header

Terveellistä ja ympäristöystävällistä ruokaa

hyvilla rasvoillaMTT:n uusi vertailu kertoo mitä syödä, jos haluaa ruuan olevan sekä terveellistä että ympäristöystävällistä.

Tähän asti ympäristövaikutuksia pohdittaessa ei ole otettu huomioon ruoan ravitsemuksellisia arvoja.

Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen MTT:n uudessa vertailumenetelmässä lasketaan yhteen sekä ruoan terveys- että ympäristövaikutukset.

Perusviesti on selvä: kasvikset tekevät hyvää sekä ihmiselle että maapallolle, mutta lihaakaan ei tarvitse unohtaa. "Proteiinin lähteitä vertailtaessa parhaiten pärjää soijapohjainen tofu, mutta esimerkiksi kokoliha on parempi kuin makkara, jonka epäterveellisyys kumoaa sen mahdollisen ilmastoystävällisyyden", huomauttaa tutkija Merja Saarinen MTT:stä.

Rypsiöljyn ympäristövaikutukset ovat jonkin verran oliiviöljyä suurempia ja rypsin viljely hieman oliivin viljelyä kuormittavampaa.

"Vertailussa kylmäpuristettu rypsiöljy ja oliiviöljy ovat kuitenkin tasavahvoja, johtuen rypsiöljyn ylivoimaisista ravitsemustekijöistä", Merja Saarinen selittää.

"Nostaisinkin esille nimenomaan kylmäpuristetun rypsiöljyn paremman ravintoainesisällön oliiviöljyyn verrattuna, ravintoaineindeksillä laskettuna. Kylmäpuristetun rypsiöljyn ilmastovaikutus on myös pienempi kuin suomalaisen rypsiöljyn keskimäärin", Saarinen jatkaa.

Pin It

Feta-vesimelonisalaattia aurinkoisen päivän lounaalle

kategoriassa Blogi

Laitan mielelläni ruokaisien salaattien joukkoon hedelmiä tai marjoja, esimerkiksi tuoreita mansikoita tai viinirypäleitä. Tuore vesimeloni…

Tutkimus: pohjoismainen ruokavalio vähentää sydäntautien riskiä

kategoriassa Ajankohtaista

Laajan ruokavaliotutkimuksen mukaan pohjoismainen, ns. Itämeren ruokavalio pienentää kolesteroliarvoja ja vähentää sepelvaltimotaudin riskiä. Tutkimuksen keskeisin…

Terveellisyys on yleisin syy rypsiöljyn käyttöön

kategoriassa Ajankohtaista

Kotimainen rypsiöljy on nykyaikaisin ja monikäyttöisin ruokaöljy. Tätä mieltä olivat sekä kuluttajat että ruoka- ja…