header

Terveellistä ja ympäristöystävällistä ruokaa

hyvilla rasvoillaMTT:n uusi vertailu kertoo mitä syödä, jos haluaa ruuan olevan sekä terveellistä että ympäristöystävällistä.

Tähän asti ympäristövaikutuksia pohdittaessa ei ole otettu huomioon ruoan ravitsemuksellisia arvoja.

Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen MTT:n uudessa vertailumenetelmässä lasketaan yhteen sekä ruoan terveys- että ympäristövaikutukset.

Perusviesti on selvä: kasvikset tekevät hyvää sekä ihmiselle että maapallolle, mutta lihaakaan ei tarvitse unohtaa. "Proteiinin lähteitä vertailtaessa parhaiten pärjää soijapohjainen tofu, mutta esimerkiksi kokoliha on parempi kuin makkara, jonka epäterveellisyys kumoaa sen mahdollisen ilmastoystävällisyyden", huomauttaa tutkija Merja Saarinen MTT:stä.

Rypsiöljyn ympäristövaikutukset ovat jonkin verran oliiviöljyä suurempia ja rypsin viljely hieman oliivin viljelyä kuormittavampaa.

"Vertailussa kylmäpuristettu rypsiöljy ja oliiviöljy ovat kuitenkin tasavahvoja, johtuen rypsiöljyn ylivoimaisista ravitsemustekijöistä", Merja Saarinen selittää.

"Nostaisinkin esille nimenomaan kylmäpuristetun rypsiöljyn paremman ravintoainesisällön oliiviöljyyn verrattuna, ravintoaineindeksillä laskettuna. Kylmäpuristetun rypsiöljyn ilmastovaikutus on myös pienempi kuin suomalaisen rypsiöljyn keskimäärin", Saarinen jatkaa.

Pin It

Kylmäpuristetun Virginon monipuolisuus näkyi avajaisten buffetissa

kategoriassa Ajankohtaista

Virginon uusi tehdas vihittiin käyttöön tiistaina 15.1.2008. Avajaisten maukkaat buffet-tarjoilut suunnitellut Fazer Amican edustuskokki Atte…

Bataattia ja kookosta, njams

kategoriassa Blogi

Kookoksen maku ja tuoksu jakaa mielipiteet tasan kahtia. Osa rakastaa sitä, osa ei voi sietää.…

Suomalainen rypsiöljy säästää sydäntä ja ympäristöä

kategoriassa Ajankohtaista

Ilmasto- ja energiapolitiikan haasteet vaativat vähentämään tarpeettomia kuljetuksia myös elintarvikesektorilla. Tämä tavoite nostaa suomalaisen lähiruuan…