Onko hunaja oikeasti terveellistä? Entä pähkinät tai kookosöljy?
Ravitsemuksen asiantuntijat, ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm Helsingin yliopistosta ja erityisasiantuntija Heli Reinivuo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta arvioivat kuusi tuttua ruoka-ainetta.
Aiheesta kirjoitti Helsingin Sanomat.
Asiantuntijat muistuttavat, että terveellinen ruokavalio on kokonaisuus. ”Jos jotain ruoka-ainetta käyttää harvoin, se on mahdotonta luokitella terveelliseksi tai epäterveelliseksi”, huomauttaa Fogelholm.
”Tieteelliset tutkimukset eivät ole löytäneet kookosöljystä mitään erityisen hyvää”, sanoo Fogelholm. Kookosöljyssä ei ole juuri lainkaan hyviä tyydyttymättömiä rasvoja. Ruuanlaitossa tulisi asiantuntijoiden mukaan suosia sellaisia kasviöljyjä, joissa on pääosin tyydyttymättömiä rasvoja. Rypsiöljyä ei siis kannata vaihtaa kookosöljyyn.
Haastatellut asiantuntijat arvioivat myös hunajan, pähkinöiden, kuivattujen hedelmien, tumman suklaan ja banaanin terveellisyyttä.
Lue HS:n artikkeli tästä >>