header

Planetaarinen ruokavalio kutistaa päästöt ja parantaa terveyttä

kvinoatKasvispohjaisella ruokavaliolla ja hävikin vähentämisellä voi leikata oman ruokansa hiilijalanjälkeä jopa 85 prosenttia, kirjoittaa Tiede-lehti.

Planetaariseen ruokavalioon kuuluu vihanneksia, hedelmiä, täysjyväviljaa, palkokasveja, pähkinöitä ja siemeniä sekä kasviöljyä.


Kansainvälinen 37 tutkijan ryhmä esitteli planetaarisen ruokavalion tammikuussa 2019 Lancet-lehdessä. Kehittäjiensä mukaan kyseisellä ruokavaliolla ruoantuotannon ilmastopäästöt putoaisivat jopa 95 prosenttia.

Kevennyksestä 80 prosenttia kertyisi kasvispohjaisen ruokavalion suosinnasta, kymmenen prosenttia tulisi ruoan tuotantomenetelmien parannuksista ja viisi prosenttia ruokahävikin puolittamisesta. Ihmisten omissa käsissä on siten jopa 85 prosenttia päästöjen leikkauksesta.

Ruokavaliolla saisi myös ruokituksi maapalloa tulevaisuudessa asuttavat kymmenen miljardia ihmistä ja karsituksi elämäntapasairauksia.

Maailmanlaajuisesti planetaarinen ruokavalio vaatisi punaisen lihan ja sokerin kulutuksen puolittamista sekä hedelmien, vihannesten, palkokasvien ja pähkinöiden käytön kaksinkertaistamista.

Käytännössä planetaarista ruokavaliota noudattava aikuinen, jonka vuorokautinen energiantarve olisi 2 500 kilokaloria, söisi päivittäin puoli kiloa vihanneksia ja hedelmiä, noin neljänneskilon kokojyväviljaa sekä muutamia kymmeniä grammoja erilaisia palkokasveja ja pähkinöitä. Lisäksi voisi syödä yhden perunan tai runsaan desilitran keitettyä riisiä, juoda maitoa puolitoista lasillista ja käyttää kolmisen ruokalusikallista kasviöljyä.

Jos planetaarinen ruokavalio tuntuu vaikealta, on toki muitakin keinoja vähentää oman ruokavalion ilmastopäästöjä. Perusohjeet ovat pitkälti samat kuin terveyttä tukevassa ruokavaliossa ylipäänsä.

Ravitsemuksen kannalta turhia ovat makeiset, virvoitusjuomat, alkoholi ja perunalastut. Niiden käyttöä vähentämällä voi keventää sekä ilmastotaakkaansa että painoaan.

Lue Tiede-lehden artikkeli kokonaisuudessaan: https://www.tiede.fi/artikkeli/uutiset/planetaarinen-ruokavalio-kutistaa-paastot

Pin It

Ulkona tuoksuu kevät

kategoriassa Blogi

Lumet sulaa huimaa vauhtia ja kesä tekee tuloaan. Jälleen kerran kausi meni todella nopeasti, mutta…

Ihmeaine omega-3

kategoriassa Ajankohtaista

Omega-3-rasvahapot tekevät suonista luistavia, parantavat muistia ja ehkäisevät sydäntauteja. Ne suojaavat dementialta sekä tulehdussairauksilta kuten…

Suomalaisella ruualla on tarina

kategoriassa Ajankohtaista

Mari Hannukselan mielestä ruoka saa uuden ulottuvuuden, kun tietää, missä se on valmistettu. ”Ostan kotiinkin…