header

Eija Vilpas ja Riitta Havukainen: Hyvä ruoka, uni ja liikunta auttavat jaksamaan

hansu ja pirreEnergiset näyttelijäkaverukset Eija Vilpas ja Riitta Havukainen panostavat kiireisen arjen keskellä hyvinvointiin: liikuntaan, yöuniin ja hyvään ruokaan.

Molemmille on tärkeää suomalainen ruoka sekä puhtaat ja käsittelemättömät raaka-aineet.

Eija ja Riitta tutustuivat jo 70-luvun lopulla Ylioppilasteatterin pääsykokeissa. "Menimme yhdessä kahville, ja siitä lähtien olemme olleet ystäviä", Eija hymyilee.

Eija on töissä Kaupunginteatterissa, on ollut siellä jo 26 vuotta. Mutta omiakin projekteja mahtuu mukaan. "Tällä hetkellä uusin juttu on oma ravintolateatteriesitys, komedia Yötön yö. Olen itse sen käsikirjoittanut ja esitän myös yhtä roolihenkilöistä. Muita rooleja esittävät poikani Valdemar Virtanen ja Tiia Louste. Kyseinen esitys sai ensi-iltansa lokakuun alussa. Yleisö on ottanut näytöksen erittäin hyvin vastaan!" Ratkiriemukas komedia esitetään teatteriravintola Nyyrikissä ja se on jatko-osa näytelmälle Tumma ja blondi, joka sekin oli Eijan käsialaa.

"Muuten elämä on mukavaa arkea – liikuntaa, perhe-elämää ja kavereiden tapaamista. Ja paljon pihatöitä! Nytkin ikkunasta ulos katsoessa, ei tarvitse miettiä, että mitä vapaalla ajalla tekisi", Eija nauraa.

Eijan intohimona ovat pihatöiden lisäksi käsityöt. Hän kasvattaa myös mielellään itse yrttejä. "Viljelen erilaisia yrttejä aika paljon: sitruunamelissaa, omenamelissaa, basillikkaa ja persiljaa. Olen saanut jopa basilikan kasvamaan talven yli! Kasvimaalla eivät yrttini menesty niin hyvin kuin ruukuissa. Valo ja lämpö ovat tärkeitä."

Riitalla on työrintamalla meneillään Helsingin Kaupunginteatterissa Armi-näytelmä. Lokakuun lopussa ensi-iltaan tulee Vielä Ehtii, rakastettava komedia vanhuksista, jotka ovat kaikkea muuta kuin kilttejä ja hiljaisia. Uusi Risto Räppääjä -elokuva tulee helmikuussa 2014, siinä Riitta on Pakastaja-Elvi. "Arkielämääni kuuluu hyvin tavallisia perusasioita, kuten kodinhoitoa, liikuntaa, ystävien tapaamista ja perheen kanssa vietettävää aikaa."

Fakta Homma!

Myös Pirre ja Hansu ovat edelleen vahvasti mukana kuvioissa. Likat Loimaalta viettävät 30-vuotiastaiteilijajuhlaansa. "Fakta Homma sai alkunsa erään teatterikorkeakoulun näytelmän yhteydessä. Eija oli ekalla, minä toisella vuosikurssilla ja kehitimme hahmot silloin. Tämä tapahtui vuonna 1983", Riitta muistelee.
"Pirrelle on ilmestynyt silmälasit, ja Hansulla vuosien kuluminen näkyy ikävä kyllä aiempaa kireämpänä haalarina", naiset nauravat. "Teemme ilolla edelleen keikkoja, koska se on hauska. Kiva, että kysyntää on riittänyt" naiset toteavat.

Ruuanlaitto ja terveysasiat kuuluvat myös Pirren ja Hansun arkipäivään "Pirre laittaa ruokaa, muttei ole mikään intohimoinen kokki. Vaan pakko on kokata, kun Heka ei osaa edes perunoita keittää", Eija selventää. Hansu taas on erittäin tietoinen terveysasioista "Hansu on kiinnostunut terveellisestä ruuasta, salaateista ja kasviksista. Kahvipulla toki maistuu. Mutta pehmeät rasvat ovat a ja o", lisää Riitta.

Kotiruokaa perheelle ja ystäville

Kumpikin naisista arvostaa kovasti aitoa kotiruokaa ja kiireetöntä yhdessäoloa perheen ja ystävien kanssa.

Eija kertoo laittavansa kotona aika paljon ruokaa, vaikkei kovin intohimoinen ruuanlaittaja olekaan. "On pakkokin, kun on perheellinen. Leivon myös välillä mielellään ja se on kivaa!"

"Ruuanlaitossa on mukavinta yhdessäolo ja yhdessä tekeminen. Varsinkin nyt, kun lapset ovat isoja ja tehdään yhdessä ruokaa. Tyttäreni on erittäin taitava kokki, on aina ollut. Tämä taito on hypännyt sukupolven ylitse, äitinikin on todella hyvä ruuanlaittaja!"

"Meillä on ollut ystäväporukallakin tapana, että jaetaan kokkausparit, ettei kukaan joudu yksin tekemään. Jokaisella parilla on omat tehtävät, joku valmistaa salaatin, joku jälkiruuan. Näin ruoka maistuukin paremmalta, kun kaikki ovat osallistuneet", Eija kuvailee.

"Minä laitan ruokaa kotona todella usein. Kala, kasvis, broileri ovat etupäässä raaka-aineina. Paljon salaatteja. En juuri leivo kuin joskus jonkun mustikkapiirakan. Kokkaan perheelle, silloin tällöin kavereille, ja varsinkin kesällä paljon grilliruokaa", Riitta kertoo.

"Ruuasta voi, ja pitääkin nauttia hyvällä omallatunnolla – varsinkin, kun käyttää hyviä, terveellisiä raaka-aineita. Parasta koko touhussa on perheen kanssa yhdessä laittaminen ja syöminen. Se on hienointa yhdessäoloa. Herkutellakin saa, kohtuudella. Sitten vaan taas lenkkitossua jalkaan!" hän lisää.

Hyvinvointia kiireen keskellä

Terveydestä ja jaksamisesta on tärkeää huolehtia kiireisessä työssä ja perhe-elämässä. Suuri merkitys on hyvällä, terveellisellä ruualla. Eija kertoo harrastavansa liikuntaa ja painottaa unen merkitystä. "Ruokavalio on tietenkin hyvin tärkeä. Täytyy kuunnella elimistöä! Nykyään olen oppinut, että pitää syödä säännöllisesti. Ateriavälit eivät saa olla liian pitkiä. Se on se juju", Eija toteaa.

Riitta vannoo hänkin liikunnan ja kunnon yöunien nimiin. "Tupakoimattomuudella ja alkoholin käytön pitämisellä kohtuudessa on iso merkitys. Ravinto on avainasemassa. Nimenomaan pehmeät kasvirasvat, täysjyvävilja, kasvikset ja hedelmät ja marjat ovat tärkeitä. En syö karkkia, pullaa, enkä sipsejä. Onneksi en pidä hampurilaisista enkä pizzasta", hän sanoo.

Molemmat naiset arvostavat kovasti suomalaista ruokaa, puhtautta ja prosessoimattomia ruoka-aineita. Riitta pyrkii ostamaan pelkästään niitä.
"Olen iloinen, että nykyään on jo aika laaja valikoima kyseisiä tuotteita. On tärkeää, että voin valita ruoka-aineita, jotka kuormittavat vähemmän luontoa ja maapalloa. Nämä asiat ovat lähellä sydäntäni", Eija painottaa.

Eijalle kylmäpuristettu rypsiöljy on uusi ihana tuttavuus. Nykyään hän käyttää sitä paljon mm. salaateissa ja paistamiseen. "Tein fetasalaatin oliiviöljyn sijasta kylmäpuristetulla rypsiöljyllä – nam! Tuli todella hyvää!"

"Käytän sitä niin paistamiseen, kastikkeisiin, keittoihin kuin salaattikastikkeeseenkin. Virgino on huippuhyvää. Olen käyttänyt sitä myös ihon kuiviin kohtiin. Toimii", Riitta suosittelee.

Pin It

Liikunta ja luonnon antimet

kategoriassa Blogi

SM-tason hiihtäjä Eevamari Oksanen on uusi blogikirjoittajamme Luonnossa liikkuminen kuuluu olennaisena osana treenaamiseeni ja myös työhöni.…

Ikisuosikki – mokkapalat!

kategoriassa Blogi

Mokkapalat ovat suosittuja vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen. Ja ovathan ne todella herkullisia, yhden sijaan menee…

Rasvakeskustelun hälystä löytyy terveellisen syömisen malli

kategoriassa Ajankohtaista

Sota rasvasta tuskin loppuu, mutta sen hälystä löytyy jo terveellisen syömisen malli, kirjoittaa Helsingin Sanomat.