header

Pehmeät rasvat todella ehkäisevät sydänsairauksia – helppo vaihdos ruokavaliossa auttaa elämään pidempään

pullot salaattiOmega-6-rasvahapot ja erityisesti linolihappo voi auttaa sydänsairauksien ehkäisyssä. Mitä suurempi on elimistön linolihappopitoisuus, sitä pienempi on sydän- ja verisuonisairauksiin sairastumisen riski.

Linolihappo on yleisin monityydyttymätön omega-6-sarjan rasvahappo. Omega-rasvahapot ovat pehmeää tyydyttymätöntä rasvaa.

Näin havaittiin juuri julkaistussa suurtutkimuksessa. Tulokset julkaistiin arvostetussa Circulation-tiedelehdessä. Suomessa asiasta uutisoi Iltalehti.

Pehmeitä rasvoja syödään liian vähän

Tärkeitä rasvahappoja on pehmeissä rasvoissa, joita suomalaiset syövät edelleen liian vähän. Pehmeitä rasvoja saat helposti vaihtamalla kovia rasvoja kasviöljyihin sekä syömällä päivittäin hieman pähkinöitä.

Myös Terveyskirjaston artikkelin mukaan suomalaisessa ruokavaliossa ongelmana on edelleen liian vähäinen pehmeän rasvan eli myös liian vähäinen omega-rasvahappojen saanti.

Omega-6-rasvahapoilla ja erityisesti linolihapolla on edullisia vaikutuksia esimerkiksi rasva- ja sokeriaineenvaihduntaan. Linolihapon puute taas aiheuttaa muun muassa ihon kuivumista ja hilseilyä.

Suurtutkimuksessa havaittiin, että suuri elimistön linolihappopitoisuus oli yhteydessä pienempään sydän- ja verisuonitautiin sairastumisen ja kuolleisuuden riskiin sekä pienempään aivoinfarktin riskiin.

Lisää kasviöljyjä, pähkinöitä ja siemeniä

Linolihappo on ihmiselle välttämätön rasvahappo, joka on saatava ruoasta. Linolihapon lähteitä ruokavaliossa ovat kasviöljyt, kasvimargariinit, pähkinät ja siemenet.

Pähkinöistä ja siemenistä parhaita linolihapon lähteitä ovat saksanpähkinät, unikonsiemenet, hampunsiemenet, pinjansiemenet ja auringonkukan siemenet.

Runsaasti linolihappoa on muun muassa rypsi-, auringonkukka- ja soijaöljyssä.

Aikuinen nainen tarvitsee rasvaa noin 60 grammaa päivässä. Tästä määrästä vähintään kaksi kolmasosaa eli 40 grammaa tulisi olla pehmeää rasvaa.

Aikuinen mies tarvitsee rasvaa päivässä noin 85 grammaa. Siitä pitäisi olla pehmeitä rasvoja 60 grammaa.

Pehmeää rasvaa saa, kun käyttää leivän päälle pehmeää margariinia, öljypohjaista salaatinkastiketta tai kasviöljyä ja käyttämällä ruuanvalmistuksessa kasviöljyä.

Omega-rasvahappotutkimuksessa oli lähes 70 000 tutkittavaa 13 maasta.

Lue Iltalehden artikkeli: https://www.iltalehti.fi/elintavat/a/f8771f00-ca5b-4500-90aa-e1c1d9388c20

Pin It

Huippukeittiömestarin ohjeet: Virginoa juuresten, sienten ja grillatun lihan kera

kategoriassa Ajankohtaista

Ruokalähettilään tehtävät ovat vieneet huippukokki Kim Palhusia maasta toiseen. "Olen ollut suomalaista ruokaa promoamassa Yhdysvalloissa,…

Superia Suomesta!

kategoriassa Ajankohtaista

Suomalaisten ei tarvitse ihannoida ulkomaisia superruokia. Kotimaasta löytyy vähintään yhtä hyviä ravintopommeja, kerrotaan Hyvä Terveys…

Grillilautanen rakentuu bratwursteista, lihapullista ja perunaviipaleista

kategoriassa Blogi

Grillatun ruoan tuoksu houkuttelee ja tekee kesäillasta juhlan. Grillilautasen voi koota monenlaisista aineksista, myös vaikkapa…