header

Pehmeä rasva tekee hyvää

Fiilis lasipullot SmallRasva on meille välttämätöntä – kunhan se on oikeanlaista ja määrä on sopiva.

Rasvaa tarvitaan muun muassa energian lähteeksi, hermoston kehitykseen, tarkkaan näkemiseen ja haavojen paranemiseen, kerrotaan Hyvä terveys -lehdessä.

Rasva tekee ihmiselle hyvää. Se sisältää rasvaliukoisia vitamiineja ja hyvinvoinnillemme välttämättömiä rasvahappoja, joita emme saa muualta. Se on myös tärkeä energianlähde.

Ravitsemussuositusten mukaan jokaisen tulisi saada noin 30 prosenttia päivittäisestä energiastamme rasvasta. Ylipainoisilla osuus voi olla vähän pienempi, normaalipainoisilla hiukan runsaampi, kunhan siitä on kovaa rasvaa enintään kolmannes. Jos rasvan osuus päivän energiansaannista putoaa alle 25 prosentin, rasvaliukoisten vitamiinien ja välttämättömien rasvahappojen saanti ruoasta alkaa olla riskirajoilla.

”Välttämättömät rasvahapot vaikuttavat solukalvoilla, joten vaikkapa ihon hilseily voi johtua niiden puutteesta. Niitä tarvitaan myös hermoston kehitykseen, näön tarkkuuden ylläpitoon ja haavojen paranemiseen”, ravitsemusterapeutti Tarja Heikkinen luettelee.

Kaksi lusikallista rypsiöljyä

Suomalaisessa ruokavaliossa tärkein ja paras välttämättömien rasvahappojen lähde on rypsiöljy, vaikka muutkin kasviöljyt toimivat hyvin. Koska kasviöljy on sataprosenttista rasvaa, kaksi ruokalusikallista päivässä riittää. ”Osan rasvasta voi käyttää ruoanvalmistuksessa tai leivonnassa”, Tarja Heikkinen sanoo.

Pehmeät kasvirasvat ja kaloista saatavat rasvat suurentavat lisäksi hyvän HDLkolesterolin osuutta veressä. Sydäntä suojelee ruokavalio, johon kuuluu kaksi kala-ateriaa viikossa ja joka päivä rypsiöljyä.

Se kovempi juttu

Rasva tekee ihmiselle myös pahaa. Jos ruoasta saa runsaasti kovia eli tyydyttyneitä rasvahappoja, verenpaine nousee, pahan eli LDL-kolesterolin pitoisuus veressä suurenee ja elimistön sokeriaineenvaihdunta heikkenee. Samalla kasvaa sydän- ja verisuonisairauksien, kuten aikuisiän diabeteksen, vaara.

Eniten tyydyttyneitä rasvahappoja on rasvaisissa maitotaloustuotteissa, lampaan ja naudan rasvassa sekä kookosrasvassa, vaikka se onkin peräisin kasvikunnasta.

Lue artikkeli kokonaisuudessaan: http://www.hyvaterveys.fi/artikkeli/ruoka/pehmea_rasva_tekee_hyvaa

Pin It

Red velvet -kakku, makeaa mahan täydeltä

kategoriassa Blogi

Kesälomalla on aikaa laittaa ruokaa, leipoa ja testata uusia reseptejä! Ystäväni oli tulossa kylään, joten…

Lihapullat valmistuvat kätevästi uunissa

kategoriassa Blogi

Perinteinen suomalainen kotiruoka on nyt trendikästä, isän ja isoäidin reseptit ovat ahkerassa käytössä. Lihapullat maistuvat…

Sopimusviljelyllä puhdasta suomalaista ruokaa

kategoriassa Ajankohtaista

Risto Ojala on yksi Virginon pitkäaikaisimmista sopimusviljelijöistä ja yhteistyökumppanista. ”Asumme Janakkalassa Kerkkolan kylässä, jossa tyttäremmekin…