header

Säännöllinen ruokarytmi ja hyvä rasva hoitavat aivoja

Aivotutkija vannoo hyvien rasvojen nimeen ja kehottaa tarjoamaan aivoille polttoainetta säännöllisesti.

Minna Huotilaista haastatteli Maaseudun Tulevaisuus.

Aivotutkija Minna Huotilainen varoittaa äärimmäisistä ruokavalioista, sillä rasvaa tarvitaan hermosolujen ja soluyhteyksien rakennusaineiksi. Ruokavalion rasvoilla on roolinsa myös masennuksen oireiden hoidossa: kasvi- ja kalarasvat auttavat lievittämään oireita.

Joulunpyhien jälkeen monella alkaa elämäntaparemontti. Kuntokeskusten parkkipaikat täyttyvät ja ruokavaliota rukataan terveellisemmäksi. Muutoksella voi pyrkiä muuhunkin kuin painonhallintaan. Hyvä vaihtoehto on miettiä elintapojaan aivojen terveyden kannalta.

Ruokailutottumustemme suurin ongelma aivojen kannalta on liian pitkistä ruokailuväleistä johtuva verensokerin heittely, sanoo Minna Huotilainen. Jos verensokeri ei pysy tasaisena, aivot eivät voi toimia.

Verensokerin heittelyllä voi olla myös hetkittäistä väsymystä kauaskantoisempia seurauksia. Se edesauttaa kakkostyypin diabeteksen puhkeamista. Kun syö neljän tunnin välein jotain, saa tarpeeksi usein ruokaa verensokerin ylläpitämiseksi, Huotilainen sanoo.

Ruokarytmin lisäksi on syytä miettiä, mitä syö. Huotilainen varoittaa äärimmäisistä ruokavalioista. Se, ettei syö ollenkaan rasvaa, voi haitata oppimista. Rasvaa tarvitaan hermosolujen ja soluyhteyksien rakennusaineiksi sekä soluyhteyksien nopeuttamiseen.

Rasvoissa kannattaa suosia kasvis- ja kalanrasvoja. Jos rasvan määrä mietityttää, vähentäminen kannattaa aloittaa eläinperäisistä rasvoista. Ne lisäävät riskiä verisuonten tukkeutumiselle. Aivojen kannalta on oleellista, että niiden pienet verisuonet pysyvät auki.

Ruokavalion rasvoilla on roolinsa myös masennuksen oireiden hoidossa. Kasvi- ja kalarasvat auttavat lievittämään masennuksen oireita. Monet, joilla ei ole masennusdiagnoosia, oireilevat, Huotilainen sanoo.

Ruokavalinnat ovat vain osa aivojen hyvinvointia. Uni ja liikkuminen ovat tärkeitä aivoille siinä missä hyvinvoinnille muutenkin. Huotilainen kehottaa piipahtamaan talven valoisana aikana edes hetkeksi ulos. "Vaikka on pimeää, ulkona on kuitenkin valoisampaa kuin sisällä."

Lue artikkeli kokonaisuudessaan:
http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/ruoka/artikkeli-1.219133

Pin It

Hyvän elämän eväät: jalkapalloa, matkustelua ja ruuanlaittoa

kategoriassa Ajankohtaista

TPS jalkapallon tiedottaja Heikki Möttönen on intohimoinen penkkiurheilun harrastaja. Miehen muita kiinnostuksen kohteita ovat matkailu…

Lapsille suomalaista superruokaa

kategoriassa Ajankohtaista

Vanhemmat kokkaavat perheen pienimmillekin trendiruokia. Asiantuntijoiden mukaan kaikki superruuat eivät kuitenkaan sovi lapsille. Tässäkin suhteessa…

Huippukokki ja grillivelho Kim Palhus: Mitä tahansa voi grillata!

kategoriassa Ajankohtaista

Kim Palhus on loihtinut grillireseptejä, joista saa yhdisteltyä monta erilaista mieleenpainuvaa ateriakokonaisuutta. Barbeque-keittiön synnyinsijoilla ovat…