Kovien rasvojen uusi suosio on nostanut viime vuosina suomalaisten kolesterolitasoja. Samalla kolesterolin haitat on kyseenalaistettu.
Ravintosuositusten haastajia on vain murto-osa lääkäreistä. Suositusten kyseenalaistajat saavat kuitenkin herkästi huomiota mediassa.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksessa THL:ssä povataan sydän- ja verisuonitautikuolemien lisääntyvän lähivuosina. Jos väestön kolesterolitasot eivät käänny uudelleen laskuun, THL uskoo kuolleisuuden lisääntyvän.
"On kaksi ihan varmaa asiaa. Kolesteroli aiheuttaa sydäntauteja, ja kolesterolia alentamalla voidaan ehkäistä sydäntauteja. Lisäksi tiedämme aivan varmasti, että tyydyttynyt rasva nostaa veren kolesterolia. Näistä ei ole mitään epäselvyyksiä, sanoo ylijohtaja, professori Erkki Vartiainen THL:stä.
Sydänlääkäri, Suomen kardiologisen seuran varapuheenjohtaja Mikko Pietilä vahvistaa THL:n näkemyksen rintamalinjojen voimasuhteista: "Jokaista sataa samaa mieltä olevaan kohden on korkeintaan ehkä yksi niin sanottu asiantuntija, joka kiistää esimerkiksi statiinit (kolesterolilääke)."
Vartiainen huomauttaa, että hiilihydraattipitoisten ruokien, kuten perunan, riisin tai leivän, vähentäminen pudottaa painoa, mutta sydänsairauksien kannalta olennaista on se, millä hiilihydraatteja korvataan.
"Jos hiilihydraatteja vähennetään, ne pitäisi korvata nimenomaan juoksevilla kasviöljyillä. Suomessa on valitettavasti käynyt niin, että ne on korvattu lihalla ja maitorasvalla", Vartiainen sanoo.
Linkki Ylen uutiseen:
http://yle.fi/uutiset/thl_terveysviranomaisille_uhkaa_tulla_takkiin_rasvasodassa/7132947