header

Osaatko syödä itsellesi makoisat unet? Unitutkijan vinkit päivän aterioille

Uniprofessori lorauttaa pastan päälle ruokaöljyä ja nauttii iltapalalla omenaa ja banaania. Unitutkija, professori Markku Partista haastatteli Yle uutiset.

 Se, mitä päivän mittaan syöt ja juot, vaikuttaa uneen. Sen tietää pitkän linjan unitutkija, professori Markku Partinen.

Moni ei tule ajatelleeksi yöuntaan siinä vaiheessa, kun popsii vaikkapa lounastaan. Sen sisällöllä ja määrällä on kuitenkin väliä. Lounas ei saisi väsyttää.

– Ideaali on se, että ihminen on päivällä virkeä ja aktiivinen, jolloin taas illan ja yön tullen väsymys tulee voimakkaampana, Markku Partinen sanoo.

Lounaalla syödyt nopeasti imeytyvät hiilihydraatit, sokeri tai liian suuri annos saattavat johtaa iltapäivän väsähdykseen. Taustalla ovat esimerkiksi verensokerin ja verenpaineen heilahtelut.

Illalla voi syödä nautiskellen

Illalla voi Partisen mukaan syödä nautiskellen, sillä päivällisen ja iltapalan jälkeen saakin jo pikku hiljaa nukuttaa. Vatsassa ei kuitenkaan saa olla liikaa huonosti sulavaa ruokaa, ja ruuan turhan suurta energiamäärää kannattaa välttää.

Hyvä uni kaipaa monipuolista ruokavaliota ja säännöllisiä aterioita päivän mittaan, kunnon aamupalasta iltapalaan asti. Markku Partinen antaa sen lisäksi erityisvinkkejä, joiden avulla voi tavoitella levollista yöunta.

Peruna, pasta ja riisi: Vältä lounaalla perunaa, valkaistua riisiä, valkoista pastaa ja vehnäleipää. Ne sisältävät nopeasti imeytyviä hiilihydraatteja. Jos haluat lounaslautaselle pastaa tai riisiä, kokojyvävaihtoehdot ovat parempia. Päälle kannattaa lorauttaa hiukan ruokaöljyä, esimerkiksi rypsiöljyä. Partisen mukaan nopeat hiilihydraatit imeytyvät silloin hitaammin ja vireystila pysyy tasaisempana.

Makeat jälkiruuat: Jätä jälkiruoka lounasaikaan syömättä. Jos haluat makeita jälkiruokia, niitä kannattaa nauttia vasta illemmalla, päivällisen jälkeen.

Hedelmät ja marjat: Banaani on hyvä myöhäisillan herkku, sillä se sisältää nukahtamisessa auttavaa tryptofaania. Ylipäänsä monet hedelmät ja marjat ovat kuitujensa ja hitaiden hiilihydraattiensa vuoksi hyvää uniruokaa. Iltapalalle Markku Partinen valitsisi banaanin lisäksi esimerkiksi omenaa tai mustikoita.

Ruuan laadun lisäksi myös määrä ratkaisee. Liian tuhti ateria, vaikkapa myöhään illalla syöty iso pihvi lisukkeineen voi tehdä olon tukalaksi ja häiritä unta. Uni ei tule myöskään kurnivalla vatsalla.

Pelkkä maitolasillinen tai muun juoman nauttiminen ennen nukkumaanmenoa ei myöskään yleensä riitä pitämään nälkää pois koko yötä, vaan iltapalalla on hyvä syödä jotain kiinteääkin ruokaa. Juomien kanssa kannattaa iltaisin pysyä kohtuudessa. Uni katkeaa helposti pissahätään, jos illalla juo runsaasti.

Lue Ylen artikkeli kokonaisuudessaan:
https://yle.fi/uutiset/3-10087028?utm_campaign=crowdfire&utm_content=crowdfire&utm_medium=social&utm_source=twitter#2326761594-tw#1519807001189

Pin It

Luonnollista kauneutta – ihana ihon kuorinta-aine kylmäpuristetusta öljystä

kategoriassa Blogi

Talvi, pakkanen ja keskuslämmitys kuivattaa ihoa. Hyvä keino huolehtia ihosta ja hiuksista on nauttia kylmäpuristettua…

Gluteenittomat ja maidottomat mokkapalat maistuvat jokaiselle

kategoriassa Blogi

Mokkapalat on vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen lasten suosikki ja varma tarjottava sekä myyntiartikkeli juhlissa, illanvietoissa,…

Kahteen kertaan kypsennetyt uuniperunat ovat mahtava lisuke

kategoriassa Blogi

Ystävä tarjosi lauantain päivällisellä kahteen kertaan paistettuja uuniperunoita savukalan ja salaatin kanssa. Näitähän oli pakko…