vuonna 2006. Suurimmat potkupyöräilyn harrastajamäärät ovat Hollannissa, Tshekeissä, Saksassa ja Italiassa.”

Sami on itsekin osallistunut lajin arvokilpailuihin muutaman kerran, josta parhaimpina saavutuksina ovat Hollannin vuoden 2011 EM-kisojen viestikilpailun voitto ja henkilökohtaisilta matkoilta samojen kisojen maratonmatkan neljäs sija. Vuonna 2012 MM-kisat olivat Saksassa, jossa oli kilpailijoita 20 eri maasta. MM-kisoissa Suomen joukkue oli viestikilpailun kakkonen.

”Viestikisa oli kestoltaan 20 minuuttia + 1 kierros. Kisassa käytetään joukkuetta kohden yhtä kickbikea, jota vaihdetaan vauhdissa toiselle joukkueen jäsenelle. Jäseniä on joukkueessa yhteensä kolme. Kierroksen pituus Saksassa oli 700 m, joten oma vuoro tuli melko usein uudelleen. Itselleni tuli yhteensä kuusi osuutta, myös kisan päättävä viimeinen kierros osui minulle. Ykkössija oli lähellä, hävisimme Hollannille vain sekunnilla!”

Hyvä ruoka tärkeä osa hyvinvointia

Kunnostaan huolehtiva Sami on tarkka myös ruokailun suhteen. ”Monipuolinen ruokavalio on liikunnan lisäksi tärkeä osa hyvinvointia. Kylmäpuristettu Virgino-rypsiöljy täydentää ruokavaliota erinomaisesti”, kertoo Sami.

”Virginosta kuulin ensi kerran hiihtourheilun parissa työskentelevältä henkilöltä, jolla on myös kokemusta ja tietoa ravintoasioista. Hän suositteli etenkin luomulaatuista Virginoa. Kokeiltuani Luomu Virginoa olen ollut erittäin tyytyväinen siihen. Käytän sitä aamupuuroon lisättynä. Rypsiöljy lisää puuron pehmeyttä ja makua. Tuote kuuluu säännöllisesti ruokavaliooni. Täytyisi vielä oppia käyttämään rypsiöljyä monipuolisemmin. Ruuanlaittotaidoistani ei voi paljon puhua, mutta perusruokien tekeminen onnistuu kuitenkin”, Sami pohtii.

Katso Samin välipalaresepti: Urheilijan proteiinipommi »

Pin It

Vihreä supersmoothie

kategoriassa Blogi

Smoothie on terveyden kannalta parempi valinta kuin mehu, koska smoothiessa on mukana myös hedelmien ja…

Iho nauttii hyvistä rasvoista - Ravitsemusterapeutti Pirjo Saarnia

kategoriassa Ajankohtaista

Ravitsemusterapeutti Pirjo Saarnia muistuttaa Iltalehdessä, että joka päivä pitäisi ihon hyvinvoinnin vuoksi syödä riittävästi välttämättömien…

Bergvikin kartanossa tarjotaan perinteistä suomalaista kotiruokaa

kategoriassa Ajankohtaista

Bergvikin kartano ja toimintakeskus sijaitsevat luonnonkauniilla paikalla Salossa Hirsijärven rannalla. Tilan omistaa Bergvikin Säätiö, ja…