header

Rapeaa friteeraten

friteerausKuumassa rasvassa kypsentäminen tekee paistopinnasta rapsakan. Kun hallitsee uppopaistamisen niksit, rasvaa imeytyy ruokaan juuri sopivasti, kertoo HS Ruokatorstai 11.9.2014

HS Ruokatorstain mukaan öljyssä kypsennetty ruoka on pinnaltaan rapeaa, mutta sisältä mehevää. Jokapäiväiseksi kypsennystavaksi uppopaistaminen ei sovi, ja rasva kannattaa valita huolella.
Käytä uppopaistamiseen aina 100-prosenttista rasvaa. Rypsiöljy toimii lehden mukaan parhaiten, sillä se kestää korkeita lämpötiloja.

Riittävän korkea lämpö

Öljyn optimilämpötila on 170–190 astetta. Silloin tuotteet kypsyvät ihanteellisesti. Matalammassa lämpötilassa öljyä imeytyy liikaa. Jos taas lämpötila nousee liian paljon, tuotteet palavat mutta jäävät sisältä raaoiksi. Kannattaa käyttää paistolämpömittaria, jonka asteikko yltää vähintään 200 asteeseen. Sen voi ripustaa padan reunaan niin, että mittarin kärki on koko ajan öljyssä.
Voit myös tiputtaa pienen palan vaaleaa leipää öljyyn. Jos se ruskistuu minuutissa, on lämpötila sopiva.
Paras paistoastia on isohko valurautapata tai paksupohjainen teräskattila. Nyrkkisäännön mukaan kattilassa tulee olla öljyä niin, että se yltää noin 5 sentin korkeudelle.
Markkinoilla on myös kotitalouksiin tarkoitettuja friteerauskeittimiä, joissa öljy kuumenee kaukalossa ja termostaatti huolehtii lämpötilasta.

Varo roiskeita

Kuuma öljy roiskuu ikävästi, jos sen joukkoon joutuu vettä tai märkiä tuotteita. Kuivaa liha- tai kalapalat talouspaperilla ennen pataan panoa.
Jos rasva ylikuumenee ja syttyy palamaan, se pitää sammuttaa tukahduttamalla, ei koskaan vedellä. Pidä padan kansi aina käden ulottuvilla.
Käytetty rasva jäähdytetään ja joko siivilöidään seuraavaa käyttökertaa varten tai kaadetaan suljettavaan muovipulloon ja hävitetään sekajätteiden joukossa.
"Jos haluat käyttää uppopaistamiseen laadukasta öljyä, kylmäpuristettu rypsiöljy sopii hyvin. Sen savuamispiste on korkea, eli öljy kestää kuumentamisen. Kylmäpuristetun rypsiöljyn aromikas, hieman pähkinäinen maku sopii hyvin yhteen esimerkiksi suomalaisten juuresten kanssa", kertoo Virginon toimitusjohtaja Perttu Korolainen.

Juuressipsit
1 kg juureksia (porkkana, palsternakka, lanttu, keltajuuri, nauris...)
1 l rypsiöljyä
chili-currykastike:
1,5 dl majoneesia
3 rkl makeaa chilikastiketta
1,5 rkl mietoa currytahnaa
½ tl valkoviinietikkaa
ripaus suolaa

Kuori juurekset ja viipaloi mahdollisimman ohuiksi. Levitä viipaleet työpöydälle talouspaperin päälle ja kuivaa pinnasta mahdollinen kosteus talouspaperilla painelemalla. Pidä juurekset omina ryhminään ja paista laji kerrallaan eri kypsennysaikojen takia. Kuumenna öljy 180-asteiseksi. Pane kourallinen lastuja metalliseen lankakoriin ja nosta koreineen pataan. Kypsennä noin 5 minuuttia tai kunnes lastut ovat kauniin ruskeita. Valuta talouspaperin päällä ja tarjoa heti dippikastikkeen kera.

Pin It

Virgino aloitti viennin Saksaan!

kategoriassa Ajankohtaista

Virginon öljyjä saa jatkossa myös Saksasta. Tsekkaa hienot Saksan tuotteemme, kokeile herkullista bratwursti-hapankaalireseptiä ja osallistu…

Gluteenittomat ja maidottomat mokkapalat maistuvat jokaiselle

kategoriassa Blogi

Mokkapalat on vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen lasten suosikki ja varma tarjottava sekä myyntiartikkeli juhlissa, illanvietoissa,…

Vaihda haitallinen palmuöljy pehmeisiin rasvoihin – kylmäpuristetut öljyt turvallisia

kategoriassa Ajankohtaista

EU:n elintarviketurvallisuusvirasto EFSA varoittaa yhdessä maailman terveysjärjestö WHO:n kanssa elintarvikkeissa yleisen palmuöljyn syöpäriskeistä. Myös Suomen…