header

Unohda eksoottiset superruuat – nämä kuusi kotimaista ruokaa ovat terveysvaikutuksiltaan ylitse muiden

16 LUOMU fiilis muokattu

”Pohjoismaisesta ruokavaliosta löytyy lähes samat tuotteet kuin terveellisenä pidetystä Välimeren ruokavaliosta”, huomauttaa ravitsemustieteen professori Marjukka Kolehmainen. Kolehmaista haastatteli Helsingin Sanomat. Yksi hänen mainitsemistaan kotimaisista ruuista, joilla on ylivoimaiset terveysvaikutukset, on rypsiöljy.

HALUAISITKO saada syömästäsi ruuasta myös terveysvaikutuksia?
Unohda gojimarjat, spirulina, maca-jauhe ja chiansiemenet. Suomessa on syöty superruokaa jo pitkään.

”Pohjoismaisesta ruokavaliosta löytyy lähes samat tuotteet kuin terveellisenä pidetystä Välimeren ruokavaliosta, mutta meille tuttuina tuotteina”, huomauttaa ravitsemustieteen professori Marjukka Kolehmainen Itä-Suomen yliopistosta.

Mutta kuusi kaikille suomalaisille tuttua ruokaa nousee Kolehmaisen mukaan terveysvaikutuksissaan yli muiden: ruisleipä, kaura, mustikat, kala, rypsiöljy ja hapanmaitotuotteet.

Rypsiöljy on hyväksi iholle

Välimeren ruokavaliossa suositaan oliiviöljyä, mutta tuttu kotimainen rypsiöljy on vähintään yhtä hyvä, jollei parempikin valinta.

”Rypsiöljyn rasvahappokoostumus on monipuolisempi kuin oliiviöljyssä, ja se sisältää elimistölle välttämättömiä rasvahappoja. Lisäksi rypsiöljyn maku on neutraali, joten se sopii moniin ruokiin.”

Kolehmaisen mukaan rypsiöljyn sisältämät rasvahapot parantavat rasva-aineenvaihduntaa, vahvistavat osaltaan elimistön puolustusmekanismeja, edesauttavat hyvää verensokeriaineenvaihduntaa ja vaikuttavat suotuisasti myös ihon ja limakalvojen hyvinvointiin.

”Atooppinen tai hilseilevä iho kaipaa usein tyydyttymättömiä rasvahappoja”, Kolehmainen toteaa.

Lue artikkeli kokonaisuudessaan:
http://www.hs.fi/ruoka/art-2000005231131.html 


Pin It

Rypsiöljy on luonnollinen elintärkeiden omega-3-rasvahappojen lähde

kategoriassa Ajankohtaista

Kalaöljyvalmisteet eivät korvaa kalaa, eikä niitä tarvitse syödä elintärkeää omega-3:a saadakseen, toteaa ravitsemusterapeutti Ursula Schwab…

Tom-kha gai – kuumaa kanakeittoa viileänä kesäiltana

kategoriassa Blogi

Mausteinen, kuuma keitto ei ole vain syksyn ja talven ruokaa, se maistuu myös sateisina ja…

Säännöllinen ruokarytmi ja hyvä rasva hoitavat aivoja

kategoriassa Ajankohtaista

Aivotutkija vannoo hyvien rasvojen nimeen ja kehottaa tarjoamaan aivoille polttoainetta säännöllisesti. Minna Huotilaista haastatteli Maaseudun…