Terveellinen ruoka antaa potkua

Hyyrynen tuulettaa

”Ruuanlaitto ja leipominen on ollut minulle mieleistä puuhaa lapsesta saakka, kotitaloudestakin tuli yläasteella kiitettäviä arvosanoja. Mikäli 'pallon pyörittämisestä' ei olisi tullut ammattia, niin ehkä 'pullan pyörittämisestä' olisi voinutkin tulla”, Mikko Hyyrynen nauraa.
(Kuva Tiina Pirilä)

FC TPS:n edustusjoukkueen hyökkääjä ja kakkosvalmentaja Mikko Hyyrynen on hyvän ruuan ystävä. Hän pyrkii syömään terveellisesti ja kokkaa itse mieluiten täysjyväpastaa. "Kun treenataan ammattimaisesti, on ravitsemus ensiarvoisen tärkeää palautumisen kannalta", hän muistuttaa.

FC TPS lähtee sisuuntuneena ensi kauteen hakemaan vauhtia jalkapallon Ykkösestä. "Laitamme toiminnan kuntoon jokaisella osa-alueella ja teemme yhdessä asiat paremmin kuin aiemmin", Mikko Hyyrynen vakuuttaa.

"Kannattajamme ovat tukeneet joukkuetta todella hienosti näinä vaikeina aikoina. Toivottavasti pystymme tarjoamaan ilonaiheita heillekin tulevaisuudessa!"

Mikko Hyyrynen kertoo tuntevansa itsensä todella etuoikeutetuksi, koska saa tehdä työkseen sitä, mistä todella nauttii. 37-vuotiaana hän on edelleen kovassa kunnossa ja joukkueen kantavia voimia.

"Saan valmentaa hienossa seurassa, jonka ohessa peliurakin jatkuu. Fyysisen valmennuksen lisäksi olen apuvalmentajana, minkä pelaaminen antaa myöden. TPS:n naisten edustusjoukkueessa olen koordinoimassa fyysistä valmennusta. Tarkoitus on kuitenkin myös viettää aiempaa enemmän aikaa perheeni kanssa."

Hiilihydraatteja, protskuja ja hyvää rasvaa

"Tällä hetkellä valmennuksessa luodaan pohjia tulevalle kaudelle, niin fyysisesti kuin pelillisestikin. Pidämme kuudesta kahdeksaan joukkueharjoitusta viikossa. Nelisen kuukautta on vielä sarjakauden alkuun, mutta täysi rähinä on jo päällä", Mikko kertoo.

Kun treenataan ammattimaisesti, on ravitsemus ensiarvoisen tärkeää palautumisen kannalta. "Ilman järkevää ruokavaliota ja riittävää lepoa ei kehitystä tapahdu, vaan kova työ harjoituskentällä menee hukkaan. Hyvä ruoka antaa lisäksi mielihyvää, ja se voi olla terveellistäkin", hän hymyilee.

"Lihakset tarvitsevat hiilihydraatteja polttoaineeksi pastasta, riisistä, perunasta, leivästä ja hedelmistä. Riittävät proteiinit saadaan lihoista, kaloista, pähkinöistä ja maitotuotteista. Lisäksi tarvitaan vitamiineja kasviksista. Hyvää rasvaa tulee kalan ja pähkinöiden lisäksi kasviöljyistä, yleensä kotimaisesta rypsiöljystä. Näistä on annettu tietoa pelaajille, toki ohjeistusten noudattaminen on jokaisen henkilökohtainen valinta."

Kohtuudella kaikkea

Samanlaista terveellistä ruokavaliota Mikko noudattaa itsekin. "Toki viikoittain tulee myös herkuteltua. Kohtuus on avainsana, niin terveellisessä kuin roskaruuassakin. Normaali ateriarytmini on aamupalalla ruisleipää lisukkeineen ja rahkaa jugurtilla 'maustettuna' sekä tuoremehua. Lounaan joukkue nauttii Ravintola Maunossa salaatteineen, välipalaksi otan hedelmiä. Illallisella kotona pääsen nauttimaan vaimon valmistamaa herkullista kotiruokaa, kyytipojaksi menee litra maitoa. Iltapala on useimmiten aamupalan kaltainen hedelmillä höystettynä."

"Vapaapäivinä kokkaan sekä leivon erittäin mielelläni, ja yritänkin saada 'keittiökipinän' syttymään myös pojissani (Valtteri 6 v. ja Kristian 4 v.) Pullan leivonta taitaa olla poikien mieluisinta puuhaa."

Mikon suosikki on italialainen keittiö. Hän laittaa mieluiten täysjyväpastaa kana- tai jauhelihakastikkeella. "Täysjyväpasta on tietysti terveellistä, ja se pitää verensokerin tasaisena. Sitä on helppo laittaa, täysjyväpasta ei 'liimaudu' yhteen niin helposti kuin tavallinen valkoinen pasta", hän mainitsee.

"Bravuurini on anopin ohjeella valmistettu punainen pestokastike, siihen tulee öljyn lisäksi aurinkokuivattuja tomaatteja, cashew-pähkinöitä, valkosipulia ja tuoretta basilikaa."

"Vaimoni on saanut minutkin suosimaan suomalaisia, puhtaita ja lisäaineettomia tuotteita. Suomalaista työtä kannattaa aina vaalia. Öljynä perheessämme käytetään aina ehdottomasti suomalaista rypsiöljyä."

Mikko Hyyrysen punainen pestokastike »

Pin It