header

Koululaisille vain parasta

Anne Jahkonen kuvaAnne Jahkonen työskentelee Riihimäellä Pohjolanrinteen koulun keittiössä. Riihimäellä kouluruokaan panostetaan, ja mahdollisuuksien mukaan tarjotaan suomalaista sekä lähiruokaa. "Riisi on vaihdettu ohraan, perunat tulevat lähikunnasta, ja kuulumme myös Portaat luomuun -ohjelmaan", Anne kertoo.

Anne on ollut ruokapalvelutyöntekijänä, omien sanojensa mukaan keittiötätinä, Pohjolanrinteellä 23 vuotta.

"Nuoret ja heidän makumieltymyksensä ovat tulleet tutuiksi! Suosikit ovat pysyneet jo vuosia samoina: pyttipannu, broileripasta, puurot."

Oppilaita koulussa on noin 400, henkilökuntaa kolmisenkymmentä. oppilaat ovat 6.–9.-luokkalaisia.

"Oppilaille ruuan maku on tärkein, siitä kaikki lähtee. Vaikka ruoka olisi miten terveellistä, siitä ei ole hyötyä, jos sitä ei syödä", Anne huomauttaa. Toki kouluruoka on Riihimäelläkin suositusten mukaista, mm. suolaa käytetään vähän.

Portaat luomuun

Annen mielestä kouluruuan arvostusta tulisi nostaa. Monen vanhemman mielikuva kouluruuasta perustuu vuosikymmenien takaisiin kokemuksiin, eikä ole tietoa siitä, millaista ruokaa tänä päivänä koulussa tarjotaan.
"Riihimäellä asiat ovat hyvässä mallissa, kouluaterian raaka-ainekustannukset ovat euron luokkaa. Tätä ruokaa kehtaa kyllä tarjota, olen ylpeä työstäni!"

"Kouluruuan pitäisi mielestäni pysyä suomalaisena perusruokana. Keitot, kastikkeet ja laatikot säilyvät hyvinä myös silloin, kun tehdään isoja määriä."

Pohjolanrinteen koululla suositaan mahdollisuuksien mukaan suomalaista ja lähiruokaa. "Riisi on vaihdettu ohraan, perunat tulevat lähikunnasta ja olemme mukana Portaat luomuun -ohjelmassa, eli luomutuotteitakin on tarjolla", Anne kuvailee.

"Teen läheistä yhteistyötä koulumme kotitalousopettajan kanssa, ja hän on tutustuttanut oppilaat suomalaiseen kylmäpuristettuun rypsiöljyyn. Sitä on käytetty ruuanlaitossa ja salaatinkastikkeena. Öljy antaa salaatille ihan eri mehevyyden, ja samalla hyviä ravintoaineita ja vitamiineja", Anne lisää.

Liikuntaa, liikuntaa, lisää liikuntaa!

Anne panostaa työn vastapainoksi terveellisiin elämäntapoihin. Hän on hyvin urheilullinen, lenkkeilee ja käy kuntosalilla useita kertoja viikossa. "Olen ollut 36 vuotta naimisissa, meillä on 2 lasta ja 5 lastenlasta. Asumme kaikki lähekkäin Riihimäellä, ja aikaa on mukava viettää perheen kesken."

"Olen juossut kahdeksan maratonia. Nykyään juoksen hieman lyhyempiä matkoja, lenkkeilen paljon yhdessä mieheni kanssa. Uusin harrastuksemme on kolme vuotta sitten hankittu moottoripyörä, olen siis surinasussu. On onnellista olla niin hyvässä kunnossa, että pystyy harrastamaan", Anne hymyilee.

"Viikolla syömme mieheni kanssa töissä, mutta viikonloppuna panostan ruuanlaittoon. Laitan pääasiassa kanaa, kalaa ja kasviksia sekä paljon salaatteja. Kylmäpuristettua Virgino-rypsiöljyä käytän salaatinkastikkeena, kasvisten ja wokkien paistamiseen, puuron joukossa sekä sämpylöiden ja pizzapohjien leivontaan."

"Mitä enemmän ikää tulee, sitä tärkeämpää on mielestäni satsata terveyteen. Siksi otan Virginoa usein myös ihan ruokalusikalla suoraan pullosta – jotta voin varmistaa välttämättömien rasvahappojen saannin", Anne painottaa.

Pin It

Pienin muutoksin ruokavalio paremmaksi

kategoriassa Ajankohtaista

Syömme merkittävästi terveellisemmin kuin 30 vuotta sitten, mutta silti ravitsemussuositukset toteutuvat vain harvan ruokavaliossa hyvin.…

Superaamiainen antaa potkua päivään

kategoriassa Blogi

Aikaisin aamulla ruoka ei oikein tahdo maistua, ainakaan minulle. Unenpöpperöisenä on myös hankalaa ruveta valmistamaan…

Lievä tulehdus on monen sairauden riskitekijä

kategoriassa Ajankohtaista

Lievä tulehdus on monen sairauden riskitekijä, mutta sitä voi hillitä elintavoilla – tulehdusta vähentävät vinkit…