header

Gluteeniton ja maidoton saaristolaisleipä valmistuu helposti

saaristoleipaSaaristolaisleipä on monen herkkua, ja sitä tekee mieli senkin jälkeen, kun gluteeni ei enää sovi ruokavalioon.

Gluteeniton saaristolaisleipä on yhtä helppo valmistaa kuin perinteinen serkkunsa: ainekset sekoitetaan, taikina kaadetaan vuokiin ja annetaan kohota. Pitkä kohotusaika tuo leipiin makua.

Reseptin mukaan valmistettu saaristolaisleipä on gluteeniton, laktoositon, maidoton ja vegaaninen. Leivo vaikka tuliaisleiviksi!

Gluteeniton saaristolaisleipä
(3 kpl)
1 l omenatäysmehua
75 g (3 palaa) tuorehiivaa
3 rkl psylliumia
4 rkl kylmäpuristettua Virgino-rypsiöljyä
3 dl tummaa siirappia
2 tl hienoa merisuolaa
5 dl tattarijauhoja
2 dl kaurahiutaleita (puhdaskaura)
1 dl pellavansiemeniä
1 dl perunajauhoja

Sekoita kädenlämpöinen omenamehu, murennettu hiiva, psyllium ja öljy. Anna turvota 10 minuuttia. Lisää siirappi. Sekoita kuiva-aineet keskenään, lisää pienissä erissä taikinaan ja sekoita taikina tasaiseksi.

Öljyä kolme pitkänomaista leipävuokaa ja jauhota tattarijauhoilla tai gluteenittomilla korppujauhoilla. Jaa taikina vuokiin. Anna leipien kohota liinalla peitettynä 1 tunti. Paista leipiä 175 asteessa uunin alatasolla 1,5 tuntia. Voit halutessasi voidella leipiä paistamisen loppuvaiheessa siirappi-vesiseoksella. Anna leipien jäähtyä vuoissa liinan alla noin tunnin ajan ennen kumoamista.

Leivät säilyvät jääkaapissa folioon tai kelmuun käärittynä 3–4 päivää. Leivät voi myös leikata puolikkaiksi ja pakastaa.

Resepti: Aira Kuvaja

Pin It

Mustikoita ja kanttarelleja

kategoriassa Blogi

On taas se aika vuodesta, kun iskee hulluus. Onneksi tämä on sitä positiivista hulluutta, josta…

Porkkanaletut ovat hyvää arkiruokaa

kategoriassa Blogi

Arkena ruuanlaiton pitää olla helppoa, nopeaa ja edullista. Silti arkiruoka voi olla herkullista ja ihanaa!…

Valitse rasvat oikein - terveytesi parhaaksi

kategoriassa Ajankohtaista

Vuoden ensimmäisessä Kunto Plus -lehdessä opastetaan löytämään parhaat rasvat niin paistamiseen, leivontaan, salaattiin kuin leivälle…