header

Välttämättömät rasvahapot rypsiöljystä – 2 rkl päivässä riittää

16 kaikki tuotteet muokattuMaku-lehdessä 7/2016 on artikkeli, jossa vertaillaan rypsiöljyä ja oliiviöljyä.

Aikuinen saa päivän välttämättömät rasvahapot täyteen noin kahdella ruokalusikallisella rypsiöljyä, kun oliiviöljyä pitäisi lusikoida noin 15 rkl.

Artikkelin kirjoittaja on terveystoimittaja Krist Korpela-Kosonen, joka suosii rypsiä, mutta kokeilee mielellään muitakin kasviöljyjä. Hän kirjoittaa, että sekä rypsi- että oliiviöljy sisältävät runsaasti pehmeää rasvaa. Rypsiöljyn rasvasta on 91 g / 100 g pehmeää rasvaa, oliiviöljyllä vastaavat luvut ovat 79/100. Pehmeät rasvat vaikuttavat suotuisasti mm. verenpaineeseen, veren rasva-arvoihin ja sokeriaineenvaihduntaan.

Artikkelin mukaan molemmat öljyt sisältävät fenolisia yhdisteitä, jotka toimivat hapettumista ehkäisevinä aineina eli antioksidantteina. Kasviöljyt ovat myös hyviä rasvaliukoisen E-vitamiinin lähteitä. Rypsiöljy sisältää E-vitamiinia 19 mg / 100 g. Oliiviöljy puolestaan sisältää E-vitamiinia 12 mg / 100 g.

K-vitamiinia rypsiöljyssä on 150 µg / 100 g. Oliiviöljyssä K-vitamiinia on 30 µg / 100 g. Sen sijaan oliiviöljyssä on fenolisia yhdisteitä runsaammin kuin rypsiöljyssä.

Ihmisen elimistö ei pysty tuottamaan välttämättömiä rasvahappoja, siksi niitä on saatava päivittäin ruuasta. Välttämättömiin rasvahappoihin kuuluvat omega-6-linoleenihappo ja omega-3-alfalinoleenihappo, joita on hyvä saada ruuasta sopivassa suhteessa. Rypsiöljyssä näiden välttämättömien rasvahappojen suhde on 2:1, mikä on terveyden kannalta tasapainoinen. Oliiviöljyssä välttämättömien rasvahappojen suhde on 20:1, eli omega-3-sarjan rasvahappoja on oliiviöljyssä varsin vähän.

Artikkelissa vertaillaan lisäksi tavallisia ja kylmäpuristettuja öljyjä. Siinä todetaan mm. , että kylmäpuristetuissa öljyissä on enemmän kasvisteroleita, jotka alentavat veren LDL-kolesterolipitoisuutta.

Lähde: Krista Korpela-Kosonen, Maku 7/2016

Pin It

Kahteen kertaan kypsennetyt uuniperunat ovat mahtava lisuke

kategoriassa Blogi

Ystävä tarjosi lauantain päivällisellä kahteen kertaan paistettuja uuniperunoita savukalan ja salaatin kanssa. Näitähän oli pakko…

Sari Mattila etsii Vuoden Kokkia

kategoriassa Ajankohtaista

ELO-säätiön johtaja Sari Mattila edistää suomalaista ruokakulttuuria niin työssään kuin kotona kokatessaan. Hän käyttää kylmäpuristettua…

Alkupalat Lapin tyyliin porosta ja graavilohesta

kategoriassa Blogi

Kun pitää tehdä kätevästi iso määrä alkupaloja tai cocktailpaloja, laitan usein lohella tai porolla täytettyjä…