Pöytään paikallisruokaa ja luomua

kotitalousteknologia1209182 lr"Lähiruokaa ja luomua olisi saatava kaikkien koulujen kotitalousopetukseen. Se on mahdollista, kun lähiseudulta löytyvät sopivat tuottajat, ja kotitalousopettaja innostuu asiasta", sanoo Kotitalousopettajien liiton puheenjohtaja Anneli Rantamäki.

Hän toimii kotitalousopettajana Riihimäellä Pohjolanrinteen koulussa, ja suosii suomalaista kylmäpuristettua rypsiöljyä niin kotitaloustunneilla kuin kotonaankin.

Kotitaloudessa opiskellaan edelleen perusruokien valmistusta, leivontaa, asunnon ja tekstiilien hoitoa, kuten aina. Opetus on kuitenkin uudistunut monin tavoin. Anneli Rantamäen köksäntunneilla hyödynnetään monipuolisesti multimedialaitteita sekä uutta tieto- ja viestintätekniikkaa, kuten älypuhelimia, iPadeja, älytaulua eli smartboardia ja koulun sähköistä oppimisalustaa. Oppiaineiden välinen yhteistyö on koulun arkea.

"Kuvaamataidon opettajan kera suunnittelemme kevääksi pienimuotoisen yrityksen perustamista oppilaiden kanssa. Työtä tehdään projektimaisesti koko kevät, ja tarkoitus olisi löytää myös lähiseudun yrityksiä yhteistyöhön", Anneli kertoo.

Kotitalousopetuksessa tehdään paljon yhteistyötä koulun kemian opettajan kanssa. Kotitalouteen kuuluu runsaasti kemiaa, kuten saostuminen, seokset, pesuaineet, kohotusaineet, liuokset ja vaahdot. Liikunnassa yhteistä ovat syksyiset sieniretket. Kuvaamataitoon ruuanlaiton yhdistävät värit. "Kuviksessa on piirretty luomukasviksia, joita luokassa on ollut näytillä. Jopa vitamiinit ja flavonoidit ovat tulleet tutuiksi värien kautta, syö viisi väriä päivässä -teemalla", Anneli kuvailee.

Yhteistyötä lähiseudun tuottajien kanssa

Uutta Anneli Rantamäen tunneilla on lähiruuan ja luomuraaka-aineiden tuominen opetuskeittiölle.

"Luomun mukaan tulo opetukseen toi raaka-aineet uuteen ulottuvuuteen, koska ne olivat koko syksyn ajan aamulla maasta nostettuja eli multaisia ja tuoreita. Osassa juureksia oli naatit mukana ihan tarkoituksella, että nuoret näkisivät, miltä ne oikeasti näyttävät. Tämä on tärkeää, koska muuten lapset ja nuoret eivät opi tunnistamaan kasviksia. Kaupasta saa nykyään pestyjä ja mullattuja perunoita, eipä juurikaan vasta maasta nostettuina. Suurin osa kasviksista perataan ja pestään myyntikuntoon", Anneli harmittelee.

Hänen mukaansa ei ollut erityisen hankalaa neuvotella luomukasvisten hankinnoista koululle, vaikka se vaatikin hieman työtä ja innostusta asiaan. "Päivä soiteltiin ympäri Hämettä ja sitten nappasi. Onneksi oppilaat olivat tiedonhaussa mukana ja hyvin innostuneita siitä!"

"Asioista neuvottelu kannattaa, pääsimme kohtuullisiin hintoihin, ja tuottajatkin haluavat lisätä luomun sekä lähiruoan tietoisuutta. Oppilaiden mukana tieto kulkeutuu koteihin ja perheisiin", Anneli hymyilee.

Kotitalous on nuorten suosikki

Kotitaloutta on kaikille yhteisenä oppiaineena yläkoulun 7. luokalla. 8.- ja 9.-luokkalaisten keskuudessa köksä on suosituimpia valinnaisaineita halki Suomen. Nuorten tiedot ja taidot kuitenkin vaihtelevat todella paljon.

"Toiset osaavat todella paljon, ovat laittaneet vanhempien kanssa ruokaa kotona hyvistä raaka-aineista, taikka oppineet isovanhemmiltaan. Toiset taas eivät tiedä juuri mitään, tavallisimmatkin juurekset ja kasvikset voivat jäädä tunnistamatta. Näiden jälkimmäisten kanssa on ihan kädestä pitäen opetettava vaikkapa perunan kuoriminen tai tiskaaminen. "

"Oppilaiden suosikkeja ovat perinteinen makaronilaatikko, kasvissosekeitto, kääretorttu, hampurilainen, lihapullat ja perunasose sekä kiisselit. Kattaminen kiinnostaa, samoin juhlien järjestäminen", Anneli luettelee.

Hänen mielestään kotitaloutta opetetaan koulussa aivan liian vähän, kaikille yhteisenä vain kolme tuntia viikossa seitsemännen luokan ajan. "Kotitaloudessa opitaan elämän eväät; arjen hallintaa, kuluttajataitoja, ympäristöasioita, yhdessä tekemistä ja tasa-arvoa. Jokaisella ihmisellä on koti, ja näitä elämisen taitoja tarvitsee ihan jokainen."

Paikallista ja luomua myös öljyissä

Anneli Rantamäki suosii lähellä tuotettua ja luomuruokaa sekä prosessoimattomia raaka-aineita. "Mieleeni ei tulisi käyttää kaikkiin ruokiin esimerkiksi oliiviöljyä, joka on aina tuontitavaraa", hän sanoo.

"Oppilaanikin ovat ihastuneet kylmäpuristettuun luomurypsiöljyyn. Maku on pähkinäinen, ja sämpylätaikinasta tulee sitä käyttäen kauniin keltaista. Yhden oppilaan kommentti oli, että kylmäpuristettu öljy ei maistu niin rasvaiselle."

"On myös hieno juttu, kun oppilaat huomasivat, että Virgino-öljyt valmistetaan omassa maakunnassa Janakkalassa. Rypsiöljy oli osalle oppilaista tuttua, koska sitä käytetään kotona terveysöljynä. Asiasta myös keskusteltiin oppitunnilla melko paljon", hän kuvailee.

Niin kotitaloustunneilla kuin omassa perheessään Anneli Rantamäki käyttää kylmäpuristettua rypsiöljyä kaikkeen ruoanlaittoon ja leivontaan. Erityisesti hän mainitsee wokit ja salaatinkastikkeet.

Pin It