header

Ulla Liukkosen pääsiäiseen kuuluu kevään valoa, herkkuja ja hiljentymistä

ullaliukkonenUunin lämmössä, rakkaudella syntyvät keittiömestari Ulla Liukkosen parhaat pääsiäisherkut: rypsiöljyssä, sitruunamehussa ja yrteissä marinoitu lammaspaisti sekä suklaakakku pääsiäiskoristeilla.

Ulla Liukkoselle luovutettiin maaliskuun Gastro-messuilla Alfred Kordelinin säätiön Jaakko Kolmosen rahaston tunnustuspalkinto. "Olen todella otettu huomionosoituksesta, kiitän kaikkia asiaan vaikuttaneita! Kun tekee työtä sydämestään, siitä voi saada myös tunnustusta", Ulla hymyilee.

Ulla Liukkonen on Suomen keittiömestarit ry:n sekä Suomen kokkimaajoukkueen puheenjohtaja. Viime aikoina häntä on työllistänyt oma keittokirja, Helena Lylyharjun ja Kari Martialan kanssa toteutettu Karjalainen keittiö – Uusia tuulia perinneruokiin (Karisto 2013). Kirjasta on tulossa uusintapainos.

"Karjalan keittiömestareiden kanssa teemme maakunnan lähiruokaa Imatran Big Band Festivaleille kesä-heinäkuun vaihteessa", kertoo Ulla, joka on myös Karjalan keittiömestarit ry:n puheenjohtaja.

"Olen todella iloinen, kun me ruuan tekijät, tuottajat ja järjestöt vedämme yhtä köyttä. Yhteistyö ei ole keneltäkään pois, vaan vahvistaa kaikkia. Pitää olla uskoa omaan tekemiseen ja osaamiseen. Periksi ei saa koskaan antaa."

Lammasta, savustettua lohta ja suklaakakkua

Puhdas suomalainen ruoka ja maakunnan maut ovat lähellä Ulla Liukkosen sydäntä. Pääsiäistä hän viettää kotioloissa, perheensä, lapsen ja koiran kanssa. Suunnitelmissa on valmistaa ainakin lammaspaistia, savustettua lohta, raikasta salaattia, pashaa sekä suklaakakkua pääsiäiskoristein. Lammaspaistin marinadiin Ulla suosittelee kylmäpuristettua rypsiöljyä, sitruunaa, rosmariinia ja timjamia. "Paras paisti tulee yön yli uunissa miedolla lämmöllä, ylikypsäksi paistaen", hän neuvoo.

Karjalainen keittiö -kirja on kansantajuinen teos maakunnan ruokaperinteestä. Siinä on helppoja, herkullisia reseptejä – uunin lämmössä rakkaudella tehtyä ruokaa.

"Venäjän läheisyys tuntuu ja maistuu karjalaisessa keittiössä. Myös pääsiäisen ruokaperinteessä venäläisyys ja ortodoksisuus näkyy. Pasha, kulitsa ja lammas ovat meillä ykkösiä – ei varmaan ole niin pientä torppaa, ettei siellä laitettaisi lammasta."

Ruuan raaka-aineissa Ullalle on tärkeintä kotimaisuus ja lähiruoka – se, että tiedetään, mistä ruoka tulee. "Sen mukana tulee myös terveellisyys ja korkea laatu. Hyvistä raaka-aineista on helppo tehdä maukasta, terveellistä ruokaa."

Suomalaista kylmäpuristettua rypsiöljyä Ulla käyttää salaatinkastikkeisiin, yrttiöljyihin, paistamiseen ja leivontaan – lähes kaikkeen ruuanlaittoon. "Sitä kannattaa ottaa myös sellaisenaan, öljy tekee hyvää nivelille", hän neuvoo.

"Haluan toivottaa kaikille oikein hyvää pääsiäistä. Hiljennytään pääsiäisenä ja muistetaan, mikä on juhlan tarkoitus – miksi me vietämme pääsiäistä. Jokainen ihminen on tärkeä ja rakas, voimahalaus!"

Pin It

Tattaririsotto on maistuva kasvisruokavaihtoehto

kategoriassa Blogi

Perinteinen italialainen risotto on yksi suosikkiruuistani. Risoton joukkoon voi lisätä melkein mitä vain: sieniä, herneitä,…

Feta-vesimelonisalaattia aurinkoisen päivän lounaalle

kategoriassa Blogi

Laitan mielelläni ruokaisien salaattien joukkoon hedelmiä tai marjoja, esimerkiksi tuoreita mansikoita tai viinirypäleitä. Tuore vesimeloni…

Pähkinäisiin mascarpone-hunajapäärynöihin ihastuvat kaikki

kategoriassa Blogi

Syksyn sesongin parhaat jälkiruuat valmistuvat kotimaisista hedelmistä ja marjoista. Päärynöistä tulee uunissa makeita ja pehmeitä.…