header

Syödään yhdessä ja arvostetaan suomalaista ruokaa!

Pia Pohja”ETL juhlii tänä vuonna 75-vuotista taivaltaan. Juhlavuonna haluamme erityisesti tuoda esille ruokailoa, kotimaisten ruokien ja juomien maistuvuutta ja ruokakulttuurin arvostuksen nostamista. Syödään yhdessä ja arvostetaan suomalaista!” innostaa Elintarviketeollisuusliiton toimitusjohtaja Pia Pohja.

Elintarviketeollisuusliitto, ETL, on Suomessa toimivien elintarviketeollisuuden yritysten edunvalvoja. ”Tehtävämme on vaikuttaa monin eri tavoin siten, että yrityksillä olisi hyvät mahdollisuudet menestyä Suomessa sekä laajentua kansainvälisillä markkinoilla. ETL toimii myös elintarvikealan työnantajaliittona ja solmii alan työehtosopimukset sekä neuvoo ja antaa apua jäsenyrityksille”, Pia Pohja kertoo.

”Oma työni ETL:n toimitusjohtajana on johtaa toimistoamme ja siellä toimivien asiantuntijoiden työtä. Erityisesti työssäni korostuvat yhteydet moniin erilaisiin sidosryhmiin, viestintä sekä talouden ja hallinnon hoitaminen.”

Rauhallisemmat yöunet ja työpaikkoja Suomeen

On monestakin syystä tärkeää, että Suomessa on elintarviketeollisuutta. ”Usein ensimmäiseksi sanotaan, että se on huoltovarmuuden takia ensiarvoista. Kun varmistamme, että meillä on kotimaista alkutuotantoa sekä elintarviketuotantoa ja -jakelua, voimme jokainen nukkua yömme paremmin. Kohtaa Suomea sitten sähkökriisi tai ulkomainen elintarviketuonti loppuu jostain syystä, niin tiedämme, että jokaiselle suomalaiselle löytyy ruokaa ja juomaa”, Pia Pohja korostaa.

”Itse painotan myös sitä, että suomalaisista 73 prosenttia pitää tärkeänä syödä kotimaista ruokaa. Se on hienoa! Toivoisin, että kotimaassa tuotettuja elintarvikkeita arvostettaisi vieläkin enemmän. Jos jokainen meistä ostaa kuukausittain kotimaisia ruokia ja juomia yhdellä eurolla enemmän, syntyy Suomeen 1500 uutta työpaikkaa vuosittain!”

Elintarviketeollisuus on myös iso työllistäjä. Koko elintarvikeketju alkutuotannosta, elintarviketeollisuuden kautta kauppaan ja ruokapalveluihin työllistää maassamme 340 000 ihmistä. Suomalainen elintarviketeollisuus valmistaa juuri suomalaisten makuun olevia tuotteita, arvostettuja kotimaisia brändituotteita sekä perinnetuotteita, joita moni ei osaa tai halua enää nykypäivänä tehdä itse.

”Vastuullisuus on erittäin tärkeätä elintarviketeollisuudelle. Se lähtee vastuullisesti tuotetuista raaka-aineista, tuotannon hyvin hoitamisesta, tuotteiden laadusta ja turvallisuudesta, ympäristövaikutusten minimoimisesta, työntekijöiden hyvinvoinnista sekä kuluttajien oikeasta informaatiosta. Vastuullisuus ei ole pelkästään ympäristöasioita, vaan myös oikeita pakkausmerkintöjä, ruokahävikin vähentämistä, sitoutumista materiaalien käytön tehokkuuteen ja niin edelleen”, Pia Pohja sanoo.

Harrastuksina ystävät ja hyvä ruoka

”Harrastuksista kysyttäessä sanon monesti, että harrastan ystäviä. Tapaan vapaa-ajalla paljon ystäviä. Käymme yhdessä erilaisissa tilaisuuksissa, näyttelyissä tai vaikka elokuvissa. Ja usein syömme hyvin. Vapaa-aikaani kuuluu myös aina lukeminen ja musiikki. Yritän lisäksi liikkua säännöllisesti, edes vähän - se antaa energiaa arkeen.”

”Oma ruokamakuni on tosi monipuolinen ja vaihtelee vuodenaikojen mittaan. Nyt on alkanut parsakausi. Grillaan vihreät parsat nopeasti ja lisukkeeksi tulee milloin kalaa, kananmunaa, lihaa tai vain hyvää kastiketta. ”

”Huomaan, että työ ETL:ssä on muuttanut kaupassa käyntiäni ja hieman myös ruokatottumuksiani. Kaupassa jään nykyään katsomaan, mitä uusia tuotteita on tullut ja kokeilen heti hyvältä kuulostavia uusia tuotteita ja innovaatioita kotona.”

Ruuanlaittoon kotimaista rypsiöljyä

Pia Pohja kertoo käyttävänsä kotimaista rypsiöljyä ruuanlaitossa. ”Olen tykästynyt maustettuihin rypsiöljytuotteisiin. Niissä on rypsiöljyn neutraali maku yhdistettynä oman maun mukaisiin mausteisiin. Suosikkejani ovat chili ja sitruuna. Rypsiöljystä saa hyviä, tyydyttymättömiä rasvahappoja ja valmiiksi maustetut öljyt ovat näppäriä ruuanlaitossa.”

Keväällä Pian ruokavalio kevenee, ja hän kokkaa paljon salaatteja. Testaa Pian kana-fetasalaatti!

Kana-fetasalaatti
erilaisia vihreitä salaatteja
hyviä, maistuvia tomaatteja
feta- tai salaattijuustoa
chilirypsiöljyssä paistettuja kananlihasuikaleita
paljon tuoretta basilikaa

Kokoa lautaselle tai kulhoon salaattipedin päälle muut ainekset ja päällimmäiseksi lämpimät kananlihasuikaleet. Värikäs ja makoisa salaatti on valmis!

Pin It

Rouskut ja ukonsienet pataan

kategoriassa Ajankohtaista

Virginolla keväästä asti työskennellyt Kristi Villanen rakastaa sieniä sekä venäläisen ja virolaisen keittiön herkkuja.

Rommi-rusinakakku valmistuu helposti kesän juhliin

kategoriassa Blogi

Rommi-rusina on suosikkini jäätelöistä, ja samat ainekset sopivat erinomaisesti kakkuun. Kaakaojauhe ja fariinisokeri tuovat lisää…

Ruokaisaa nizzansalaattia lounaalle

kategoriassa Blogi

Nizzansalaatti on yksi suosikeistani, sillä se on hyvää, terveellistä ja täyttävää ruokaa. Salaatin ainekset ovat…