header

E-vitamiini ehkäisee muistihäiriöitä

rypsipelto2 cropSuomalaisen tutkimuksen mukaan iäkkäillä, joilla on korkeammat seerumin E-vitamiinitasot, on vähemmän muistihäiriöitä kuin muilla.

Tutkijoiden mukaan E-vitamiinilla näyttää olevan merkitystä muistitoimintojen kannalta.

E-vitamiinilla on kahdeksan eri muotoa, joilla kaikilla on antioksidanttisia ominaisuuksia. Koko E-vitamiiniperheellä on merkitystä muistitoiminnoille, ja niiden mittaaminen seerumista kertoo luotettavasti, onko vitamiinitaso riittävä.

E-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, joka toimii elimistössä antioksidanttina. Sitä ei tutkijoiden mukaan tarvitse ottaa ravintolisänä, sillä E-vitamiinia saadaan muun muassa kasviöljyistä ja pähkinöistä.

Experimental Gerontology -lehdessä julkaistu tutkimus toteutettiin Itä-Suomen yliopiston, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen, Karoliinisen instituutin ja Perugian yliopiston yhteistyönä. Tutkimus oli osa laajempaa tutkimusta, jossa selvitetään sydän- ja verisuonitautien riskitekijöiden yhteyttä muistisairauksiin.

Kylmäpuristettu rypsiöljy on erinomainen E-vitamiinin lähde. Rasvaliukoinen vitamiini myös imeytyy öljystä hyvin. Uutinen julkaistiin Terve potilas -lehden maalis-toukokuun numerossa 2014.

Pin It

Lähiruokaa

kategoriassa Blogi

Puintien alkaminen on itselle ehkä se todellinen merkki syksyn tulosta. Koko kesän kasvanut vilja on…

Perinteinen pannukakku maistuu kaikille

kategoriassa Blogi

Ruuan hinnasta on viime aikoina käyty paljon keskustelua. Kun laittaa ruuan itse edullisista raaka-aineista, jää…

Monityydyttymättömät rasvahapot suojaavat dementialta

kategoriassa Ajankohtaista

Kun ihminen saa dementiadiagnoosin, se vaikuttaa potilaaseen, mutta myös kaikkiin hänen läheisiinsä. Dementian estämistä tutkitaan…