header

Kasviöljyt terveysjärjestykseen

Fiilis lasipullot MediumHelsingin Sanomien terveyssivujen artikkelissa 26.9.2013 laitettiin 20 öljyä terveysjärjestykseen.

Kirjoittaja Satu Kaarian mukaan öljyjen kuningas syntyy rypsistä.

"Tärkeintä on pehmeän rasvan suhde kovaan rasvaan", sanoo kliinisen ravitsemustieteen dosentti Ursula Schwab Itä-Suomen yliopistosta. Schwabin mukaan hyvässä rasvassa on pehmeitä rasvoja vähintään kaksi kolmasosaa ja kovia rasvoja korkeintaan yksi kolmasosa.

Pehmeää rasvaa ovat kaikki tyydyttymättömät rasvahapot, kovaa rasvaa tyydyttyneet ja transrasvahapot. Tällä perusteella lähes kaikki kasviöljyt ovat oikein terveellisiä. Terveyssivujen vertailun 20 öljystä valtaosassa on pehmeitä rasvoja 80 prosenttia tai enemmän, eli reippaasti yli kaksi kolmasosaa.

Vain kookos- ja palmuöljy sisältävät enemmän kovaa kuin pehmeää rasvaa. Kookosöljyssä kovaa rasvaa on peräti yli 90 prosenttia eli reilusti enemmän kuin esimerkiksi voissa.

Omega-3:t kehiin!

Toinen tärkeä asia on absoluuttinen eli todellinen Omega-3:n määrä. Omega-3-rasvahappoa elimistö ei pysty muodostamaan itse, ja siitää on usein pulaa nykypäivän länsimaisessa ruokavaliossa.

Nykysuosituksen mukaan aikuisen pitäisi saada sitä 2–3 grammaa päivässä. Esimerkiksi rypsiöljyä tai saksanpähkinäöljyä tarvittaisiin siis noin 15–25 grammaa, eli 1–2 ruokalusikallista päivässä.

Kaikkein terveellisimmät öljyt kannattaa lehden mukaan syödä lusikalla, herkullisimmat vaikka salaatinkastikkeessa tai mausteena.

Kylmäpuristetun Virgino-rypsiöljyn valmistaja suosittelee tuotettaan myös paistamiseen ja uppopaistamiseen. "Lehtivihreää on hyvin vähän, koska käytämme vain täysin kypsää rypsiä", perustelee Virginon toimitusjohtaja Perttu Korolainen.

Helsingin sanomien uutinen »

Pin It

Kermainen kanapasta antaa energiaa talvipäivinä

kategoriassa Blogi

Kesällä maistuvat raikkaat salaatit, mutta kylmillä talvikeleillä moni kaipaa tuhdimpaa ruokaa. Kermainen, mausteinen ja tulinen…

Kylmäpuristettu rypsiöljy tuli keittiöön jäädäkseen

kategoriassa Ajankohtaista

Kotitalousopettajien liiton tuore puheenjohtaja Minna Vanhala opettaa yläkoululaisille hyvää ravitsemusta, arjen rytmejä, talousosaamista, tunnetaitoja, kestävää…

Parasta pikkujoulunaposteltavaa – briejuustotortut viikunahillon kera

kategoriassa Blogi

Joulutorttutaikinasta voi tehdä paljon muutakin kuin perinteisiä luumutorttuja. Oma suosikkini on ollut omenamarmeladi luumuhillon sijaan,…