header

E-vitamiini ehkäisee muistihäiriöitä

rypsipelto2 cropSuomalaisen tutkimuksen mukaan iäkkäillä, joilla on korkeammat seerumin E-vitamiinitasot, on vähemmän muistihäiriöitä kuin muilla.

Tutkijoiden mukaan E-vitamiinilla näyttää olevan merkitystä muistitoimintojen kannalta.

E-vitamiinilla on kahdeksan eri muotoa, joilla kaikilla on antioksidanttisia ominaisuuksia. Koko E-vitamiiniperheellä on merkitystä muistitoiminnoille, ja niiden mittaaminen seerumista kertoo luotettavasti, onko vitamiinitaso riittävä.

E-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, joka toimii elimistössä antioksidanttina. Sitä ei tutkijoiden mukaan tarvitse ottaa ravintolisänä, sillä E-vitamiinia saadaan muun muassa kasviöljyistä ja pähkinöistä.

Experimental Gerontology -lehdessä julkaistu tutkimus toteutettiin Itä-Suomen yliopiston, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen, Karoliinisen instituutin ja Perugian yliopiston yhteistyönä. Tutkimus oli osa laajempaa tutkimusta, jossa selvitetään sydän- ja verisuonitautien riskitekijöiden yhteyttä muistisairauksiin.

Kylmäpuristettu rypsiöljy on erinomainen E-vitamiinin lähde. Rasvaliukoinen vitamiini myös imeytyy öljystä hyvin. Uutinen julkaistiin Terve potilas -lehden maalis-toukokuun numerossa 2014.

Pin It

Vaihda suomalaiseen superruokaan! - Vaihtoehto ulkomaisille superfoodeille

kategoriassa Ajankohtaista

Iltalehdessä 26.11.2011 etsitään vaihtoehtoja kalliille ulkolaisille "superfoodeille" akatemiaprofessori Kaisa Poutasen sekä kuituihin perehtyneen tutkijakoulutettava Jenni…

Tähteet hyötykäyttöön uunimunakkaaseen

kategoriassa Blogi

Olen koulutukseltani kotitalousopettaja, ja pyrin myös kotona vähentämään ruokahävikkiä niin paljon kuin mahdollista. Uunimunakas on…

Kylmäsavulohipiirakka alkukesän juhliin

kategoriassa Blogi

Loppukevään ja alkukesän juhlakausi on käsillä! Leivon mielelläni juhliin herkullista tarjottavaa, mutta en välitä pikkutarkasta…