header

Gluteeniton ja maidoton saaristolaisleipä valmistuu helposti

saaristoleipaSaaristolaisleipä on monen herkkua, ja sitä tekee mieli senkin jälkeen, kun gluteeni ei enää sovi ruokavalioon.

Gluteeniton saaristolaisleipä on yhtä helppo valmistaa kuin perinteinen serkkunsa: ainekset sekoitetaan, taikina kaadetaan vuokiin ja annetaan kohota. Pitkä kohotusaika tuo leipiin makua.

Reseptin mukaan valmistettu saaristolaisleipä on gluteeniton, laktoositon, maidoton ja vegaaninen. Leivo vaikka tuliaisleiviksi!

Gluteeniton saaristolaisleipä
(3 kpl)
1 l omenatäysmehua
75 g (3 palaa) tuorehiivaa
3 rkl psylliumia
4 rkl kylmäpuristettua Virgino-rypsiöljyä
3 dl tummaa siirappia
2 tl hienoa merisuolaa
5 dl tattarijauhoja
2 dl kaurahiutaleita (puhdaskaura)
1 dl pellavansiemeniä
1 dl perunajauhoja

Sekoita kädenlämpöinen omenamehu, murennettu hiiva, psyllium ja öljy. Anna turvota 10 minuuttia. Lisää siirappi. Sekoita kuiva-aineet keskenään, lisää pienissä erissä taikinaan ja sekoita taikina tasaiseksi.

Öljyä kolme pitkänomaista leipävuokaa ja jauhota tattarijauhoilla tai gluteenittomilla korppujauhoilla. Jaa taikina vuokiin. Anna leipien kohota liinalla peitettynä 1 tunti. Paista leipiä 175 asteessa uunin alatasolla 1,5 tuntia. Voit halutessasi voidella leipiä paistamisen loppuvaiheessa siirappi-vesiseoksella. Anna leipien jäähtyä vuoissa liinan alla noin tunnin ajan ennen kumoamista.

Leivät säilyvät jääkaapissa folioon tai kelmuun käärittynä 3–4 päivää. Leivät voi myös leikata puolikkaiksi ja pakastaa.

Resepti: Aira Kuvaja

Pin It

Kotitalousopettajan resepti hyvään elämään: Herkullista ruokaa, liikuntaa ja iloista mieltä

kategoriassa Ajankohtaista

"En usko pikadieetteihin tai muodikkaisiin rajoitettuihin ruokavalioihin. Noudatan suomalaisia ravitsemussuosituksia ja kohtuullisuutta kaikessa sekä liikun…

Marjajutska

kategoriassa Blogi

Viime blogista on vierähtänyt jo tovi jos toinenkin. Sinä aikana on tapahtunut paljon sanan varsinaisessa…

Maanantain hyvää arkiruokaa - tonnikalalaatikko

kategoriassa Blogi

Elämä on ihanaa, jos sen oikein oivaltaa - myös maanantaisin. Silloin laitan usein jotain hyvää…