header

Enemmän pehmeää rasvaa, vähemmän hiilihydraatteja

Uusi pohjoismainen ravitsemussuositus kehottaa lisäämään rypsiöljyn, vihannesten, palkokasvien, hedelmien ja marjojen, kalan sekä pähkinöiden ja siementen osuutta ruuasta, kertoo Helsingin Sanomat 4.10.2013.

Karppauskeskustelu ja vähähiilihydraattisen ruokavalion suosio saattavat näkyä uudessa ravitsemussuosituksessa, jonka mukaan rasvasta voisi saada aiempaa isomman ja hiilihydraateista pienemmän osan päivittäisestä energiasta.

"Rasvan määrää tärkeämpi on laatu", muistuttaa Helsingin yliopiston professori Mikael Fogelholm, joka veti painonhallintaa pohtinutta työryhmää. Siis ei kovaa eläinrasvaa, vaan pehmeitä kasvirasvoja, esimerkiksi rypsiä.

Proteiinin osuutta energiasta voi lisätä, mutta ei syömällä punaista lihaa, vaan mieluummin vähärasvaisia maitotuotteita, palkokasveja, pähkinöitä ja siemeniä.

Uusi suositus kehottaa ylipäätään syömään enemmän ruokaa, jonka energiatiheys on vähäinen. Energiatiheys on korkea jälkiruuissa, makeisissa, kakuissa ja kekseissä ja alhainen täysjyvätuotteissa sekä kasviksissa. Kuitua pitäisikin syödä nykyistä enemmän.

Paljon lihaa, valkoista leipää, kovaa rasvaa, makeisia, sokerisia juomia ja jälkiruokia sisältävä ruokavalio ennustaa painon nousua ja leveämpää vyötärön ympärystä, suositus muistuttaa.

Rajoittaa pitäisi lihajalosteiden, suolan ja alkoholin määrää. Sokerin osuuden energiasta suositukset haluavat painaa alle 10 prosenttiin.

Lisäksi pitäisi liikkua säännöllisesti.


Lähde: Helsingin Sanomien uutinen

Pin It

Juomavinkki pääsiäispöytään

kategoriassa Ajankohtaista

"Lampaan kanssa sopii erinomaisesti joku lempeä punaviini, esimerkiksi Shiraz Australiasta tai Chiilestä", vinkkaa Virginon toimitusjohtaja…

Chili-suklaakuppikakut

kategoriassa Blogi

Lomalla on aikaa leipoa vaikka yhdessä lasten kanssa. Oma 11-vuotias poikani rakastaa chiliä, ja Virginon…

Omega-3-rasvahapot edistävät oppimista - Filosofian tohtori Outi Nuutinen

kategoriassa Ajankohtaista

Lasten ravitsemuksen ja oppimisen yhteyttä on tarpeen arvioida kokonaisvaltaisesti tutkimusnäyttöön perustuen, painottaa filosofian tohtori Outi…