header

Makumatka saaristoon

Sain suomenruotsalaiselta ystävältäni Anna-Marialta kauan himoitsemani reseptin: kotitekoisen saaristolaisleivän eli "juntalimpan" ohjeen. Tämä maanmainio resepti on todella helppo, sillä aineet vain sekoitetaan. Lopputulos on herkullinen, joten saat tämän avulla erinomaisen leipurin maineen!

Parantelin reseptiä hieman: vaihdoin appelsiinitäysmehun omenamehuun, joka mielestäni sopii paremmin suomalaiseen leipään. Korvasin vehnäleseet ruisleseellä. Ja lisäsin joukkoon kylmäpuristettua rypsiöljyä – näin lopputulos on vieläkin mehevämpi, ja myös terveellisempi.

Makea saaristolaisleipä

3,5 dl omenatäysmehua
2 rl kylmäpuristettua Virgino-rypsiöljyä
1 dl ruisjauhoja
1 dl ruis- tai vehnäleseitä
1 dl maltaita (Tuoppi)
1 pala hiivaa (50 g)
1 dl siirappia
1 tl merisuolaa
4 dl vehnäjauhoja, mielellään luomua <3

Lämmitä mehu kädenlämpöiseksi. Liuota joukkoon hiiva, merisuola, siirappi ja öljy. Lisää kuivat aineet, sekoita taikina tasaiseksi. Peitä kulho liinalla ja anna kohota vedottomassa paikassa 1,5 tuntia.

Voitele pitkä leipävuoka öljyllä ja jauhota halutessasi leseillä. Kaada taikina vuokaan. Paista uunin alatasolla 175 asteessa 1,5 tuntia. Kumoa valmis leipä vuoasta ja kääri leivinliinaan.

Jos haluat antaa leipiä lahjaksi, osta edullisia ruudullisia keittiöpyyhkeitä ja vie leipä pyyhkeeseen kiedottuna! Sido lahja vaikkapa luonnonvärisellä narulla :)

Viehättävä rouva, jolta sain reseptin, on Anna-Maria Niskanen, kotitalousopettaja ja Kotitalousopettajien liiton varapuheenjohtaja sekä Slow Food Västnylandin jäsen. Hän pitää ruokablogia osoitteessa http://vastnyland.ylebloggen.fi/author/annamarianiskanen/

Pin It

Ruokapakki mukaan reissuun

kategoriassa Blogi

Viime kirjoituksen jälkeen on tullut reissattua ihan urakalla. Vuoden alussa kävi kutsu ampumahiihdon maailman cupin…

Lisää rasvaa! - Hyviä, pehmeitä rasvoja ei koskaan kannata vältellä

kategoriassa Ajankohtaista

Viva-lehti (9/2011) muistuttaa, ettei ruokavaliosta saa karsia liikaa rasvaa, sillä jokainen elimistön solu tarvitsee rasvaa…

Luomua valitaan turvallisuuden takia - Luomuliiton puheenjohtaja Jaakko Nuutila

kategoriassa Ajankohtaista

Tunnettu ja arvostettu keittiömestari Jaakko Nuutila vaikuttaa nykyään Luomuliiton puheenjohtajana. – Minua pyydettiin ehdokkaaksi ja…