header

Ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen oikoo verkon vallanneita harhaluuloja

Netti on täynnä ravitsemussivustoja, joissa kehotetaan esimerkiksi välttämään maitoa tai pitämään detox-kuureja.

Reijo Laatikaista huolettaa myös se, että nuoret äidit siirtävät lapsilleen ortorektisen syömisen mallia, jossa vältetään kaikkea epäterveellistä.

Laatikaista haastatteli Helsingin Sanomiin 15.11.2018 Hanna Syrjälä.

 

Reijo Laatikaisen mielestä ruokavalioilla on yhteistä uskonnon kanssa. Ruualta odotetaan, että yksittäinen nautittu ruoka-aine takaa ikuisen terveyden. Laatikainen on laillistettu ravitsemusterapeutti ja tunnettu ravitsemusbloggaaja, terveen järjen ääni verkossa.

Kiinnostus ravitsemukseen on kasvanut räjähdysmäisesti. Ihmiset ovat viime vuosina karpanneet, olleet paleodieetillä ja vältelleet puhtaan ruuan nimissä lisäaineita. Netti pursuaa ravitsemussivustoja, ja liikkeellä on Laatikaisen mukaan myös paljon hölynpölyä.

Älä usko kaikkea, mitä ravinnosta sanotaan

Laatikainen onkin julkaissut kirjan nimeltä Pötyä pöydässä – Älä usko kaikkea, mitä ravinnosta sanotaan. Kirjassa hän käsittelee tutkimuslähteisiin nojautuen 30 terveysväitettä, jotka eivät pidä paikkaansa. Pötyväitteiden mukaan esimerkiksi voi on terveysruokaa ja rypsiöljy vaarallista.

Kummallisia väitteitä leviää perinteisissä tiedotusvälineissäkin. Laatikaisen mukaan media esittelee mieluummin raflaavia yksittäisiä tutkimustuloksia kuin muistuttaa vanhoista totuuksista. Vaikka joka kuukausi tulisi uusi tutkimus täysjyvän terveellisyydestä, sitä ei uutisoida.

Tieteellinen tieto ei ole oleellisesti muuttunut. Hiilihydraatteja ei ole edelleenkään syytä tyystin välttää, eikä tyydyttynyt rasva ole sen suositeltavampaa kuin aiemminkaan.

Netissä ravitsemusohjeita jakava guru saattaa olla koulutukseltaan vaikkapa personal trainer. Hänellä ei välttämättä ole mitään ravitsemusalan koulutusta. Pohjana voi olla jopa vain oma kokemus.

Laatikainen sanoo, että on hyvä, jos yksilö löytää keinoja hoitaa terveyttään. Hän silti muistuttaa, ettei ihminen itse tunne, jos esimerkiksi kolesteroli kohoaa. ”Minulle on tullut potilaaksi gurujen asiakkaita, jotka sanovat, etteivät heidän ruokavalio-ohjeensa toimineet. Ei näistä tulla julkisuuteen kertomaan, sitä hävetään.”

Laatikaisen mukaan ravitsemusaiheiselle pötypuheelle on tyypillistä mustavalkoisuus. Jokin asia on yksiselitteisen hyvä tai paha. Jos pötypuheen levittäjää kritisoi, hän saattaa vastata ivallisesti tai aggressiivisesti.

Yksi asia huolettaa Laatikaista suomalaisten syömisessä: se, ettei ravitsemussuosituksia noudateta. Se aiheuttaa paljon ennenaikaisia sairauksia.

Medialukutaidon lisäksi ihmisten pitäisi omaksua tieteenlukutaito. Sitä pitäisi opettaa jo peruskoulussa.

Lue HS:n haastattelu kokonaisuudessaan: https://www.hs.fi/hyvinvointi/art-2000005899373.html

Pin It

Ulkona tuoksuu kevät

kategoriassa Blogi

Lumet sulaa huimaa vauhtia ja kesä tekee tuloaan. Jälleen kerran kausi meni todella nopeasti, mutta…

Kasviskaalikääryleet maistuvat sadonkorjuuaikaan

kategoriassa Blogi

Kaalikääryleitä voi näperrellä vaikka talkoina perheen ja ystävien kanssa! Kasviskaalikääryleiden täytteeksi sopivat monipuolisesti erilaiset kasvikset…

Spagettikurpitsa on kevyt ja maukas vaihtoehto pastalle

kategoriassa Blogi

Yksi syksyn sadonkorjuuajan hauskimmista tuttavuuksista on spagettikurpitsa. Kurpitsa halkaistaan, paahdetaan uunissa ja sen jälkeen riivitään…