header

Pehmeä rasva tekee hyvää

Fiilis lasipullot SmallRasva on meille välttämätöntä – kunhan se on oikeanlaista ja määrä on sopiva.

Rasvaa tarvitaan muun muassa energian lähteeksi, hermoston kehitykseen, tarkkaan näkemiseen ja haavojen paranemiseen, kerrotaan Hyvä terveys -lehdessä.

Rasva tekee ihmiselle hyvää. Se sisältää rasvaliukoisia vitamiineja ja hyvinvoinnillemme välttämättömiä rasvahappoja, joita emme saa muualta. Se on myös tärkeä energianlähde.

Ravitsemussuositusten mukaan jokaisen tulisi saada noin 30 prosenttia päivittäisestä energiastamme rasvasta. Ylipainoisilla osuus voi olla vähän pienempi, normaalipainoisilla hiukan runsaampi, kunhan siitä on kovaa rasvaa enintään kolmannes. Jos rasvan osuus päivän energiansaannista putoaa alle 25 prosentin, rasvaliukoisten vitamiinien ja välttämättömien rasvahappojen saanti ruoasta alkaa olla riskirajoilla.

”Välttämättömät rasvahapot vaikuttavat solukalvoilla, joten vaikkapa ihon hilseily voi johtua niiden puutteesta. Niitä tarvitaan myös hermoston kehitykseen, näön tarkkuuden ylläpitoon ja haavojen paranemiseen”, ravitsemusterapeutti Tarja Heikkinen luettelee.

Kaksi lusikallista rypsiöljyä

Suomalaisessa ruokavaliossa tärkein ja paras välttämättömien rasvahappojen lähde on rypsiöljy, vaikka muutkin kasviöljyt toimivat hyvin. Koska kasviöljy on sataprosenttista rasvaa, kaksi ruokalusikallista päivässä riittää. ”Osan rasvasta voi käyttää ruoanvalmistuksessa tai leivonnassa”, Tarja Heikkinen sanoo.

Pehmeät kasvirasvat ja kaloista saatavat rasvat suurentavat lisäksi hyvän HDLkolesterolin osuutta veressä. Sydäntä suojelee ruokavalio, johon kuuluu kaksi kala-ateriaa viikossa ja joka päivä rypsiöljyä.

Se kovempi juttu

Rasva tekee ihmiselle myös pahaa. Jos ruoasta saa runsaasti kovia eli tyydyttyneitä rasvahappoja, verenpaine nousee, pahan eli LDL-kolesterolin pitoisuus veressä suurenee ja elimistön sokeriaineenvaihdunta heikkenee. Samalla kasvaa sydän- ja verisuonisairauksien, kuten aikuisiän diabeteksen, vaara.

Eniten tyydyttyneitä rasvahappoja on rasvaisissa maitotaloustuotteissa, lampaan ja naudan rasvassa sekä kookosrasvassa, vaikka se onkin peräisin kasvikunnasta.

Lue artikkeli kokonaisuudessaan: http://www.hyvaterveys.fi/artikkeli/ruoka/pehmea_rasva_tekee_hyvaa

Pin It

Lottenin pizzoissa on makua

kategoriassa Ajankohtaista

Piece 'N' Love pizzerian Helsingissä Uudenmaankadulla avannut Lotten Lindborg-Suhonen on testannut Virginon uusia makuöljyjä. "Makuöljyt…

Tattikeitto kuivatuista herkkutateista

kategoriassa Blogi

Nyt on aika käyttää säilötyt, pakastetut ja kuivatut sienet ennen uutta satokautta. Kuivatuista herkkutateista syntyy…

Rommi-rusinakakku valmistuu helposti kesän juhliin

kategoriassa Blogi

Rommi-rusina on suosikkini jäätelöistä, ja samat ainekset sopivat erinomaisesti kakkuun. Kaakaojauhe ja fariinisokeri tuovat lisää…