Pohjoismainen ruokavalio auttaa välttämään aivoinfarktin

Tutkimuksessa pohjoismaisen ruokavalion keskeisiksi piirteiksi määriteltiin kala, kaurapuuro, ruisleipä, juurekset, kaali sekä omenat ja päärynät.

Lisäksi marjat ja rypsiöljy ovat keskeisiä pohjoismaisen ruokavalion piirteitä.

Tuoreesta tanskalaistutkimuksesta kertoo Yle.

Tuoreen tanskalaistutkimuksen mukaan monet Pohjoismaissa perinteiset ruoka-aineet voivat pienentää riskiä sairastua aivoinfarkteihin.

Näitä runsaasti syövien tanskalaisten riski sairastua aivoinfarktiin oli noin 15 prosenttia pienempi kuin ikätovereiden, joiden ruokavaliossa oli tuskin lainkaan pohjoismaisia piirteitä. Tämä havaittiin lähes 14 seurantavuoden aikana.

Pohjoismaista ruokavaliota eli niin sanottua Itämeren ruokavaliota on tutkittu aiemminkin, ja se on yhdistetty muun muassa suotuisiin verenpainevaikutuksiin. Ruokavalio on hyvin lähellä virallisia ravitsemussuosituksia.

Lue Ylen uutinen tästä >>

Pin It