header

Kala ja rypsiöljy parhaat omega-3:n lähteet

Helsingin Sanomien haastatteleman Suomen Sydänliiton ylilääkärin, professori Mikko Syvänteen mukaan rypsiöljystä ja kalasta saa omega-3-rasvahappoja luonnollisella tavalla. Kalaöljykapseleista ei tuoreiden tutkimusten mukaan ole ihmisille juuri hyötyä.

Omega-3-rasvahappoja sisältävän kalaöljyn myynti on vuoden 2005 jälkeen kaksinkertaistunut Yhdysvalloissa, vaikka tuoreet tutkimukset eivät ole osoittaneet ravintolisistä olevan ihmiselle hyötyä, kertoo New York Times. Professori Mikko Syvänne on samoilla linjoilla.

Kalaöljyt eli pitkäketjuiset omega-3-rasvahapot ovat Syvänteen mukaan yksi monityydyttymättömien rasvahappojen laji. Ne ovat terveydelle edullisempia kuin eläinperäiset, tyydyttyneet rasvahapot.
"Ne vähentävät veren liiallista hyytyvyyttä ja triglyseridipitoisuutta ja mahdollisesti estävät rytmihäiriöitä", Syvänne sanoo. Riittävät määrät omega-3-rasvahappoja voi kuitenkin saada ruuasta.

Syvänne suositteleekin syömään kalaa pari-kolme kertaa viikossa ja noudattamaan sen lisäksi muutoinkin terveellistä ruokavaliota. "Kala sisältää myös hyödyllisiä valkuaisaineita, ja se saattaa syrjäyttää jonkin terveydelle vähemmän suotuisan ruuan kuten makkaran", Syvänne muistuttaa.

Kalan ohella omega-3-rasvahappoja tulisi Syvänteen mukaan saada ensisijaisesti rypsiöljystä ja muista kasvikunnan lähteistä.

"Nykyaikaisessa infarktin hoidossa kalaöljyn hyötyä ei ole pystytty todistamaan. Kaikki 2000-luvulla tehdyt tutkimustulokset ovat olleet neutraaleja eli hyötyä ei ole osoitettu", Syvänne sanoo.

HS uutinen

Pin It

Mango-chisalaatti grilliruokien kaveriksi

kategoriassa Blogi

Käytän paljon hedelmiä ja marjoja salaateissa. Vihreän salaatin kaveriksi sopivat esimerkiksi mansikat, pensasmustikat, viinirypäleet, ananas…

Sivistysmaan ruokakulttuuri perustuu oman maan raaka-aineisiin

kategoriassa Ajankohtaista

"Jokaisen sivistysmaan ruokakulttuuri perustuu oman maan raaka-aineisiin. Kunnon suomalainen ruokavalio rypsiöljyllä ryyditettynä edistää terveyttä. Kotimainen…

Osaatko syödä itsellesi makoisat unet? Unitutkijan vinkit päivän aterioille

kategoriassa Ajankohtaista

Uniprofessori lorauttaa pastan päälle ruokaöljyä ja nauttii iltapalalla omenaa ja banaania. Unitutkija, professori Markku Partista…