header

Korvaa kalliit superfoodit kotimaisilla ruoka-aineilla

Superfoodiksi kutsutaan ruokia, joilla on erityisen hyvä ravintosisältö. Ala vilisee väitteitä tuotteiden terveysvaikutuksista, mutta Helsingin Sanomien artikkelin (20.2.2014) mukaan kalliit superfoodit voi hyvin korvata kotimaisilla ruoka-aineilla. Esimerkiksi kookosöljyä parempi vaihtoehto on rypsiöljy, ja mustikka sekä tyrni päihittävät goji-marjat.

Asiantuntijoina artikkelissa on haastateltu ravinnon turvallisuuden professori Marina Heinosta Helsingin yliopistosta ja ravitsemustieteen dosentti, laillistettu ravitsemusterapeutti Marjukka Kolehmaista Itä-Suomen yliopistosta.

Kookosöljyn väitetään usein korvaavan ruuanlaitossa ja leivonnassa muut öljyt ja rasvat. Kookosöljyn sanotaan kasvattavan lihaksia ilman lihomista, sekä toimivan aurinkovoiteena.

Parempia vaihtoehtoja kookosöljylle ovat kuitenkin rypsiöljy, pellavaöljy ja camelinaöljy. Heinosen ja Kolehmaisen mukaan kookosrasvan väitetyistä terveysvaikutuksista ei ole tieteellistä näyttöä. "Kovia rasvoja, kuten kookos- ja palmurasvoja, ei nykyisten ravitsemussuositusten mukaan pitäisi käyttää lainkaan. Jos haluaa lisätä rasvojen saantia, niiden pitäisi olla tyydyttymättömiä eli pehmeitä, kasviperäisiä rasvoja, kuten rypsiöljy. Rypsiöljystä ja siitä saa myös runsaasti omega 3 -rasvahappoja."

Vitamiineja kokonaisista marjoista

Goji- ja acaimarjoja markkinoidaan väittämällä niiden pidentävän ikää ja parantavan vastustuskykyä. Asiantuntijoiden mielestä ne kannattaisi korvata mustikoilla, puolukoilla, tyrnillä ja mustaherukalla.

"Kaikki marjat ovat hyviä flavonoidien, antioksidanttien, vitamiinien, kivennäisaineiden ja kuitujen lähteitä, mutta kotimaiset marjat ovat huomattavasti edullisempia ja helpommin saatavilla kuin maapallon toiselta puolelta kuljetetut valmisteet. Suomessa marjat syödään yleensä kokonaisina eikä kuivattuina tai jauheina, ja kokonaisissa marjoissa vitamiinit säilyvät paremmin. Tutkimuksellista tietoa on sen siitä, että marjat ehkäisevät elimistön matala-asteista tulehdustilaa, joka on kroonisten sairauksien, kuten sydän- ja verisuonitautien ja kakkostyypin diabeteksen, riskitekijä."

Chia ja hamppua markkinoidaan loistavina kuidun lähteinä, jotka pitävät nälän loitolla ja parantavat vatsan toimintaa. Asiantuntijoiden mukaan ne kannattaisi mieluummin korvata auringonkukansiemenillä, kurpitsansiemenillä ja pellavansiemenillä. Myös kotimaisen rukiin kuitu edistää tutkitusti suoliston terveyttä, ja kauran kuitu sydän- ja verisuoniterveyttä eli auttaa pitämään kolesterolin hallinnassa.

Maca-juuri, spirulina- ja chlorella-leviä parempia valintoja ovat täysjyväviljat ja vähärasvaiset maitotuotteet. Leväjauheet voi smoothiessa korvata kaurahiutaleilla tai -leseillä ja lorauttaa kookosöljyn sijasta sekaan rypsiöljyä.

Lähde: Helsingin sanomat

Pin It

Helli miestä Omega-kolmosilla! - Rypsiöljy vähentää eturauhassyövän riskiä

kategoriassa Ajankohtaista

Omega-3-rasvahapoilla on merkittävä rooli miesten yleisimmän syöpätaudin, eturauhassyövän, ehkäisyssä. Omega-3-rasvahappojen suuri pitoisuus veressä vähentää aggressiivisen…

Bataatti-jauhelihapaistos maistuu lapsillekin

kategoriassa Blogi

Bataatti, englanniksi sweet potato, ei nimestään huolimatta ole perunan sukulainen, mutta käyttäytyy ruuanlaitossa jauhoisen perunan…

Pohjoismaisen keittiön lähettiläs - Huippukokki Kim Palhus

kategoriassa Ajankohtaista

Huippukokki Kim Palhus toimii maamme ruokalähettiläänä Ny nordisk mat –hankkeessa, joka on yksi kaikkien aikojen…