header

Terveellistä ja ympäristöystävällistä ruokaa

hyvilla rasvoillaMTT:n uusi vertailu kertoo mitä syödä, jos haluaa ruuan olevan sekä terveellistä että ympäristöystävällistä.

Tähän asti ympäristövaikutuksia pohdittaessa ei ole otettu huomioon ruoan ravitsemuksellisia arvoja.

Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen MTT:n uudessa vertailumenetelmässä lasketaan yhteen sekä ruoan terveys- että ympäristövaikutukset.

Perusviesti on selvä: kasvikset tekevät hyvää sekä ihmiselle että maapallolle, mutta lihaakaan ei tarvitse unohtaa. "Proteiinin lähteitä vertailtaessa parhaiten pärjää soijapohjainen tofu, mutta esimerkiksi kokoliha on parempi kuin makkara, jonka epäterveellisyys kumoaa sen mahdollisen ilmastoystävällisyyden", huomauttaa tutkija Merja Saarinen MTT:stä.

Rypsiöljyn ympäristövaikutukset ovat jonkin verran oliiviöljyä suurempia ja rypsin viljely hieman oliivin viljelyä kuormittavampaa.

"Vertailussa kylmäpuristettu rypsiöljy ja oliiviöljy ovat kuitenkin tasavahvoja, johtuen rypsiöljyn ylivoimaisista ravitsemustekijöistä", Merja Saarinen selittää.

"Nostaisinkin esille nimenomaan kylmäpuristetun rypsiöljyn paremman ravintoainesisällön oliiviöljyyn verrattuna, ravintoaineindeksillä laskettuna. Kylmäpuristetun rypsiöljyn ilmastovaikutus on myös pienempi kuin suomalaisen rypsiöljyn keskimäärin", Saarinen jatkaa.

Pin It

Iho nauttii hyvistä rasvoista - Ravitsemusterapeutti Pirjo Saarnia

kategoriassa Ajankohtaista

Ravitsemusterapeutti Pirjo Saarnia muistuttaa Iltalehdessä, että joka päivä pitäisi ihon hyvinvoinnin vuoksi syödä riittävästi välttämättömien…

Vietnamilainen pho-keitto on kuumaa ja mausteista

kategoriassa Blogi

Vietnamilainen keittiö on tämän hetken kiinnostavimpia. Maukas liemi on trendikkään pho-keiton perusta. Siihen käytetään paljon…

Munakoisopizzat ovat hauska tarjottava illanistujaisiin

kategoriassa Blogi

Viileäkaapissani ehti melkein viikon verran olla pari muhkeaa munakoisoa, ennen kuin keksin mitä niistä voisi…