header

Terveellistä ja ympäristöystävällistä ruokaa

hyvilla rasvoillaMTT:n uusi vertailu kertoo mitä syödä, jos haluaa ruuan olevan sekä terveellistä että ympäristöystävällistä.

Tähän asti ympäristövaikutuksia pohdittaessa ei ole otettu huomioon ruoan ravitsemuksellisia arvoja.

Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen MTT:n uudessa vertailumenetelmässä lasketaan yhteen sekä ruoan terveys- että ympäristövaikutukset.

Perusviesti on selvä: kasvikset tekevät hyvää sekä ihmiselle että maapallolle, mutta lihaakaan ei tarvitse unohtaa. "Proteiinin lähteitä vertailtaessa parhaiten pärjää soijapohjainen tofu, mutta esimerkiksi kokoliha on parempi kuin makkara, jonka epäterveellisyys kumoaa sen mahdollisen ilmastoystävällisyyden", huomauttaa tutkija Merja Saarinen MTT:stä.

Rypsiöljyn ympäristövaikutukset ovat jonkin verran oliiviöljyä suurempia ja rypsin viljely hieman oliivin viljelyä kuormittavampaa.

"Vertailussa kylmäpuristettu rypsiöljy ja oliiviöljy ovat kuitenkin tasavahvoja, johtuen rypsiöljyn ylivoimaisista ravitsemustekijöistä", Merja Saarinen selittää.

"Nostaisinkin esille nimenomaan kylmäpuristetun rypsiöljyn paremman ravintoainesisällön oliiviöljyyn verrattuna, ravintoaineindeksillä laskettuna. Kylmäpuristetun rypsiöljyn ilmastovaikutus on myös pienempi kuin suomalaisen rypsiöljyn keskimäärin", Saarinen jatkaa.

Pin It

Jauhelihalla täytetyt pinaattikrepit

kategoriassa Blogi

Nyt on se aika, kun kasvimaalta saa satoa. Itse olen kasvattanut sekä pinaattia että mangoldia.…

Lähiruokaa

kategoriassa Blogi

Puintien alkaminen on itselle ehkä se todellinen merkki syksyn tulosta. Koko kesän kasvanut vilja on…

Rauhoittava ja kosteuttava ihohoito

kategoriassa Ajankohtaista

Mikäli aurinko pääsi yllättämään, rauhoittava ja kosteuttava ihohoito syntyy luonnonjogurtista ja Virgino kylmäpuristetusta rypsiöljystä. Sekoita…