header

Kala ja rypsiöljy parhaat omega-3:n lähteet

Helsingin Sanomien haastatteleman Suomen Sydänliiton ylilääkärin, professori Mikko Syvänteen mukaan rypsiöljystä ja kalasta saa omega-3-rasvahappoja luonnollisella tavalla. Kalaöljykapseleista ei tuoreiden tutkimusten mukaan ole ihmisille juuri hyötyä.

Omega-3-rasvahappoja sisältävän kalaöljyn myynti on vuoden 2005 jälkeen kaksinkertaistunut Yhdysvalloissa, vaikka tuoreet tutkimukset eivät ole osoittaneet ravintolisistä olevan ihmiselle hyötyä, kertoo New York Times. Professori Mikko Syvänne on samoilla linjoilla.

Kalaöljyt eli pitkäketjuiset omega-3-rasvahapot ovat Syvänteen mukaan yksi monityydyttymättömien rasvahappojen laji. Ne ovat terveydelle edullisempia kuin eläinperäiset, tyydyttyneet rasvahapot.
"Ne vähentävät veren liiallista hyytyvyyttä ja triglyseridipitoisuutta ja mahdollisesti estävät rytmihäiriöitä", Syvänne sanoo. Riittävät määrät omega-3-rasvahappoja voi kuitenkin saada ruuasta.

Syvänne suositteleekin syömään kalaa pari-kolme kertaa viikossa ja noudattamaan sen lisäksi muutoinkin terveellistä ruokavaliota. "Kala sisältää myös hyödyllisiä valkuaisaineita, ja se saattaa syrjäyttää jonkin terveydelle vähemmän suotuisan ruuan kuten makkaran", Syvänne muistuttaa.

Kalan ohella omega-3-rasvahappoja tulisi Syvänteen mukaan saada ensisijaisesti rypsiöljystä ja muista kasvikunnan lähteistä.

"Nykyaikaisessa infarktin hoidossa kalaöljyn hyötyä ei ole pystytty todistamaan. Kaikki 2000-luvulla tehdyt tutkimustulokset ovat olleet neutraaleja eli hyötyä ei ole osoitettu", Syvänne sanoo.

HS uutinen

Pin It

Kotitalousopettajien leivontaillassa tehtiin joulubageleita ja saaristolaissämpylöitä

kategoriassa Ajankohtaista

Kotitalousopettajat Elina Brodkin ja Sanni Mielonen pitivät Varsinais-Suomen Kotitalousopettajat ry:lle jouluisen leivontaillan, jossa tehtiin yhdessä,…

Miten valita sopivin kasviöljy?

kategoriassa Ajankohtaista

Moni hehkuttaa kookosöljyä, mutta siinä on olematon määrä välttämättömiä rasvahappoja eli omegoita. Me Naisten Hyvä…

Laadukkaita klassikkoreseptejä herkullisten tarinoiden kera

kategoriassa Ajankohtaista

Ruokatoimittaja, kotitalousopettaja Tiina Rantasen Klassikkoruokia-kirjassa (Otava 2018) on yli 50 takuuvarmaa ruokaohjetta juomasuosituksineen. Kaikkiin resepteihin…