header

Luomutilan emäntä suosii lähituottajien ruokaa ja aitoja makuja

Jaana EloJaana Elo on yrittäjä ja luomutilan omistaja. Hän kouluttaa ja konsultoi elintarvikealan toimijoita, pitää kesällä tilapuotia ja tekee maatöitä sekä hoitaa kotieläinpihaa.

”Olen onnellinen, kun saan tehdä työtä, jota rakastan”, Jaana sanoo.

Hän käyttää ruuanlaitossa paljon kylmäpuristettua rypsiöljyä. ”Se sopii joka paikkaan: marinointiin, grillaukseen ja paistamiseen sekä salaateille. Leivon myös sämpylät öljyyn. Hyvä kotimainen kylmäpuristettu öljy pesee oliiviöljyn mennen tullen!”

Jaana Elo on elintarviketeknologian insinööri ja valmistunut opettajaksi Hämeenlinnan ammatillisesta opettajakorkeakoulusta. ”Inssiopiskeluaikana sekä heti valmistumisen jälkeen olin vuoroesimiehenä sekä tuotekehitys ja tutkimustyössä elintarviketeollisuudessa. Opettajan opinnot suoritin työn ohella toimien ammattioppilaitoksen opettajana. Opetin ns. teoria-aineita, kuten matematiikassa tuotteiden hinnoittelua ja hävikin minimointia. Minulle kuului myös mikrobiologian ja hygienian sekä tuotekehityksen opetus, silloin puhuttiin kokeilevasta ruoanvalmistuksesta”, kertoo alaan monelta kantilta perehtynyt Jaana.

”Samaan aikaan koulussa opetti ravintolapuolella Aki Wahlman, joka voittikin silloin eli 1996 Vuoden kokki -tittelin. Akin kanssa tein paljon yhteistyötä. Kaikkiaan opetin kahdeksan vuotta.”

”Sieltä siirryin tutkimus- ja tuotekehitystehtäviin Marlille, matkustin kaksi vuotta Suomen ja Pietarin väliä, kun sinne rakennettiin oma tehdas.”

Tämän projektin jälkeen Jaana työskenteli Elintarvikevirastossa ja välillä ministeriössä. ”Jäljitettävyys tuli EU-asetukseen ja olin mukana rakentamassa ketjuja, joilla elintarvikkeiden jäljitettävyys parani. Mallina käytettiin luomutuotteita, koska vanhassa luomuasetuksessa oli jäljitettävyys vaatimuksena jo vuodesta 1991. Viimeisimpänä vastasin luomuelintarviketarkastajien työn jaosta ja koulutuksesta. Virkamiehenä vierähti yli kymmenen vuotta.”

Tilapuodin pitoa ja maatilan töitä

Nyt Jaana on ollut seitsemän vuotta yrittäjä ja kuusi vuotta maatilan omistaja. Työhön kuuluu koulutusta ja konsultointia elintarvikealan toimijoille, kesällä tilapuotia ja maatöitä sekä kotieläinpihan hoitoa.

”Tällä hetkellä minua työllistävät erilaiset koulutustilaisuudet eri puolilla Suomea; muuttuneet lainsäädännöt, pakkausmerkinnät ja luomuasiat. Toisaalta mietin ensi kesän kylvöjä – mitä kylvetään, minne ja kuinka paljon, mistä poimijat...”

Kamparsin Luomutila meren rannalla Karunassa Länsi-Suomessa on Eero Liikkasen kotitila, jossa tehtiin sukupolven vaihdos vuonna 2000. Aiemmin tilaa pitivät Eeron vanhemmat.

”Kamparsin Luomutila viljelee myös minun kotini peltoja eli oikeasti minun tilani on Kaikumäki ja Eeron tila on Kampars, mutta tämä on sellainen kahden tilan symbioosi”, Jaana selittää.

”Tilapuoti ja kotieläinpiha ovat minun taloni pihapiirissä, koska meille pääsee myös veneellä ja uimaranta on ihan vieressä. Eeron kotitalo on kivenheiton päässä.”

Viljelyssä tilalla on noin 90 hehtaaria, pääasiassa viljaa: kauraa, vehnää, ohraa, rypsiä, tänä vuonna on kokeilussa härkäpapu ja syksyllä on tarkoitus kylvää spelttiä. Tilalla kasvatetaan myös hernettä, varhais- sekä talviperunaa, sipulia, porkkanaa ja punajuurta ja mansikoita.

”Luomukeruualuetta meillä on 150 hehtaaria, josta kerätyt marjat ja sienet myydään suoraan puodista, lisäksi kerätään teollisuudelle kuusenkerkkää, koivunlehteä, männyn neulasta, puna-apilaa ja jäkälää - elintarvikkeisiin ja kosmetiikkaan.”

”Tilapuodin yhteydessä on pieni kotieläinpiha, jossa asuu 25 kanaa ja Kalle-kukko sekä kolme lammasta, joista yksi uuhi on kantava. Odotamme karitsoja viimeistään pääsiäisenä. Lisäksi kesällä meillä on maaseutuopisto Livian kaksi opetusponia kesähoidossa lasten ilona.”

Puodin yhteydessä toimii kesäkahvila, josta saa myös tilauksesta ruokaa. ”Leivon päivittäin sämpylöitä ja leipää ja kahvin kanssa jotain makeaa. Meillä voi pitää myös kokouksia ja muita tilaisuuksia.”

Tilapuoti aukeaa kesäkuun alussa mutta toukokuussa on ryhmien vierailuja. Kesällä puoti on auki joka päivä 9 - 18 tai sopimuksen mukaan.

”Keleistä riippuen puoti on auki siihen saakka kunnes koulut alkavat mutta viikonloppuisin ollaan auki vielä syyskuunkin aikana. Silloin on vielä monella aikuisella lomaa.”

”Meillä on joka kesä jotain uutta. Viime kesänä tuli soutuveneen vuokrausmahdollisuus. Tänä kesänä luvassa on ponikärryajelua ja pienten lasten hiekkalaatikko. Uusia luomutuotteita yritämme myös tuoda - viime kesänä tulivat juustot valikoimaan, ensi kesänä taas jotain muuta. Meillä asiakkaina on pääasiassa mökkiläisiä ja venekansaa, jotka arvostavat helppoa ja hyvää luomuruokaa, joka on sopivassa pakkauskoossa.”

Katso tilan yhteystiedot: http://kylaan.fi/kohde/kamparsin-luomutila/

Pöydässä oman metsän peuraa

Jaana kokkaa mieluiten yksinkertaista hyvää kotiruokaa. ”Toisinaan on kiva myös vähän fiinistellä, mutta kattauksesta en koskaan tingi – kattiloita ei tuoda pöytään”, Jaana hymyilee.

”Pyhinä on usein aikaa panostaa vähän enemmän ja jos tarjolla on oman metsän peuraa, ovat myös paremmat posliinit ja hopeat pöydässä.”

”Omia munia riittää, joten leivon myös aika paljon. Ostan kaikki raaka-aineet lähituottajilta. Tärkeää on suomalaisuus ja lähellä tuotettu, tämä kulkee käsi kädessä hyvän maun kanssa. Suosin pieniä toimijoita.”

”Käymme kesällä myymässä Paimion Rekossa joka viikko ja ostan sieltä myös omat raaka-aineet. Maito ja voi tulevat kaupasta, ternimaito tuottajalta. Meillä syödään Saloniemen juustoja ja niitä on myös puodissa myynnissä. Samoin kaikki muukin puodissa on oman maakunnan luomutuotteita.”

Jaana käyttää ruuanlaitossa paljon kylmäpuristettua rypsiöljyä. ”Se sopii joka paikkaan: marinointiin, grillaukseen ja paistamiseen sekä salaateille. Leivon myös sämpylät öljyyn. Keittiössä minulla on käytössä kolmen litran suurkeittiökannu. Hyvä kotimainen kylmäpuristettu öljy pesee oliiviöljyn mennen tullen!”

Jaanan resepti yrttimarinoidulle lampaanpaistille >>

Pin It

Huippukokki ja grillivelho Kim Palhus: Mitä tahansa voi grillata!

kategoriassa Ajankohtaista

Kim Palhus on loihtinut grillireseptejä, joista saa yhdisteltyä monta erilaista mieleenpainuvaa ateriakokonaisuutta. Barbeque-keittiön synnyinsijoilla ovat…

Fetasalaatti tuo kevään ruokapöytään

kategoriassa Blogi

Perinteinen fetajuustosalaatti pitää pintansa. Se on erinomainen lisuke monelle ruualle, esimerkiksi grillatulle lihalle tai broilerille…

Ulla Liukkosen pääsiäiseen kuuluu kevään valoa, herkkuja ja hiljentymistä

kategoriassa Ajankohtaista

Uunin lämmössä, rakkaudella syntyvät keittiömestari Ulla Liukkosen parhaat pääsiäisherkut: rypsiöljyssä, sitruunamehussa ja yrteissä marinoitu lammaspaisti…