Vegaaninen kurpitsarisotto maistuu jokaiselle

kurpitsarisotto ja falafelYhä useampi noudattaa kasvisruokavaliota tai on fleksaaja, eli periaatteessa sekasyöjä mutta suosii kasvisruokia.

Siskoni on vegaani, ja kun hän tulee kylään, valmistan herkullisia kasvisruokia, jotka maistuvat kaikille pöydän ympärillä.

Perinteinen italialainen kurpitsarisotto on helppo tehdä vegaanisena eli täysin kasvipohjaisena. Sen kanssa sopivat tarjottavaksi Lähi-idän falafel-kasvispyörykät.

Reseptit ovat myös gluteenittomia.

Vegaaninen kurpitsarisotto
1 (noin 850 g) myskikurpitsa
1/2 dl vettä
3 salottisipulia
½ dl Virgino Valkosipuliöljyä
4 dl risottoriisiä
2 dl valkoviiniä tai kuivaa kuohuviiniä
noin 9 dl vettä
2 kasvisliemikuutiota (gluteeniton)
1 dl vegaanista juustoa karkeaksi raastettuna
ripaus suolaa ja mustapippuria myllystä

Halkaise kurpitsa, poista siemenet ja rihmat. Leikkaa kuoret pois ja kuutioi kurpitsa. Pane kattilaan kurpitsakuutiot ja vesi. Kuumenna ja hauduta kannen alla noin 30 min. Soseuta sauvasekoittimella.

Kuori ja hienonna sipulit. Kuullota sipulia öljyssä. Lisää riisi ja anna riisien kuullottua pari minuuttia. Kaada viini kattilaan. Sekoittele, kunnes viini on imeytynyt riisiin.

Kiehauta vesi toisessa kattilassa ja murenna joukkoon kasvisliemikuutiot. Lisää noin 1 dl kiehuvaa kasvislientä kerrallaan risottoon. Kun neste on imeytynyt, lisää taas noin 1 dl lientä ja jatka, kunnes lähes kaikki neste on käytetty ja riisi kypsää. Sekoita hyvin jokaisen lisäyksen jälkeen. Risotto saa jäädä löysäksi.

Sekoita kurpitsasose risottoon ja kuumenna vielä hetki. Nosta kattila levyltä ja mausta risotto suolalla ja pippurilla. Tarkista maku.

Jaa risotto lautasille ja koristele kurpitsansiemenillä ja raastetulla vegaanisella juustolla. Tarjoa heti.

Vinkki: Valkosipuliöljyn sijaan voit käyttää perinteistä maustamatonta Virgino rypsiöljyä tai luomu Virginoa, ja lisätä pari kuorittua ja silputtua valkosipulin kynttä.

Falafel-pyörykät (vegaaninen, gluteeniton)
2 tlk säilöttyjä kikherneitä
1 salottisipuli
4 valkosipulinkynttä
nippu persiljaa
1/2 ruukkua minttua
1 tl suolaa
2 tl juustokuminaa
1 tl jauhettua korianteria
1/4 tl cayennepippuria
1/4 tl kardemummaa
1 rkl kikhernejauhoja
5 dl Virgino-rypsiöljyä

Valuta kikherneet. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Mittaa falafelien ainekset kikhernejauhoa lukuun ottamatta teho- tai sauvasekoittimen kulhoon ja soseuta. Lisää kikhernejauho taikinaan ja sekoita tasaiseksi. Laita taikina jääkaappiin turpoamaan tunniksi.

Muotoile taikinasta tasakokoisia pyöryköitä. Kuumenna öljy kattilassa tai korkeareunaisessa paistinpannussa. Laske yksi falafel-pyörykkä öljyyn lusikalla. Kun pyörykkä kelluu, öljy on tarpeeksi kuumaa. Uppopaista falafelit kullanruskeiksi ja nosta ne talouspaperin päälle.

Vinkki: siivilöi öljy jäähtyneenä ja käytä myöhemmin uudelleen.

Pin It