Hyvällä ruokavaliolla kilot karisevat ja muisti paranee

lasiMielen, aivoterveyden ja liikakilojen kannalta ei ole sama, mitä valintoja kauppareissulla tekee. 

Terveyttä edistävistä ruokavalioista on artikkeli Iltalehden terveyssivuilla. Siinä kerrotaan myös, mitä tuotteita kannattaa napata ostoskärryyn. 

Oikeanlainen ravinto hoitaa aivojen terveyttä. Mielelle hyväksi ovat erityisesti folaattia sisältävät vihannekset, juurekset, hedelmät ja marjat. Ravitsemustieteilijä Satu Jyväkorven mukaan kokonaisruokavalio on kuitenkin aina tärkeämpi kuin mikään yksittäinen ruoka-aine.

– Terveysvaikutteiset ruokavaliot sisältävät paljon vitamiineja, kivennäisaineita, hyvälaatuista rasvaa, fytokemikaaleja ja kuitua.

Ruokavalioita tutkittaessa erityisen terveelliseksi aivoille on osoittautunut Välimeren ruokavalio, tutkijoiden kehittelemä MIND-ruokavalio sekä verenpaineen hoitoon kehitetty DASH-ruokavalio.

Ne sisältävät runsaasti kasvikunnan tuotteita: vihanneksia, hedelmiä ja marjoja, palkokasveja, täysjyväviljatuotteita, kalaa, hieman vaaleaa lihaa, pähkinöitä ja siemeniä, sekä hyvälaatuisia rasvoja kuten oliivi- tai rypsiöljyä.

DASH-ruokavalioon kuuluu myös vähärasvaisia maitotuotteita. Siinä korostetaan vähäsuolaisuutta. MIND-ruokavalio taas on fuusio Välimeren ruokavaliosta ja DASH-ruokavaliosta. Siinä suositaan esimerkiksi tummanvihreitä lehtivihanneksia ja marjoja, etenkin mustikkaa ja mansikkaa.

Pohjoismainen ruokavalio on myös terveyttä edistävä. Siinä suositaan lähellä tuotettua ruokaa, kuten rypsiöljyä, ja se muistuttaa muita terveyttä edistäviä ruokavaliota.

Vuonna 2015 tehdyn tutkimuksen mukaan MIND-ruokavalio jopa puolittaa Alzheimerin tautiin sairastumisen riskin. Myös dieetin osittainen noudattaminen vähensi riskiä noin 35 prosenttia.

Voi tuntua houkuttelevalta napata terveysvaikutukset vitamiinipurkista, mutta Jyväkorven mukaan vitamiinipillereistä ei voi saada samoja terveysvaikutuksia kuin ruoasta.

Aivoterveellisen ruokavalion vastakohtana on länsimainen epäterveellinen ruokavalio. Se on Jyväkorven mukaan yhdistetty matalaan mielialaan. Tutkimuksissa on havaittu, että masentuneella ihmisillä on usein hyvin puutteellinen ruokavalio ja heillä voi olla jopa ravintoaineiden puutetta.

Valitse ostoskoriin:
Paljon erivärisiä vihanneksia, juureksia, marjoja, hedelmiä
Kalaa pari kertaa viikossa
Pähkinöitä
Hyvälaatuisia öljyjä (oliivi, rypsi)
Papuja, herneitä
Täysjyväviljatuotteita
Kohtuullisesti hapanmaitotuotteita (jogurtti, rahka, piimä)
Kanamunaa pari-kolme kertaa viikossa Kahvia. 3–5 pientä kahvikupillista on ollut myös yhteydessä pienempään muistisairausriskiin esimerkiksi suomalaisessa CAIDE-tutkimuksessa.

Lue artikkeli kokonaisuudessaan: https://www.iltalehti.fi/terveysuutiset/a/88e7f427-560d-4a3d-a08b-ec5c9a8b7c0c

Pin It