header

Enemmän pehmeää rasvaa, vähemmän hiilihydraatteja

Uusi pohjoismainen ravitsemussuositus kehottaa lisäämään rypsiöljyn, vihannesten, palkokasvien, hedelmien ja marjojen, kalan sekä pähkinöiden ja siementen osuutta ruuasta, kertoo Helsingin Sanomat 4.10.2013.

Karppauskeskustelu ja vähähiilihydraattisen ruokavalion suosio saattavat näkyä uudessa ravitsemussuosituksessa, jonka mukaan rasvasta voisi saada aiempaa isomman ja hiilihydraateista pienemmän osan päivittäisestä energiasta.

"Rasvan määrää tärkeämpi on laatu", muistuttaa Helsingin yliopiston professori Mikael Fogelholm, joka veti painonhallintaa pohtinutta työryhmää. Siis ei kovaa eläinrasvaa, vaan pehmeitä kasvirasvoja, esimerkiksi rypsiä.

Proteiinin osuutta energiasta voi lisätä, mutta ei syömällä punaista lihaa, vaan mieluummin vähärasvaisia maitotuotteita, palkokasveja, pähkinöitä ja siemeniä.

Uusi suositus kehottaa ylipäätään syömään enemmän ruokaa, jonka energiatiheys on vähäinen. Energiatiheys on korkea jälkiruuissa, makeisissa, kakuissa ja kekseissä ja alhainen täysjyvätuotteissa sekä kasviksissa. Kuitua pitäisikin syödä nykyistä enemmän.

Paljon lihaa, valkoista leipää, kovaa rasvaa, makeisia, sokerisia juomia ja jälkiruokia sisältävä ruokavalio ennustaa painon nousua ja leveämpää vyötärön ympärystä, suositus muistuttaa.

Rajoittaa pitäisi lihajalosteiden, suolan ja alkoholin määrää. Sokerin osuuden energiasta suositukset haluavat painaa alle 10 prosenttiin.

Lisäksi pitäisi liikkua säännöllisesti.


Lähde: Helsingin Sanomien uutinen

Pin It

Sadonkorjuuajan kasvisruokaa – mehevä punajuurikiusaus

kategoriassa Blogi

Kotimaiset kasvikset ovat juuri nyt parhaimmillaan, ja niistä saa edullista, herkullista ruokaa. Punajuurikiusaus sopii myös…

Rosmariiniöljyssä paistettua kuhaa ja pinaattimuhennosta

kategoriassa Blogi

Lomalla moni kalastaa mielellään – tai hakee tuoretta kalaa torilta, ja kasvimaa alkaa tuottaa satoa.…

Grilli kuumaksi! Grillattua broilerin rintaa ja uunipunajuuria fetan kera

kategoriassa Blogi

Kauan odotettu kesä on täällä, ja moni on siirtynyt kokkaamaan sekä ruokailemaan ulkosalle. Virginon makuöljyt…