header

Terveellistä ja ympäristöystävällistä ruokaa

hyvilla rasvoillaMTT:n uusi vertailu kertoo mitä syödä, jos haluaa ruuan olevan sekä terveellistä että ympäristöystävällistä.

Tähän asti ympäristövaikutuksia pohdittaessa ei ole otettu huomioon ruoan ravitsemuksellisia arvoja.

Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen MTT:n uudessa vertailumenetelmässä lasketaan yhteen sekä ruoan terveys- että ympäristövaikutukset.

Perusviesti on selvä: kasvikset tekevät hyvää sekä ihmiselle että maapallolle, mutta lihaakaan ei tarvitse unohtaa. "Proteiinin lähteitä vertailtaessa parhaiten pärjää soijapohjainen tofu, mutta esimerkiksi kokoliha on parempi kuin makkara, jonka epäterveellisyys kumoaa sen mahdollisen ilmastoystävällisyyden", huomauttaa tutkija Merja Saarinen MTT:stä.

Rypsiöljyn ympäristövaikutukset ovat jonkin verran oliiviöljyä suurempia ja rypsin viljely hieman oliivin viljelyä kuormittavampaa.

"Vertailussa kylmäpuristettu rypsiöljy ja oliiviöljy ovat kuitenkin tasavahvoja, johtuen rypsiöljyn ylivoimaisista ravitsemustekijöistä", Merja Saarinen selittää.

"Nostaisinkin esille nimenomaan kylmäpuristetun rypsiöljyn paremman ravintoainesisällön oliiviöljyyn verrattuna, ravintoaineindeksillä laskettuna. Kylmäpuristetun rypsiöljyn ilmastovaikutus on myös pienempi kuin suomalaisen rypsiöljyn keskimäärin", Saarinen jatkaa.

Pin It

Rahkavoitaikina rulettaa

kategoriassa Blogi

Kaupan pakastehyllystä löytyy nykyään monenlaista valmista piirastaikinaa. Ne ovatkin aivan erinomaisia tuotteita moneen tarkoitukseen. Silti…

Täydellinen kakku

kategoriassa Blogi

Viikonloppuna on rakkaiden ystävieni häät. Siellä on kakkubuffetti, johon kaikki jotka haluavat, voivat tuoda itse…

Focacciaa vapunpäivän piknikille!

kategoriassa Blogi

Vappuna aion ehdottomasti leipoa munkkien lisäksi italialaista focacciaa. Leipä on helppotekoinen ja tosi herkullinen, se…