header

Sonja Lumpeen puutarhan sato jalostuu herkuiksi

sonjalumme grilliSonjan puutarha -ohjelmaa esitetään FOX-kanavalla huhtikuussa keskiviikkoisin kello 17.30 sekä useina uusintoina. Mukana ohjelmassa on suomalainen kylmäpuristettu Virgino-rypsiöljy.

Sonjan puutarha on hyväntuulinen ja mutkaton puutarhaohjelma, jossa Sonja toteuttaa omaa puutarhafilosofiaansa. "Kädet kyynärpäitä myöten mullassa eli käytännönläheisesti ja maalaisjärjellä mennään! Ohjelmasarja käsittelee puutarhanhoidon perusasioita, mutta perehtyy myös tarkemmin mielenkiintoisiin aihealueisiin. Siinä nähdään paljon hyviä niksejä niin puutarhanhoidossa kuin pikku nikkaroinneissa ja tuunauksissa. Osansa saavat tietysti kasvimaa ja kasvihuone hyötykasveineen - ja oman puutarhan antimet päätyvät lautaselle ohjelman ruokaosiossa", Sonja Lumme kuvailee.

Heräävä kevät innostaa viherpeukaloita

Kevät on kiireistä aikaa viherpeukaloille. Sonja esitelmöi puutarha-aiheista tilaisuuksissa ympäri Suomea, ja juontaa puutarhamessuja mm. Turussa ja Haapajärvellä. "Kirjoitan myös uutta puutarhakirjaa, se ilmestyy keväällä 2014", hän kertoo.

Kesällä laulukeikat kuljettavat suosittua artistia eri puolille maata. "Esiinnyn koko perheen musiikillisessa ohjelmassa, Vegeshowssa, joka kertoo hauskasti kasvihahmojen sekä musiikin avulla luomusta ja lähiruoasta. Pääsin siis vihdoin yhdistämään laulamisen ja puutarhanhoidon tässä roolissani laulavana puutarhurina! Vegeshown voi bongata huvipuistoissa ja erilaisissa kesätapahtumissa", iloinen Sonja kuvailee.

Satoa saunan takaa

Sonjan viime vuonna ilmestynyt puutarhakirja "Satoa saunan takaa"' kuvaa hänen omaa suhtautumistaan puutarhanhoitoon: sen on oltava mukavaa ja rentouttavaa, ja puutarhastaan täytyy tehdä omien mieltymysten ja voimien mukainen. "Kirja keskittyy hyötykasveihin ja peruspuutarhanhoitoon, ja perustuu omiin kokemuksiin. Siinäkin mielessä voin siis mennä takuuseen kaikesta kirjassa suositellusta, niin kasveista, lajikkeista kuin viljelymenetelmistä. Kirjassa ei ole unohdettu parvekkeen tai pienemmän pihan omistajia, sillä ruukuissa, kasvusäkeissä ja -altaissa voi kasvattaa yllättävän ison sadon! Vanhat, perinteiset neuvot kunniaan, ja uudet menetelmät puutarhanhoitoa helpottamaan - siinä se on. Ja kaikki tietysti luomuna, selvä se", Sonja painottaa.

"Hyötykasvit ovat lähellä sydäntäni, ja kasvihuone pullisteleekin kesällä kymmenistä tomaattilajikkeista. Siellä viihtyvät muutkin lämpöä vaativat kasvit, chilit, kurkut, basilikat, viiniköynnökset ja paprikat. Tänä vuonna kasvatan myös okraa ja karviaiskoisoa. Kasvimaalla viljelen aasialaisia lehtivihanneksia, juureksia, mangoldia, härkäpapua, valkosipulia, lehtikaalia ja paljon yrttejä. Riviväleissä kasvaa tuholaisia torjuvia kääpiösamettikukkia ja kehäkukkia. Hedelmäpuolella on niiden tavallisten omenoiden, päärynöiden ja luumujen lisäksi minikiivi ja persikkapuu."

Näin huhti-toukokuussa ajankohtaista on taimikasvatus. Sonjan taimihyllyt ja kasvivalot on viritetty, ja ikkunanlaudalla on tungosta. "Puutarhan keväinen peruskalkitus tehdään hangelle, ja omenapuita voi leikata silmujen avautumiseen asti. Kunhan maa sulaa, on aika kylvää porkkanat, persilja ja palsternakka. Muuten yritän malttaa mieleni ja antaa puutarhan herätä kevääseen rauhassa, märkä ja kylmä maa ei pidä kävelystä ja liian aikaisesta kuopsuttelusta", Sonja nauraa.

Nautintoa puutarhasta ja kesäkeittiöstä

"Puutarhanhoito on koukuttavaa! Aina on uutta opeteltavaa ja ihmeteltävää, ja lämmin, tuoksuva multa sormien välissä on suurenmoinen nautinto. Luonto on ihmeellinen, ja on palkitsevaa huomata, että omilla toimillaan voi ainakin hieman auttaa ja ehkä jopa vähän muokata sitä", Sonja miettii.

"Pidän ruoanlaitosta, ja käytän oman puutarhan satoa myös keittiössä. On ylellistä poimia kasvihuoneesta tomaatit suoraan salaattiin, ja leikellä yrttimaalta mausteet mukaan. Kasviksille yritän koko ajan kehitellä uusia käyttötapoja. Konstailematon kotiruoka, hyvät keitot, salaatit ja muhevat pataruuat, jotka vain lämmitettäessä paranevat taitavat olla meidän keittiössämme useimmin lautasella. Puhtaat, luonnonmukaiset raaka-aineet ja niiden kunnioitus ovat lähtökohta, oli sitten kyse lihasta, kalasta tai kasviksista. Parhaimmillaan ruoka on tapa osoittaa vieraanvaraisuutta, huomaavaisuutta ja rakkautta läheisiään kohtaan."

Kylmäpuristettu luomurypsiöljy oli Sonjalle tuttu tuote jo ennen Sonjan puutarha -ohjelman yhteistyötä. "Ohjelman myötä opin hyödyntämään kylmäpuristettua rypsiöljyä vielä monipuolisemmin. Se kestää hyvin kuumennusta, joten se sopii käytettäväksi grillauksessa, joka olikin ohjelman ruokaosuuksissa se pääasiallinen ruoanvalmistustapa. Terveellinen ja hyvänmakuinen öljy soveltuu kaikkeen ruoanlaittoon sekä myös marinadien ja salaatinkastikkeiden pohjaksi. Pähkinäinen aromi korostaa mukavasti kasvisruokien, vaikkapa hunaisten uunijuuresten makua", Sonja toteaa.

Hän loihti grillatusta maa-artisokasta ja kylmäsavulohisalaatista kevyen ja herkullisen tarjottavan kevään juhliin. "Maa-artisokka on mielenkiintoinen mukulakasvi ja helppo kasvatettava. Jos osan mukuloista jättää syksyllä maahan talveksi, korjaa keväällä entistä isomman ja makeamman sadon. Maa-artisokka on myös terveellinen sisältämänsä inuliinin ansiosta. Maa-artisokassa on ihana, täyteläinen maku, ja kylmäpuristetun rypsiöljyn pähkinäisyys korostaa sitä upeasti", Sonja kuvailee.


Katso resepti »


SonjanPuutarhaSonjan puutarha alkaa FOXilla 3.4. klo 17.30 alkaen.
http://www.foxtv.fi/sonjanpuutarha

Pin It

Kaikki kasvikset käyvät grilliin

kategoriassa Blogi

Lihan, broilerin ja kalan lisäksi moni on grillannut tomaatteja, herkkusieniä ja kasvisvartaita. Viime aikoina grillaus…

Korvasienirisottoa, parhautta

kategoriassa Blogi

Korvasienirisotto kuulostaa hienolta - ja kalliilta - mutta on todellisuudessa helppo tehdä, eikä hintakaan päätä…

Tulista italialaista

kategoriassa Blogi

Onnistuin keittämään todella herkullisen kasvis-minestronekeiton, johon laitoin pastan sijaan kikherneitä. Eli tällä kertaa viljan korvasi…