header

Pehmeät rasvat todella ehkäisevät sydänsairauksia – helppo vaihdos ruokavaliossa auttaa elämään pidempään

pullot salaattiOmega-6-rasvahapot ja erityisesti linolihappo voi auttaa sydänsairauksien ehkäisyssä. Mitä suurempi on elimistön linolihappopitoisuus, sitä pienempi on sydän- ja verisuonisairauksiin sairastumisen riski.

Linolihappo on yleisin monityydyttymätön omega-6-sarjan rasvahappo. Omega-rasvahapot ovat pehmeää tyydyttymätöntä rasvaa.

Näin havaittiin juuri julkaistussa suurtutkimuksessa. Tulokset julkaistiin arvostetussa Circulation-tiedelehdessä. Suomessa asiasta uutisoi Iltalehti.

Pehmeitä rasvoja syödään liian vähän

Tärkeitä rasvahappoja on pehmeissä rasvoissa, joita suomalaiset syövät edelleen liian vähän. Pehmeitä rasvoja saat helposti vaihtamalla kovia rasvoja kasviöljyihin sekä syömällä päivittäin hieman pähkinöitä.

Myös Terveyskirjaston artikkelin mukaan suomalaisessa ruokavaliossa ongelmana on edelleen liian vähäinen pehmeän rasvan eli myös liian vähäinen omega-rasvahappojen saanti.

Omega-6-rasvahapoilla ja erityisesti linolihapolla on edullisia vaikutuksia esimerkiksi rasva- ja sokeriaineenvaihduntaan. Linolihapon puute taas aiheuttaa muun muassa ihon kuivumista ja hilseilyä.

Suurtutkimuksessa havaittiin, että suuri elimistön linolihappopitoisuus oli yhteydessä pienempään sydän- ja verisuonitautiin sairastumisen ja kuolleisuuden riskiin sekä pienempään aivoinfarktin riskiin.

Lisää kasviöljyjä, pähkinöitä ja siemeniä

Linolihappo on ihmiselle välttämätön rasvahappo, joka on saatava ruoasta. Linolihapon lähteitä ruokavaliossa ovat kasviöljyt, kasvimargariinit, pähkinät ja siemenet.

Pähkinöistä ja siemenistä parhaita linolihapon lähteitä ovat saksanpähkinät, unikonsiemenet, hampunsiemenet, pinjansiemenet ja auringonkukan siemenet.

Runsaasti linolihappoa on muun muassa rypsi-, auringonkukka- ja soijaöljyssä.

Aikuinen nainen tarvitsee rasvaa noin 60 grammaa päivässä. Tästä määrästä vähintään kaksi kolmasosaa eli 40 grammaa tulisi olla pehmeää rasvaa.

Aikuinen mies tarvitsee rasvaa päivässä noin 85 grammaa. Siitä pitäisi olla pehmeitä rasvoja 60 grammaa.

Pehmeää rasvaa saa, kun käyttää leivän päälle pehmeää margariinia, öljypohjaista salaatinkastiketta tai kasviöljyä ja käyttämällä ruuanvalmistuksessa kasviöljyä.

Omega-rasvahappotutkimuksessa oli lähes 70 000 tutkittavaa 13 maasta.

Lue Iltalehden artikkeli: https://www.iltalehti.fi/elintavat/a/f8771f00-ca5b-4500-90aa-e1c1d9388c20

Pin It

Feta-vesimelonisalaattia aurinkoisen päivän lounaalle

kategoriassa Blogi

Laitan mielelläni ruokaisien salaattien joukkoon hedelmiä tai marjoja, esimerkiksi tuoreita mansikoita tai viinirypäleitä. Tuore vesimeloni…

Italialaiset isoäidit

kategoriassa Blogi

Viime blogissa olin lähdössä melkein 3 viikon kisareissulle Eurooppaan. IBU-cupin kisa Ridnaun Val-Ridanna Italiassa oli…

Itä-Suomen yliopiston tutkimus: suomalaiset eivät saa liikaa linolihappoa

kategoriassa Ajankohtaista

Linolihappoa eli omega-6-sarjan rasvahappoa pitää saada ruoasta riittävästi. Terveellisellä suomalaisella ruokavaliolla, johon kuuluu rypsiöljyä, ei…