header

Kotitalousopettaja, ruokatoimittaja ja kahvilanpitäjä Marita Suontausta: Kahvila Suvannon suosio yllätti

Marita SuontaustaMarita Suontausta kokkaa Suvanto-kahvilassa herkullisia keittoja, puuroja sekä suolaisia ja makeita leivonnaisia. Kotona ruuanlaitossa on tärkeintä helppous. Kätevästi lisää makua ruokiin saa Virginon mausteöljyillä.

Suvanto-kahvila sijaitsee Helsingissä, aivan Puu-Vallilan kupeessa. Kahvilassa on 24 asiakaspaikkaa. Tarjolla on sekä arkisin että viikonloppuisin puuroaamiainen. "Viikonlopun aamiaiset ovat suosittuja runsaan tarjontansa vuoksi. Mutta emme kutsu sitä brunssiksi, koska se kuitenkin on enemmän aamiainen. Puuroainekset tulevat pääosin Mustion Myllystä", Marita kertoo.

Arkisin tarjolla on keittolounas, josta on tarvittaessa myös vegaaninen versio. Lisäksi tarjolla on suolaisia piirakoita, joista suosituin on feta-pinaattipiiarakka. Makeista leivonnaisista suosikki on porkkanakakku ja pähkinä-juustokakku. Myös päärynätoscakakulla on kannattajansa. "Pyrimme pitämään tarjolla vegaaneillekin sopivia herkkuja. Ja monet leivonnaisista sopivat myös gluteenia välttäville. Kaikki kahvilan tuotteet ruisleipää lukuun ottamatta valmistetaan kahvilassa itse."

"Kahvit (sekä suodatinkahvi että espresso) ovat pienen helsinkiläisen paahtimon, Kaffe Obscuran paahtamaa. He tekivät meille myös oman Suvanto-sekoituksen", Marita lisää.

Kahvilan suosio positiivinen ongelma

"Olen ollut kahvilayrittäjänä kaksi ja puoli vuotta. Työ on vastannut odotuksia ja ei ole. Emme avatessa osanneet odottaa kahvilan saamaa suosiota. Tosin se on positiivinen ongelma. Byrokratian määrä työnantajana on yllättänyt. Meillä on töissä kaksi vakituista kokki-leipuria ja sen lisäksi muutamia tuntityöläisiä. En ole koskaan haaveillut omasta kahvilasta. Ajauduin alalle. Mutta se on ehkä onni, sillä kahvilayrittäjän työ on kovaa ja raskasta. Haaveet olisivat murskautuneet aika nopeasti", Marita naurahtaa.

Marita on koulutukseltaan kasvatustieteiden maisteri ja kotitalousopettaja. "Valmistumisen jälkeen toimin muutaman vuoden opettajana koulussa, mutta sitten toimittajan työt veivät mennessään. Teen edelleenkin kahvilanyrittämisen lisäksi ruokatoimittajan töitä."

"Kotona kokatessani on tällä hetkellä pääasia helppous. Kun on koko päivän ollut kahvilassa, ei kauhean monimutkaisia ja aikaa vieviä ruokia jaksa kokkailla. Teen ruokaa myös aika luovasti. Saatan katsoa reseptiä, mutta yleensä sovellan sitä heti omaan makuuni sopivaksi. Tietenkin, jos täytyy kehitellä jotain reseptejä, teen tarkkoja ohjeita. Mutta se onkin jo sitten työtä. Syön aika kasvisvoittoista ruokaa ja vain vähän lihaa tai kalaa. Ja käytän aika paljon luomua, mutta se ei ole ehdottomuus", Marita kuvailee.

Kylmäpuristettua rypsiöljyä ruuanlaittoon ja leivontaan

"Kylmäpuristettu rypsiöljy on minulle tuttu tuote jo ihan sen alkuajoista lähtien. Sitä on tullut käytettyä leivonnassa ja ruuanlaitossa. Voimakkaan makunsa vuoksi se sopii ruokiin ja leivonnaisiin, joihin kaipaa esimerkiksi pähkinäisyyttä", Marita miettii.

"Käytän rypsiöljyä sen hyvän rasvahappokoostumuksen vuoksi ja koska se on kotimaista sekä hyvin kuumuutta kestävää."

"Virginon uudet makuöljyt ovat hauska lisä ruuanvalmistuksessa. Niillä voi korostaa ruuassa olevia mausteita. Ja esimerkiksi rosmariiniöljyllä voi korvata oliiviöljyn focaccialeivän pinnalla. Valkosipuliöljy on tällä hetkellä suosikkini, mutta kesällä oli chiliöljy grillauksessa. Ja kohta juuresten aikaan taitaa tulla tartuttua rosmariiniöljypulloon hanakammin."

Uunipaahdetut juurekset ovat syksy- ja talviherkku Suvannon viikonloppuaamiaisilla. Koska meillä käy paljon vegaanejakin, kasvikset tarjotaan kahvilassa sellaisenaan. Mutta kotona murustelen niiden sekaan heti uunista ottamisen jälkeen hyvää fetaa tai vuolen parmesaanilastuja.

Maustetut rypsiöljyt sopivat loistavasti näihin juureksiin!

Uunipaahdetuista juureksista syntyy myös herkullinen sosekeitto, kun laitat kypsät juurekset kattilaan, jossa on 1 litra kiehuvaa kasvislientä ja soseutat ainekset.

Katso Maritan resepti tästä »

Pin It

Ulla Liukkosen pääsiäiseen kuuluu kevään valoa, herkkuja ja hiljentymistä

kategoriassa Ajankohtaista

Uunin lämmössä, rakkaudella syntyvät keittiömestari Ulla Liukkosen parhaat pääsiäisherkut: rypsiöljyssä, sitruunamehussa ja yrteissä marinoitu lammaspaisti…

Ulkona tuoksuu kevät

kategoriassa Blogi

Lumet sulaa huimaa vauhtia ja kesä tekee tuloaan. Jälleen kerran kausi meni todella nopeasti, mutta…

Pellillinen muffinsseja kahvipöytään

kategoriassa Blogi

Muffinssit ovat pitkään olleet trendikkäitä, ja onneksi niitä saa tehtyä myös helpolla reseptillä, vaikka hetken…