Ravitsemusterapeutti Anette Palssa: Majoneesia saa syödä päivittäin

saaristolaisleivat SMoni pitää majoneesia epäterveellisenä – syyttä.
”Kotitekoisessa majoneesissa ei ole mitään huonoa”, sanoo laillistettu ravitsemusterapeutti Anette Palssa Helsingin Sanomissa.

Yksinkertaisimmillaan kotitekoinen majoneesi sisältää kananmunan keltuaisen, öljyä ja kenties hieman sinappia, viinietikkaa tai sitruunamehua, suolaa ja pippuria. Majoneesissa käytetään kasviöljyä, joka on pehmeää, tyydyttymätöntä rasvaa.

”Majoneesin rasvahappokoostumus ei ole huonompi kuin margariinin”, sanoo laillistettu ravitsemusterapeutti Anette Palssa. ”Keltuaisessa on hieman kolesterolia, mutta kananmunan osuus majoneesissa on vähäinen.” Energiaa majoneesissa kyllä on, sillä yhden kananmunan majoneesiannokseen saa uppoamaan jopa kolme desilitraa öljyä. Harva kuitenkaan syö kerralla kolmen desilitran majoneesiannoksen. Majoneesin annoskokosuositus on noin 15 grammaa, mikä vastaa noin yhtä ruokalusikallista.

Määrä onkin olennainen tekijä, kun arvioidaan majoneesin terveellisyyttä. Jos annoskoko pysyy kohtuullisena, majoneesia voi sipaista huoletta esimerkiksi levitteeksi leivän päälle. Majoneesi on voita parempi leivänpäällyste, koska voi sisältää kovaa, tyydyttynyttä rasvaa.

”Jos annoskoko ja sitä kautta energiansaanti pysyvät kohtuullisina, majoneesia voi syödä vaikka joka päivä”, sanoo Palssa.

Katso Virginon tillimajoneesin resepti.

Lue Helsingin Sanomien artikkeli kokonaisuudessaan.

Pin It