header

Suomalaisen ruuan päivä 4.9. on iloinen ja maistuva juhla

Anni Mari SRPRuokatiedon toiminnanjohtaja Anni-Mari Syväniemi:
Suomalaisen ruuan päivä 4.9. on iloinen ja maistuva juhla

Ruokatieto lanseeraa 300 jäsenensä kanssa maailman ensimmäisen suomalaisen ruoan päivän, jota juhlistetaan 4.9.2019. Myös Virgino on mukana suomalaisen ruuan päivässä.

”Mielestämme Suomalainen ruoka on päivänsä ansainnut: oman maamme ruoka on ainutlaatuinen ja maistuva yhdistelmä puhtautta, osaamista ja vastuullisuutta. Tavoitteena on luoda uusi vuosittainen perinne, tunnettu ja merkityksellinen nimikkopäivä kotimaassa tuotetulle ja valmistetulle ruoalle. Sen avulla halutaan nostattaa suomalaista ruokaa ja sen tekijöitä sekä vahvistaa kuluttajien tietoisuutta ruoan suomalaisesta alkuperästä”, kertoo Ruokatiedon toiminnanjohtaja Anni-Mari Syväniemi.

”Jokainen voi juhlistaa suomalaisen ruoan päivää haluamallaan tavalla! Tämänvuotiseen kampanjaan liittyy facebook-tapahtuma ja facebookissa kehys profiilikuvaan, lisäksi meillä on myös instagramissa päivään liittyvää viestintää, ruokaohjeita ja vinkkejä sekä tietoa suomalaisesta ruoasta. Juhlapäivänä näymme sanomalehdissä isolla mainoksella.”

Hyvää Suomesta -merkittyjä tuotteita jo 12 000

Syväniemi aloitti Ruokatiedon toiminnanjohtajana kesäkuun puolivälissä, aiemmin hän työskenteli MTK:n ruokakulttuuriasiamiehenä.

”Ruokatiedon tehtävänä on edistää suomalaista ruokakulttuuria viestimällä ruuasta ja ruokaketjusta sekä tekemällä tunnetuksi Hyvää Suomesta -merkkiä suomalaisen elintarvikkeen tunnuksena. Päämäärämme on lisätä suomalaisen ruuan arvostusta ja menekkiä, levittää ruokaan liittyvää tietämystä ja osaamista sekä vahvistaa suomalaisen ruokaketjun kilpailuetua”, hän luettelee.

Yhdistyksellä on noin 300 jäsentä, joihin kuuluvat kaikki Hyvää Suomesta -merkkiä käyttävät yritykset sekä muita suomalaista ruokaketjua edustavia yhteisöjä. Vuonna 1993 perustettu yhdistys toimii Helsingin Tukkutorilla. Yhdistyksen jäseneksi voivat hakea organisaatiot, jotka ovat kiinnostuneita käyttämään Hyvää Suomesta -merkkiä tai muutoin edistämään suomalaista ruokakulttuuria. Hyvää Suomesta -merkin saaneita tuotteita on 12 000, Virginon öljyt näiden joukossa.

Sivusto www.ruokatieto.fi on ruokatiedon valtaväylä. Se avaa ruuan reitit pellolta pöytään, tutustuttaa rikkaaseen suomalaisen ruokakulttuuriin ja tarjoaa ruokafaktaa tilastojen muodossa. Oppimateriaalia löytyy kaikille kouluasteille!

Suomalaisen ruuan turvallisuus ja laatu maailman huippua

Kilpailu ruokalautasen sisällöstä on kova ja tuontiruoan määrä on kasvanut. Paikallinen toimiva ruokajärjestelmä on tärkeä kaikille kansakunnille. ”Pidän tärkeänä, että jokainen kansakunta huolehtii itse oman väestönsä ruokkimisesta ja siksipä on tärkeää huolehtia myös toimivasta ruokaketjusta”, Syväniemi painottaa.

”Kun ruoka tulee omasta maasta, sen tekijät tunnetaan ja tuotantoketju on jäljitettävä. Puhdas maaperä, ilma ja vesi sekä fiksut toimintatavat takaavat, että suomalaiseen ruokaan voi luottaa – sen turvallisuus ja laatu ovat maailman huippua. Suomalainen ruokavalinta kannattaa ja on vastuullinen teko, katsottiinpa sitä ruuan laadun, työllisyyden, eettisyyden tai ruokakulttuurin näkökulmasta.”

Kotimaiseen ruokatuotantoon liittyy Syväniemen mukaan paljon positiivisia asioita kuten työllistävä vaikutus, vahva osaaminen ja ruokaturvallisuus sekä monipuolinen, maittava ja terveellinen tarjonta. Ruoka-ala työllistää Suomessa 340 000 henkeä, mikä on 13 prosenttia koko maan työllisistä. Ruoka-alaan lasketaan maatalous, elintarviketeollisuus, elintarvikekauppa ja ravitsemispalvelut.

Satokausi on nyt parhaimmillaan

”Rakastan selkeää ja maukasta kotiruokaa kotimaisista raaka-aineista valmistettuna. Satokausi on lempiteemaani, koska juuri satokauden aikaan kaikki tuotteet ovat parhaimmillaan ja edullisimmillaan. Pidän myös siitä, että vuodenaika vaikuttaa ruokaan ja niinpä suomalainen ruokavuosi juhlapäivineen ja satokausineen on täynnä valloittavaa tekemistä ja ruokapuuhaa. Näin kesän vaihtuessa syksyyn keittiössäni kuluu paljon kasviksia ja marjoja. Perheeni ehdottomia lempiruokia ovat kesäkurpitsakeitto ja kaalilaatikko jauhelihalla. Molemmat sellaisia, joita voi tehdä isommankin annoksen kerralla ja sitten joko syödä useampaan kertaan tai pakastaa valmiita annoksia töihin evääksi ja opiskelijoille valmiiksi.”

”Rypsiöljy sopii kaikkeen ruoanvalmistukseen. Se on keittiöni perusöljy, etenkin kun nykyisin rypsiöljyä saa monenlaisena ja maustettuna. Vahdin haukkana, että öljypullojeni kyljestä löytyy Hyvää Suomesta -merkki.”

Anni-Mari Syväniemi antaa helpon sesonkiruuan reseptin:
Kuullota pieneksi pilkottua sipulia rypsiöljyssä kevyesti hämmennellen niin, että sipuli tulee läpikuultavaksi. Lisää kuutioitu kesäkurpitsa ja vähän vettä joukkoon.

Anna kiehua hiljalleen niin, että sekä sipuli että kesäkurpitsat ovat kypsiä.

Soseuta keiton raaka-aineet sauvasekoittimella. Soseutuksen jälkeen voit lisätä ruokakermaa tai sulatejuustoa sekä hienonnettuja yrttejä (itse pidän paljon persiljasta).

Tarjoa suomalaisen raejuuston kanssa. Ja tottakai lisäksi ruis- tai kauraleipää!

Pin It

Maukas pitkään haudutettu hirvenlihakeitto

kategoriassa Blogi

Suomalaiset metsästävät edelleen ahkerasti, ja moni saa hirvenlihaa metsästystä harrastavalta tuttavalta. Viimeistään keväällä kannattaa käyttää…

WHO suosittelee nyt Itämeren ruokavaliota – täysjyvää, rypsiöljyä, kalaa ja kasviksia

kategoriassa Ajankohtaista

Maailman terveysjärjestö WHO suosittelee nyt Itämeren ruokavaliota, ja kokosi 10 kohdan listan, kuinka noudattaa sitä…

Omega-3 ehkäisee rytmihäiriöitä

kategoriassa Ajankohtaista

Omega-3-rasvahapot ehkäisevät infarktipotilaiden rytmihäiriöitä. Tieto käy ilmi tuoreesta yhdysvaltalaistutkimuksesta. Omega-3-rasvahapot tunnetusti pienentävät terveiden riskiä sairastua…